• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Most bárki lehet francia borász

2009-10-02 ● Kántor Endre

Szeptember közepén a gamer szájtokon már átviharzott a hír, akkor nem fordítottunk rá elég figyelmet, de most, hogy a Decanter.com-on is megjelent, hát megnéztük, miről is van nagyba szó. A Wine Tycoon első ránézésre profi, jól átgondolt móka, és több is annál: építkezős/menedzselős/gazdálkodj okosan játék, melyből még tanulni is lehet a szakmát.

A Wine Tycoon egy játék, és esküszünk, hamarosan tesztelni fogjuk. A Got Game Entertainment új játékában ugyanis egy borgazdaság felvirágoztatása a feladat. De, hogy a szkeptikusok rögtön kapjanak némi ellenérvet arra, hogy „ugyan, mit tudhat egy komputer játék?” – hát igen sokat, ahhoz képest.

A Wine Tycoonban ugyanis Franciaország tíz jelentős borvidéke közül választhatunk, hol is akarunk elkezdeni gazdálkodni: Bordeaux, Burgundia, Champagne, hogy csak párat mondjunk. Fel kell építeni a borászatot, ültetni kell, 40 fajta közül kiválasztva a telepített szőlőt. A játékban mindenre figyelni kell, egész évben gondozni a földet, a szőlőt, szüretre napszámosokat bérelni, így végül 50 különféle bort tudunk elkészíteni, összesen persze ? mert ugye az attól függ, hol vagyunk, mit engedélyeznek és milyen fajtáink vannak. Nyilván minden borvidéknek megvannak a szabályozásai, hagyományai, egyedi mikroklímája (!) melyek függvénye lesz a készített bor, ami minősítésen megy át.

A cél persze, ahogy a hasonló (Railroad Tycoon, Aiport Tycoon, ZooTycoon, SimCity, stb.) játékokban is, hogy az ember a legnagyobb legyen, de a karrier mód mellett a játék kipróbálható szabad módban, minden kötöttség nélkül. Ami még fontos: egy beépített enciklopédia segít azoknak, akik nincsenek tisztában a fogalmakkal. Ebben a szakkifejezésektől kezdve, a szőlőfajtákon át egészen a borvidékek részletes bemutatásáig minden benne van.

Most már csak abban reménykedhetünk, hogy egyszer arra is lesz marketing keret itthon, hogy magyar borvidékekkel is megjelenhessen ez a játék. Persze, a jelenlegi történéseket nézve, sajnos egy izgalmas plusz lenne ebben a MGSzH BI, meg a különféle adalékszerek szerepe is?

Képek és még több infó innen

Korábban:

Válság és bor 4. ? a bor jó befektetés

Mit üzen az eddigi legdrágább borkampány?

Napi egy pohár borral az epekő ellen

Címkék: Bordeaux, burgundia, Champagne, francia, játék, tanulás, tycoon, WineTycoon

← A világ legdrágább málnalikőrje Válság és bor 7. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!