• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

A hungiovese

2011-02-25 ● borravalo.hu

Aki (refor)mer, az nyer. Már munkájának kezdetekor is, mert valamiben úttörő lehet. Egyelőre a legtöbb bortudor szeme tágra nyílik, ha meghallja, hogy valaki sangioveséből présel bort a Szent György-hegyen. A 2HA pincészet fiatal és motivált borásza, Török Csaba a boraival oszlatja el a kétségeket, mely borok sűrű, koncentrált, egyedi karakterű élményborok. Az ember úgy érzi, Török szinte új stílust teremtett hazánkban.

2001-ben az akkor még csak borbarát Török Csabát egy veronai utazás alatt szállta meg az ihlet egy brunello kóstolgatása közben. A kóstolt bor egy szofisztikált, részletgazdag és tökéletesen arányos Brunello di Montalcino volt. Akkor és ott az a víziója támadt, hogy ezt az ízt a Szent György-hegy legszebb dűlőin fogja újjáteremteni. Nemsokára bele is vágott a hobbi-borászkodásba az amúgy ingatlanos cég vezetésével foglalkozó fiatalember. Az első bor 2003-ban született, egy kékfrankos. Ez nagyon jó ivásúra sikeredett, ami további lendületet adott a borászkodáshoz. Ugyanebben az évben telepített 300 tőke sangiovesét a Szent György-hegyen, a hegytetőt megkoronázó hangulatos háza alatti lejtőre és izgatottan várta, milyen is lesz szűztermése. Erre 2005-ben derült fény. A bor meglepően szépnek és egyedinek bizonyult, olyannyira, hogy mai napig is ebből a fajtából préseli a kis pincészet csúcsborát. A hobbiborász egyre komolyabb terveket szövögetett, melyek egyre kevésbé fértek bele a hobbi kategóriába.

Csaba okosan kivárt és először 2007-ben engedte ki szárnyai alól borait a piac viharába. Erősen limitált mennyiségben olaszrizling, még korlátozottabb palackszámban (550 palack) sangiovese került forgalomba, ez utóbbi Tabunello néven. Egy évvel később csatlakozott a szortimenthez a szűztermésű Cabernet franc, melyet némi sangiovese fűszerezett. Ennek a finomra hangolt bornak millió színben ragyog a gazdagsága, helyesebben csak ragyogott, mivel ebből a tételből is homeopátiás mennyiség készült: 450 palack. Az év nagy fehér meglepetése a rendkívül sűrű, tömény, gazdag, szűretlen, újhordós érlelésű szürkebarát, mely a sokszínű fajta teljesen új arcát mutatja meg. Lomha mozgású, krémes textúrájú bor akkora beltartalommal és testtel, hogy a 15-ös alkohol is észrevétlenül simul bele.

?Példaképeim a montalcinói garázsborászatok, az ottani alaposság. Ott meg lehet élni ilyen kis pincemérettel is, sőt, igazán csak így lehet szívvel-lélekkel készíteni a bort. Terjeszkedni nem nagyon szeretnék, a pincészet neve, a 2HA (két hektár) a mindig átlátható kis területet jelképezi. A cél maximum évi 2000 palack fajtánként. Az ember a tőkétől a dugózásig minden egyes tőkét és palackot felügyel, a tőke személyére szabja a gondozást. Az én értelmezésemben a borásznak, a tőkének, a bornak szülő-gyermek kapcsolatban kell lennie. Csak ekkor mondhatom el, hogy a borban, teljes szívem, lelkem benne van.?- árulja el ars poeticáját Csaba.

A 2009-es évjáratú borok Csaba jóslatai szerint talán a pincészet legnagyobb potenciálú borai lesznek. A cabfranc hordómintáját kóstolva igazolódni látjuk a jóslatot: valóban sokkal komplexebb és nagyobb bor, mint a ?08-as. Már illatában is rendkívül ütős, ömlenek a pohárból az aromák. Először a vanília füstje, majd előbújnak a vastag, lekváros jellegű erdei gyümölcsök és fruttik, szinte tejcsokoládéba hajló negédesség következik, minerális jegyek, folyamatos változás. Izgalmas és hosszú, nagyon hosszú bor. ?Mit gondol, ugye hogy jó könnyű kis balatoni vörös?…? A rettenetes, csapadékos 2010-es évben nem született Tabunello: ?A sangioveséből semmiképpen nem fogok középszerű bort csinálni, megy az egész rozénak?. Szinte mindegyik évjáratnak volt eddig újdonsága, most 2010-ben a merlot és a syrah színesíti tovább a palettát.

Kuti Vilmos (borújságíró-gyakornok, a Független Médiaközpont ösztöndíjasa)

Címkék: 2HA, Badacsony, Balaton, cabernet franc, merlot, olaszrizling, Sangiovese, syrah, Szent György-hegy, Szürkebarát, tabunello, török csaba

← Két nem tipikus Chenin Bordeaux-ik és bakelitok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!