• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Stílusos búcsú

2012-10-12 ● borravalo.hu

Nemrég, 2011 elején még azon örültem, hogy a Gróf Buttler pince jó kezekbe került Herczeg Ágihoz. Most részben elválnak útjaik, Ági a tanulmányaira koncentrál és más szerepkörben marad meg kötődése Egerhez és a Buttlerhez.

Örülök, hogy nem a fanyalgóknak lett igaza, Ági bizonyított (ma már MW-aspiráns) a Buttler-hajó jó irányba halad, elkészült az új pince és a borászatot irányító Benedek Péter, valamint Adamovich Károly elhivatottan, lelkesen folytatják a munkát a kiváló adottságú területekről érkező alapanyaggal. Fenntartható növekedés alapjai lettek lerakva, ahogy fogalmaznak, remélem helyesen.

Júniusban ellátogattam én is az akkor frissen átadott pincéhez és Adamovich Karcsival a Balga borokat is végignéztük – ezzel a leírással még adós vagyok, de ígérem, már nem sokáig.

Szóval Herczeg Ágnes távozik, de még előtte összerakott egy lazán ?a tökéletes borvacsora? jelzővel ellátott eseményt, ami visszatekintve valóban aprólékos munkával, odafigyeléssel, jól felépített, kifogástalan este volt.

A helyszín a Four Seasons Gresham, nem kispálya, Simone Cerea séf szép ívet húzott a borok alá, Ági több tanácsadót bevonva, többször végigpróbálva az ízeket-borokat, nagyon komolyan felkészülve vágott neki az estének és a siker nem maradt el.

Bevallom, amolyan jutalomjátéknak éreztem a dolgot – grande cuisine, grand cru borok, stb., nem jegyzeteltem agyon magam. Az utolsó sor annyi volt: ?a legjobb lenne cikk helyett csak lefotózni a lapom és pá?. Lehet, hogy mindenki jobban járt volna.

Vad mazzancolle, kapribogyós mogyoróhagyma tatár, lazac kaviár, fekete gofriban, créme fraiche – Chardonnay 2009

A bor mellé meglepően a gofri húzta a basszust, erre lett felépítve a koncepció. Már a belépés karcolja a tökéletest, azért húztam ?9,5?-öt a csörte mellé, mert számítottam rá, hogy megyünk feljebb. Mentünk.

Burrata hab, 65 fokos tojássárgája, pancetta steccata ­Viognier 2011

Másfél órát szaunázott a tojás, a sonkával egy jó reggeli helyett ma egy vacsorai bemelegítés célját szolgálja. A bor citrikus és parfümös egyben, sok florál tónussal, szinte muskotályosan hízelgő, ugyanakkor lendületes savú. Itt is észrevehetetlenül simulnak egybe a komponensek a bor és étel között. ?Egy jó vio.? írtam fel ismét szűkszavúan, mert egyébként nem vagyok a fajta nagy barátja. Ide felvéstem egy tízest, úgy tűnt el minden a tányérról és a pohárból, hogy csak pislogtam.

Vargánya raviolo, sütőben sült koktélparadicsom, petrezselyemkrém – Kadarka 2011

Könnyű, de karakteres bor és igazi ritkaság, mert ennek az anyagnak nagyja a bikavért fogja erősíteni. Igazán egri, földes, zsíros, jó savú. A fogással ez is harmonizál. Ugyan egy fokkal egyszerűbb, mint az előző, de üt.

Borókabogyó, kéregben sült hátszín, FoieMaitre D’hotel, fűszeres rösztivel, áfonya mártással – Syrah 2007

A hús kissé angolos, egészben sült, pelenkázott főfogás, a syrah meleg, füstös, földes, érett tanninú, jó savú, nagyon bírtam. Tele van fekete, komoly gyümölcsökkel és egzotikus fűszerességgel, abszolút csúcson. A nagyon lelkes pincérnő azzal zárta a borról alkotott gondolatait, hogy a poharunkban ?egy teljes testű bor van?. Ez nekem új, de felírtam. A lelkesedés és kedvesség sokkal fontosabb volt, mint egy szabatos kioktatás.

Őszi feketeerdő torta – Késői édes merlot 2011

A legfontosabb megjegyeznem, hogy nem volt édes tónusú illata a bornak és a kortyban sem volt semmi művi, vagy közönséges édesség. Ennyit írtam fel, beszéljen a fotó. Töppedt bogyók és a szétvert univerzum utolsó maradványai, mini szobor formájában.

Na igen, talán kicsit fellengzősnek tűnhet a ?tökéletes borvacsora? logó, de én sokkal inkább úgy értékelem, hogy a tökéletességre törekvés, a kompromisszummentesség, ?mindenből a legjobbat?-érzés lengte be az estét. Ági pörgött, sürgött-forgott, vendégfogadott, nem szakmázott és szemmel láthatóan élvezte, hogy mindenki élvezi. Stílusos búcsú!

Címkék: 2007, 2009, 2011, chardonnay, Four Seasons Gresham, gróf buttler, Herczeg Ágnes, kadarka 2011, merlot, syrah, Viognier

← Ákos Pince Soproni Merlot 2008 SAP furmint 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!