• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A legjobb dél-dunántúli borok

2008-06-26 ● Kántor Endre

Izgalmas versenyen vett részt a Borravaló a minap Pécsett, melynek tétje nem volt kicsi: összeállítani a Pannon Borrégió 25 legjobb borát. A versenyt a Pannon Borrégió, a Pécsi Tudományegyetem, a Pécs/Sopianae Örökség Kht, a Szekszárd Borvidék Kht és a Pécsi Borozó bormagazin szervezte. A legjobbak közé 11 szekszárdi, 5 villányi, 4 pécsi, 3 balatonboglári és 2 tolnai bor került be.Egyik kedvenc pécsi borászunk, Szabó Zoli éppen Heumannt kóstol

Van egy olyan önológiai tájegysége az országnak, hogy Pannon Borrégió. Ez négy borvidékből áll, jelesen a pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi. Ehhez hozzácsapták a Dél-Dunántúl ötödik borvidékét, így került bele Balatonboglár a képbe. Ezen vidékek borai vettek részt a megmérettetésen, méghozzá száznál is többen. Ebből kellett a zsűrinek, ahol magunk is székelénk, 25-öt kiválasztani.

A versenyről bővebb infó a Pécsi Borozó oldalán.

 

A legsikeresebbnek a pécsi Lisicza Borház bizonyult, három boruk is toplistás lett.

 

Pannon Borrégió TOP 25 (a lista ábécé-rendben)

 

1 Aranyfürt Mg. Szövetkezet Szekszárdi Kadarka 2007, vörös, Szekszárd

2 Aranyfürt Mg. Szövetkezet Szekszárdi Cabernet franc 2003, vörös, Szekszárd

3 Bock Borászat Kft. Villányi Royal cuvée barrique 2004, vörös, Villány

4 Bujdosó Szőlőbirtok Balatonboglári Szürkebarát 2007, fehér, Balatonboglár

5 Csányi Pincészet Villányi Elegance cuvée 2005, vörös, Villány

6 Danubiana Bt. Tolnai Sauvignon blanc 2007, fehér, Tolna

7 Dúzsi Tamás Szekszárdi Görögszó cuvée 2004, vörös, Szekszárd

8 Dúzsi Tamás Szekszárdi Kékfrankos rose 2007, rozé, Szekszárd

9 Eurobor Kft. Tolnai Tramini 2007, fehér, Tolna

10 Garamvári Balatonboglári Chardonnay 2007, fehér, Balatonboglár

11 Hárs Pincészet Kft. Szajki Cirfandli 2007, fehér, Pécs

12 Heumann Pincészet Villányi Merlot 2006, vörös, Villány

13 Hilltop Neszmély Zrt. Szekszárdi Chardonnay 2007, fehér, Szekszárd

14 Konyári Pince Balatonboglári Kékfrankos 2006, vörös, Balatonboglár

15 Lisicza Borház Kft. Pécsi cuvée Ében 2006, vörös, Pécs

16 Lisicza Borház Kft. Pécsi Ravasz 2007, fehér, Pécs

17 Lisicza Borház Kft. Pécsi Cirfandli 2007, fehér, Pécs

18 Prantner Ferenc Szekszárdi Kékfrankos 2006, vörös, Szekszárd

19 Sauska & Társa Kft Villányi Chardonnay 2006, fehér, Villány

20 Szekszárd Zrt. Domain Gróf Zichy Szekszárdi Bikavér 2006, vörös

21 Szent Gaál Borászati Zrt. Szekszárdi Passionata 2006, vörös, Szekszárd

22 Szent Gaál Borászati Zrt. Szekszárdi Obsessio 2006, vörös, Szekszárd

23 Takler Pince Kft. Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2006, vörös, Szekszárd

24 Takler Pince Kft. Szekszárdi Bikavér Reserve 2006, vörös, Szekszárd

25 Vylyan Vinum Kft. Villányi Cabernet franc 2006, vörös, Villány

 

Korábban:

Rozé riposzt, magyar sikerek Cannes-ban

Mert megérdemlik 3: egyenes beszéd, egyenes borok

Valami történik bormarketingileg

Kékflancos, a legvégére

Kolbász-apokalipszis most

Címkék: Balatonboglár, borverseny, Pannon Borrégió, Pécs, Szekszárd, Tolna, TOP25, Villány

← Sangiovese power! Amikor habozik a királyleányka →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!