• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A kávé csodálatos teája

2013-04-12 ● Kántor Endre

A kávé meghódította a világot, emberek millióinak mindennapi luxusává vált. Őshazájában és ahol kézműves módon termelik, a kávébab mellett a szárított gyümölcs teájának is komoly kultúrája van.

A kávé őshazája Jemen, innen származik és indult Etiópián, Szaúd-Arábián és a déli kikötővárosokon keresztül világhódító útjára ez a cserje. Mokha városának neve (arabul al-Mukhá) nap, mint nap szánkra kerül, legtöbbször talán anélkül, hogy tudnánk róla. Az ősi kultúrákban nem volt szemét, minden alapanyag felhasználásra került ? így volt ez Jemenben a kávéval is. Aki már ivott valódi jemeni kávét, tudja, hogy a kávébabok is kicsit különböznek a megszokottól. Ez azért van, mert a mára már mindenhol bevált gyakorlattal ellentétben, Jemenben a kávébogyókat egészben, húsukkal együtt szárítják, majd a ? még ma is sok helyen ? állati erővel hajtott malmokban így őrlik.

Az őrlés első fázisában elválik a száradt-aszalt hús a magoktól, ezeket leválogatják. A kávébab a drágább kincs, de a héj, vagy szárított kávégyümölcs sem megy veszendőbe: ebből készül a kisr vagy kesir (kishr, quishr, gesir), a kávégyümölcs teája. Az ital tökéletes frissítő, mert nem károsítja a szívet, gyomrot, van antioxidáns tartalma ? és persze finom. Sokszor víz helyet fogyasztják lehűtve, szomjoltó gyanánt. Történészek szerint nagyon valószínű, hogy a kávébab pörkölése és őrlése újabb keletű művelet, és először a teljes szárított gyümölcsökből főztek italt.

A jemeniek fűszerezik a kisrt, legtöbbször gyömbér, kardamom és fahéj ? no meg persze cukor kerül az italba, nagyon jellegzetes aromavilágot alkotva ezzel. Jemennek azonban letűntek kávés napjai, köszönhetően a khatnak, melynek bódító hatása révén elért közkedveltsége és ennek köszönhető rohamos terjedése azt eredményezte, hogy az országban kivágták a legtöbb kávéültetvényt és khatot telepítettek helyette. Azóta is népi sport a khatrágás, Jemenben minden délután lelassul az élet, a férfiak (ők nyilvánosan, a nők otthon, nem szem előtt) elbódulnak és egy másik, boldogabb dimenzióban várják a kijózanító másnapot. Ahogy Müller Péter és az URH zenekar énekelte anno:

?Észak-Jemen jó hely, mindenki khatlevélen él
Észak-Jemen jó hely, ott van elég khatlevél

Ott minden rendőr narkós, néha megáll a forgalom
Aki hozzájut egy kis khathoz, elrágja az úton
Észak-Jemen jó hely, kísért az éhhalál
Bezörget egy ajtón, és csupa narkóst talál
Viszont nyugodt kép az utca, sehol se látsz halottakat
Észak-Jemen jó hely, mindenkit helyre ráz a khat?

A kávé azonban erősebbnek bizonyult a khatnál, már abban a tekintetben, hogy megtalálta útját a világba. Mára csak az Egyesült Államokban évi 30 milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát, emberek millióinak vált szokásává, mindennapi luxus lett belőle, olyan itallá vált, amely összehozza az embereket.

Jemen után a cserje egyik első állomása Brazília lett (a másik Vietnám), ahonnan meghódította Dél-Amerikát is. Ahogy őshazájában, a termelő parasztok itt is felhasználták a szárított gyümölcsöt, és így született meg a cascara (néhol, spanyolajkú vidékeken sultanának is hívják). A ?felesleg? kidobása már csak a nagyipari kávétermelés hozadéka ? a nem manufakturális módon szárított és magozott kávénál ugyanis a gyümölcs gyakorlatilag alkalmatlanná válik a későbbi fogyasztásra.

Szerencsére azonban a dűlőszelektált, vagy más néven kézműves kávék térnyerése egyre nagyobb így aztán a cascara is lassan elkezdett beférkőzni a köztudatba. A cascara nem sokban különbözik a jemeni kisrtől, csak annyiban, hogy a gyümölcshús itt nincs annyira kiszárítva, inkább aszalt állapotban van, és ezt fűszerek nélkül készítik el.

Egy csésze cascarához két púpozott kanál szárított kávégyümölcsöt leforrázunk, és 4-5 percig áztatunk. Az eredmény elképesztő, leginkább egy sűrű, kerek gyümölcsteához hasonlít: aszalt-gyümölcsös, csokoládés, dohányos, csipkebogyós ? némileg a rooibos teára hasonlít. Melegen és hidegen ízesítés nélkül is kiváló, de kis mézzel, barnacukorral ízesítve is zamatos frissítő. Beszerezni itthon még nem sok helyen lehet, itt biztosan.

Címkék: cascara, gesir, Jemen, kávé, kávégyümölcs, kisr, tea

← Nem takarmánykávék A fekete leves élvezete I. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!