• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A holland balhé: a magyar bormarketing csatapróbája

2008-01-08 ● borravalo.hu

Amszerdamba vetette az amúgy is embert próbáló rosszsors a Borravalót, hogy beszámoljon a Magyar Bormarketing KHT. első igazi csatapróbájáról. Jónapot kívánok, kérem tisztelettel, Amszterdamban, egy nagyon-nagyon profi borkiállításon áll egy olyan stand, hogy Wines of Hungary. Testközelből az első szárnycsattogtatásról! A kiállítás, ahol mindez történik, Jan van Lissum holland borguru Wine Professional nevű rendezvénye.
Amszerdamba vonult ki először a Magyar Bormarketing KHT, Nemes Richárd vezetésével, hogy marketingtőkére váltsa a literenként fizetendő nyolc forintos hozzájárulást. A stand jelentjük tisztelettel, áll, a Wine Professional nevezetű borkiállításon. Minekutána a pénz még nincs a számlán ténylegesen, az ITD Hungary jófejségének köszönhető, kint vannak a magyar borok, és a tisztes holland polgárok szürcsölhetik a Kopárt, a Napbort, meg a Cervaest.

A pult mögött (figyelem, Wines of Hungary!) Heimann Zoltán (Heimann Családi Pincészet, Szekszárd), Ipacs Szabó István (Vylyan), valamint Kató András (Terroir Club) vezetik a kóstolót.

Na, de hogy miért is Hollandia, és miért éppen Amszerdam? Borügyben? Nem úgy volt, hogy a jó hollandok sörben meg fűben jók? (meg esetleg sajtban, heringben meg bicikliben, meg demokráciában, meg klinkertéglában, csatornában. Szélmalomban, klumpában, ebben a tenger koldusai dologban, meg kakaóban, meg gyémántban, meg? a jó életbe! Ezek azér? sok mindenben jók). De valahogy a bor így elsőre nem ugrana be. Aztán kénytelen beugrani másodikra, két név: Stellenbosch, Sauternes.

Holland borgyökerek azért vannak

Az egyiket ők csinálták – mármint a hollandusok – a másik meg általuk lett az, ami. Az a Stellenbosch nevezetű próbálkozás az megér egy misét. Szóval hajóztak ezek a jófej hollandok, délnek, amíg el nem érték Kaapstadtot, amelyet ma az egész világ Fokvárosként ismer. Na itt alapították meg Stellenboscht, az első holland borvidéket. Odahordtak mindenféle jót, amit csak a Loire völgyében találtak, és minekutána a szőlő aszúsodott erősen, lehetett szép, koncentrált desszertborokat csinálni Chenin Blancból.


A legfrankóbb dél-afrikai holland birtokot Constantiának hívták. Az azért sokat elárul a tokaji korabeli pozícióiról, hogy a nyugat-európai piacon a hollandok Constantiája könnyebben hozzáférhető volt a XVII. században, mint a tokaji aszú. (uramisten emberek, átérzik ezt? Akkor mi a bús francról beszélünk? Az 1600-as évekről van szó, amikor állítólag mindent vitt a Tokaji?) Szóval Dél-Afrika kapcsán nem teljesen illik újvilágizni, az első Európán kívüli, de alapvetően mélyen európai borászatokról van szó ugyanis, amit a búrok, és a betelepült francia hugenották a leghagyományosabb európai technológiával műveltek.

A másik Sauternes. Itt is édes borban nyomultak persze, azt szerették, hát istenem? Bordeaux hagyományosan a britekhez húzott, de amikor az angolok a XVII. század közepén olyan remekül elfoglalták magukat a polgári forradalommal, meg az azt vezető polgárháborúval, nem annyira figyeltek oda a Gironde vidékére. Na akkor slisszoltak be Bordeaux-ba a hollandok.

Lévén a kereslet határozza meg a kínálatot, a maguk északi, édes fehér boraikat kezdték keresni ott is. Sauternes-ben sikerült végül termelőbázist kialakítani. Igen azokat a veszettül arisztokratikus és rátarti Sauternes-i chateukat a tapló hollandok hajszolták bele a desszertbor-bizniszbe.

Ha akkor a hollandok nem tűnnek föl, Sauternes-ből semmi nem lenne úgy, ahogy ma ismeri a világ, termelték volna a Sauvignon Blanc-jukat, aztán ők lennének a második Loire-völgy. (Egy nem túl komplex édes szamorodnit tessék elképzelni, nyomába sem ér a hatputtonyos aszúnak, ma mégis ezt tartják minden desszertborok királyának ? ebből is láthatjuk, hogy alapvetően nincs igazság a Földön?)

Szóval Hollandiának azért van mit csinálni a borral (naná, isszák, milyen meglepő). A hollandok az utóbbi 5-10 évben elkezdtek kimozdulni a besörözünk, betépünk, azt jó?van irányvonalból, és új élvezetnek a bort találták meg. „A sör megy lefele, a bor meg jön föl, de nagyon.” ? így foglalta össze a trendet Csang-Ta Cseng hollandiai borimportőr a Borravaló kérdésére, aztán mutatott egy olyan burgundi fehér sort, hogy a Borravalót képviselő Stevie Kraftnak elállt a szava.

Kíméletlen kereskedők


A Wine Professional ugyanis a kereskedőkről szól. Nagyon kevés az ország, vagy a borvidék, itten a kereskedőké a főszerep. Országból van összesen három: mi magunk, Dél-Afrika, Új-Zéland. Egyetlen borvidék vonult ki a maga teljességében, ez a Loire-völgyi Vouvray, ami jó dolog, nagyon jó. A többi, körülbelül 150 kiállító ilyen-olyan holland borkereskedő, vagy borimportőr. Ez a borkiállítás tehát alapvetően a második lépcső, már ha a borrendezvényeken szlapálásból lehet fokozatokat felállítani. Az első lépcső alapvetően az, amikor a termelő találkozik a kereskedővel. Magyarországon ez a forma hiányzik, de tessék mondjuk elképzelni a budavári borfesztivált úgy, hogy csak szakmabeliek mehetnek be (szállodások, éttermesek, kereskedők, újságírók, borszakértők). Itt a borász próbálja eladni az ő borait.

Ez az amszterdami buli a következő szint: a borkereskedők hazatérve közszemlére teszik a zsákmányt, azaz „nézzétek meg srácok ezt a chilei Cabernet Sauvignont, vagy ha nem tetszik, akkor itt van ez a Bordeaux-i, de ha ez sem jön be, akkor van kétféle portugál vörösöm Alentejoból.” Na ilyen ez a rendezvény: a közönség éttermesekből, szállodásokból, hotelesekből áll, a célus, hogy a megszerzett  borokat tovább adjuk azoknak, akik aztán kitöltik őket Pieter, Dico, Mareike és Lisbeth poharába. Kíméletlen biznisz, semmi költőieskedés. Ezen a porondon mérkőznek a magyar borok.

Erről azért még írunk ezt-azt.

Stevie Kraft – Amszterdam

Korábban:

Prost, mein Engel! – A Nagy Berlini Balhé vol 2.

A nagy londoni balhé 4.: rengeteg magyar érem

Kamocsay: Nem vagyunk eléggé figyelemfelketőek

Húsosfazék vagy bormarketing?

Címkék: Amszterdam, Cervaes, Constantia, Heimann Zoltán, Ipacs-Szabó István, Kató András, Kopár, Napbor, Stellenbosch, Terroir Club, Vylyan

← Zene-bora IX: Harnoncourt Lopunk az Illés-klubban – Vörös buliborok Holland balhé vol 2.: Osztrigás Ember, meg a borárak →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!