• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

2025-03-19 ● Kántor Endre

Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó lesz – mindkét oldalon.

Az Európai Unió az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere alkoholos italok terén, a második Mexikó, a harmadik pedig Kanada. Az EU teljes alkoholos ital exportja az Egyesült Államokba mintegy 12 milliárd dollárt tesz ki, ez magában foglalja a bor, sör, szeszes ital és likőr kivitet. Az adatok azt mutatják, hogy az EU-ból származó borok és szeszes italok különösen népszerűek az amerikai piacon, a bor és szőlőmust export értéke önmagában meghaladja az 5 milliárd dollárt, ami jól mutatja az európai borok iránti jelentős keresletet az USA-ban. Különösen népszerűek az import borok és szeszes italok az amerikai fiatalok körében, az USA-ban értékesített borok 31%-a származik importból, és ez az arány növekvő tendenciát mutat.

Közben, az EU által tervezett, 25%-os vámok az olyan ikonikus amerikai termékekre, mint az amerikai whiskey, nehezítik ezek behozatalát és értékesítését az európai piacon. Míg az elmúlt években komoly felívelés volt látható a bourbon és már amerikai párlatok esetében, addig a 2024-es adatok szerint az előző évhez képest 23%-os csökkentést lehetett látni ezeknél az italoknál. Az USA-ba történő európai párlat kivitelben a jelentős márkák: Johnnie Walker, Jameson, Glenfiddich (Skócia), Absolut (Svédország), Belvedere (Lengyelország), Hennessy, Rémy Martin, Courvoisier (Franciaország), Baileys (Írország), Jägermeister (Németország) és Beefeater, Tanqueray, Bombay Sapphire (Nagy Britannia).

Az Egyesült Államok alkoholpiacán számos európai márka örvendhet nagy népszerűségnek, a legkedveltebb európai márkák a Heineken (Hollandia), amely 9 milliárd dolláros márkaértékkel a második legértékesebb sörmárka globálisan, a Stella Artois (Belgium), amely a top 10 legkedveltebb sörmárka között szerepel az USA-ban és a Guinness (Írország), amely az legnépszerűbb sör az USA-ban a YouGov 2024-es felmérése szerint.

Hogy mit jelenthet, ha nem közelednek az álláspontok? Erről beszélgettünk Tamás Gábor borakadémikussal és párlatszakértővel, közgazdássszal, a Masters Pálinka pálinkafőző mesterével. Hallgassátok meg!

Borravaló
Borravaló
A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump
Loading
00:00 / 42:12
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed

Időtartam: 42:12

Feliratkozás: Apple Podcasts | Deezer | Podcast Addict | RSS | Spotify

Címkék: Bordeaux, borexport, Champagne, Cognac, donald trump, EU, export, italexport, kivitel, párlatexport, Pinot Griggio, sörexport, USA, vám, vámháború

← Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd! A vegán pizzaiolo: Preyer György →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!