• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A félszemű és az FN

2013-02-15 ● borravalo.hu

Mostanában szívesen iszom egri vöröset. Tudom miért van ez, két jó okot is mondok rögtön: kissé meguntam a robosztus borokat, a lakkos gyümölcsösséget, harapós tanninokat. Néha jól esik, de „csak úgy” nem ezt keresem. Savgerincre és frissességre vágyom. A másik ok az, hogy jó az egri bor, a vidék pedig felfedezni való, sok a kedves, nyitott borász és kiemelkedő terület. Gyakran megvan az a rácsodálkozás, ami úgy tud hiányozni.

A legrosszabb talán az, amikor az ember előre tudja, hogy mit fog találni a borban, ami elé kerül. Az évi ezer-ezerkétszáz kóstolás ezt teszi a borisszával: kicsit ráun a sablonokra és kicsit utálja, ha az történik, amire számít. Lepjenek meg: ez az, amire vágyom és ez mostanában vörösben rendre egriekkel (vagy külföldiekkel), fehérben balatoniakkal esik meg.

De a mai nap nem erről szólt sajnos. Syrah-buzériám még a boros témán belül is több sztereotípiát rögzített bennem, mint más fajtáknál, beleszagolok, belekortyolok, lepörög a protokoll és már ömlenek is a sorok a papírra.

Vincze Syrah 2008

Alc 12%. Az alap-syrah („birtokbor”). FN, azaz földrajzi eredetmegjelölés nélkül: a Vincze Béla-sztorit mindenki ismeri, nem megyek bele. Szerencsére életben maradt a borászat, ha az árak némileg csökkentek is. Ezt a bort ízben és illatban is az animalitás jellemzi. Egyébként szeretem ezt a jegyet, de itt túl sok volt belőle.

Bontás után mindent lefed, hosszas pörgetés után kis fekete bogyós dzsem és hordó van mögötte. Kortyoláskor elsőre kékfrankosra emlékeztet a szerkezete, sőt némileg az aromatika is. Kicsattanó piros bogyósok és bors, élénk savak (szinte „savanya” a vége). Meg az a határozott, durva animalitás. Tannin alig, a hossz a közepest alulról nyaldossa, ahogy a test is. Egyszerű (egyszemű?) ivó-syrah ez, a 2200 Ft-os ára a fajta miatt ennyi, ez alatt (1800-2000 Ft) nem nagyon kapni magyar syrah-t, viszont kékfrankost ebben, vagy jobb minőségben igen. 80 pont köré tenném,  ár-értékben pedig maximum három csillagra.

Egri Korona Borház Grande Selection Jumurdzsák 2009

Alc 14%. Készült: 1552 palack, hirdeti a címke. 1552, Eger ostroma. A Kara Ahmed pasa vezette török fősereg az újonnan épült szolnoki vár alatt egyesült Hadum Ali csapataival és szeptember 4-én megszállta a magára hagyott szolnoki erődítményt. A sereg szeptember tizedike körül érkezett mintegy hetvenezer fővel az egri vár alá, amelyet Dobó István vezetésével mintegy 2500 főnyi őrség védelmezett. A többit mindenki ismeri.

Címke terén nagyot lépett előre a pincészet, jó tipográfia, nemes, nem bonyolított színezés. Pozitív. Ez a bor sötétebb a Vinczénél, illata elsőre meglepően zárt, alig lehet valamit kihámozni belőle. Talán bors? Egy kicsi. Meg hitlerszalonna, vagyis kissé művi, bakelites. Szájban krémes, domináns hordó, édesbe hajló textúra, sok mélyvörös gyümölcs, bő és kissé tapadó tannin. Lack of complexity,írom fel. A savai alig érezhetők? A Vinczéből a tannint, innen a savat hiányolom.

Szellőzés után egy kis kesernye is befészkeli magát. Valahol 82-84 pont között van nálam és 2800 Ft-ért ár-értékben ez is csak három csillag.

Nem váltottuk meg ma a világot, de ilyen is kell. Nem kapott el a meglepetés érzése, szimplán korrekt borok ezek. Ugyanebben a kartonban vettem egy Simon Kékfrankost (1600 Ft helyett 800 Ft-ért a WineWorld-ös Barta Rolinál, ami überkorrekt volt, még eredeti áron is oké) és egy üveg 2009-es Áldást, ami számomra a „best buy” egyik tankönyvi példája.

Megittam őket egy gyógyfürdős hétvégén és nem jegyzeteltem, csak úgy, a magam örömére. Eger pedig idén biztosan marad a palettám egyik főhelyén.

Címkék: 2008, 2009, Eger, Egri Korona Borház, Jumurdzsák, syrah, Vincze, Vincze Béla

← Matyisák-Vízkeleti Pincészet Furmint 2012 Bősz Adrián 4 Cuvée 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!