• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A hatalmas bordeaux-i balhé I.

2009-06-22 ● borravalo.hu

Stevie Kraft szerencsésen landolt Bordeaux-ban, hogy a borvilág legnagyobb eseményéről, a Vinexpóról tudósítson. Öt napig tart a boros hejehuja, több ezer kiállítóval, beláthatatlan mennyiségű borral. Kraft egyes egyedüli magyarként állja a helyét a vasárnap óta tartó feszten, és rengeteg mindenről beszámol majd, de először is arról szól, hogyan osztott igazságot az osztrigák között!

A Vinexpo a borvilág legnagyobb eseménye, és pont. Ez konkrétan azt jelenti, hogy aki a borvilágban ilyen-olyan formán jegyzett kivan lenni, annak itt a helye. Míg aLondon Wine Fair inkább a kereskedelmi, ez itt a termelői oldal pályája. Szóval, magyar, Vinexpóra fel! Az Agrár Marketing Centrum a Londoni balhén debütált új standot hozta el (hála istennek) a régi ugyanis kifejezetten hajazott egy buszmegállóra, a környékbeli kiállítók meg mar szinte szégyellték a szomszédságot.

De ez most frissebb, lágyabb, jobb. A Tokaj Reneszánsz viszont hagyományosan itt hasít a nagy fehér standdal, amit direkt ilyen alkalmakra készíttettek. Az persze egy kis keserűséget kever a nagy boros pohárba, hogy a magyarok az istennek sem tudnak bejutni az előcsarnokból a nagyterembe, noha például Románia ott állította fel standját.

Nos, Kraft egy francia barátjánál, Ericnél nyomorog, akivel az érkezés után egy rövid kis kört tettek a Bordeaux-i éjszakában, saucisonnal (száraz klajbász) boudin noirral (véres hurka) es grattonnal (zsírtöpörtyű krém). Kraft itt jegyezné meg, hogy fitneszrajongók menjenek a fenébe, nagy felületen élünk vagy egészségesek vagyunk; ez a két alternatíva adatott. Mondjuk a masszív fizikai munka sokat segít az előbbi dilemma áthidalásán, ezért a vacsorát megelőzően Kraft részt vett egy bordeaux-i történelemtanár költöztetésében, különösen a kanapé mozgatása szerzett feledhetetlen pillanatokat. A borszelekció a kis késdobáló dobozból facsart – ezzel együtt igen tisztességes – Cahors-ja, Graves-ja, illetve Cotes de Bourg-ja volt (csökkenő tannin-erősség szerint).

A Vinexpóra felkészülés szombaton aktív arcachoni osztrigázással kezdődött. Eric a francia éppen a Kapucinus Piac szomszédságában lakik, Krafttal mar hajnali fel 12-kor ott toporogtak a hamarosan zárni készülő piacon, hogy beszerezzék a napi betevő osztrigát. Végül az arcachoni öböl kis mészhéjúi mellett döntöttek, mert ezek a legízesebbek, igaz az év ezen szakában tele vannak romantikus érzelmekkel, es ennek fizikai megnyilvánulásával (ld. „osztrigatej”) tehát a cucc egy kicsit zsírosabb-krémesebb, de annyi neki. Ezen kívül látogatás történt egy sajtos standnál is, ahol a bűbáj frommagier hölgy egy radikális szelekciót állított össze a politikailag progresszív táplálkozás jegyében.

Nagy szerencse, hogy Eric a francia bohó ifjúságában egy hipermarché halas részlegében dolgozott, tehát úgy forgatja az osztrigakést, mint Bruce Lee a nuncsakut. Az állatkák nyitása a következőképpen történik: a széles része a hüvelykujjnak támaszkodik, a csúcsa fele meg betolja az ember az osztrigakést, amíg lehet. Eric szerint meg kell találni az osztriga gyenge pontját, aztán suhi! A kést aztán órajárással megegyezően forgatja az ember, és a héj teteje fel is nyílt. Ezt követően a pengét jobb felé húzzuk fel. Ezzel leválasztjuk az osztriga lábát a héjtól. Ha ezzel készen vagyunk, a tető lerepül, es ki lehet kaparászni a héjtöredékeket az állatka alól. A levet célszerű leönteni, mert míg az asztalra kerül úgyis friss, sós levet ereszt. Fogyasztani Laguiole késsel célszerű, mert egyrészt stílusos, másrészt szépen el lehet hasítani a másik lábát, amivel a héjához ragaszkodik… Rádobja az ember a vinagrettet, esetleg egy pár csepp citromot, és már lehet is szürcsölni. Az említett okok miatt ezidőtájt gyakrabban ajánlott a boros öblögetés, meg egy-egy falat sűrű, savanykás rozskenyér.

Fejenként kilenc közepes méretű tengeri állatban állapodtunk meg, Kraft egy laza hagymás vinagrette öntetett dobott össze a dologhoz. A bor pediglen a hreault-i Les Hiorondelles (avagy fecskék) nevű, beazonosíthatatlan küvéje volt (Kraft szerint colombard, meg valami lokálmatador) közepes savval, szép tölgyes virágos illattal, nagyon jól jött a zsíros osztrigák mellé.

A sajt szelekció radikálisan alakult, úgyis mint Roquefort José Bové szűkebb pátriájából, korzikai – tehát hotel robbantgató szakadár – juhsajt, es baszk (ETA) friss juhsajt. Az élet szép es jó, öt napos a Vinexpo, és a borok még csak most jönnek, énekelte Kraft, és Eric a francia.

Folyt. köv.

Korábban:

Bordeaux-i siker

Sok magyar érem az egyik legrangosabb versenyen

Goodbye, London és viszlát!

Magyar bor a londoni csúcsválogatásban

Címkék: Bordeaux, cahors, cotes de bourg, graves, laguiole, Osztriga, vinexpo

← Itt a Top 25 Pannon bor A hatalmas bordeaux-i balhé II. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!