• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A nagy londoni balhe 1.

2007-05-23 ● Kántor Endre

Londonbol jelentjuk ekezetek nelkul – A multkoraban volt nemi vita arrol, hogy vajon a chenin, avagy avagy a savignon blanc savai az erosebbek. Mar eppen indultunk volna Wellingtonba, hogy kideritsuk, de a dolgok szerencses egyuttallasa utan mindent es mindenkit megtalaltunk egy helyen, a London Wine Fairen (az ekezetek kivetelevel). Alant a valaszok, annyit eloljaroban, hogy valoban hallani a roppanast, ahogy a savtol megreped a fogzomanc.Elnezest az ekezetek elmaradozasaert, de a Brit Birodalom ebben komoly hianyossagokat mutat. Tudomanyos kutatasok szerint csak az elejen rossz olvasni, aztan megszokja a szem, mert az agy korrigalja a hianyt.

Mindent az olvasokert, mi tenyleg kepesek vagyunk aldozatot hozni. Most is a London Wine Fairen keressuk a valaszokat azokra a kerdesekre, amelyek miatt a kedves olvasok nem tudnak aludni, es odahaza nem merik megkerdezni, mert ki tudja, mit gondolna a csalad. Szoval, Chenin Blanc, avagy Savignon Blanc?

A London Wine Fairre a VisitBritain hathatos segitsegevel jutottunk ki, es eloljaroban csak annyit, hogy a hatarozottan szivacsszeru brit piacra errol a rendezvenyrol lehet bekerulni, barmifele szesszel. A boraszok kokemeny uzleti targyalasokat folytatnak, a dolog korant sem olyan nepunnepely jellegu, mint a Vinitaly. Business van itt kerem,  kokemeny business. Aki a brit piacon valaki, vagy valaki szeretne lenni, az itt van. Minek utana a britek az egyik legnagyobb ujvilagi borfogyasztok, a Deli Felteke hihetetlen erokkel kepviselteti magat. Az elso napot tehat a Savignon-Chenin vita eldontesenek szenteltuk.

Egyseges kivik

Uj-Zeland standja mar megjeleneseben az egysegben az ero erzeset sugarozza. Visszafogott, elegans fekete eroditmeny, korulbelul olyan, mint az All Blacks rogbicsapat vedosora. Az a nagy helyzet, hogy Uj Zeland annyi penzt kolt csak a Savignon Blanc fejlesztesetre, kutatasara, amennyirol a magyar boraszati agazat almodni sem merne. Talaltak egy fajtat, amely tokeletesen passzol az o tokeletes orszagukhoz.

Nyolc Savignon Blanc-t neztunk meg, amelyek vegig igen egyseges kepet mutattak, de figyelem, trendfordulo van kivieknel! Az uj zelandi Savignon Blanc a tropusi gyumolcsok hihetetlen egyertelmu aradatat kinalja, mind illatban, mind izben. A savakat szepen bele poliroztak a feluletbe, de azert ott vannak, ezektol tunik a bor olzan ropogosan hersnek. Vagy hersegosen ropogosnak…

Az uj trend az, hogy a terulet jellegzetessegeit egy kicsit jobban beengedik a borba, a Marlborough-volgy ontestalaja azert rendesen tartalmaz asvanyokat is: most ezek mutogatjak meg magukat izben es illatban. A titok – amint azt a Villa Maria egyik borasza elarulta – az, hogy milyen tavol van az ultetveny a partvidektol. Minel tavolabb kerul a szolo az oceantol, annal lagyabb es gyumolcsosebb, mert a szarazfold belsejeben a nagy melegben kiegnek a savak. A boraszok tehat igyekeznek minel kozelebb telepulni a folyovolgyon belul a torkolathoz, hogy a boraik frissek maradjanak.

Sokszinu Afrikanusok

Del Afrika a Chenin Blancjat a Loire videkrol vittek be a franciaorszagbol elkergetett Hugenottak. Namarmost a cheninek a Del-Afrikai teruleten sokkal kevesbe hersegnek, mint a kivik savignonja. Ezek a borok joval simabbak, elsore tenyleg ugy tunik, mintha a sav alig volna jelen. Erre a jelensegre Andrew Hilliard, a Beau Joubert borasza adta meg a valaszt.

Az a helyzet, hogy a hugenottak – ha mar el kellett hagyniuk a francia anyafoldet – vittek magukkal a szolot, eddig megvan a sztori. No de a szolobol nem bort, hanem brandyt csinaltak! A brandinek pedig kifejezetten nem tesz jot az, ha az alapbor sava magas. Ezert az elso ultetvenyeket oda telepitettek, ahol a nagy melektol biztosan kiegnek a savak, akarmilyen is a fajta. Sok borasz meg mindig itt dolgozik, ezeken a teruleteken. Ezen a kliman a cheninben alig marad sav. A boraszok a telepitessel es a szureteles elobbre hozasaval trukkozhetnek, hogy megis megorizzek a savakat a borban.

A del afrikai boraszok hihetetlen sokfele modon keszitik el a Chenin Blanc-t. Van aki a fara, es van aki az acelra eskuszik, sokkal szettagoltabbak az izek is. Van egy almas-kortes vonal, de emellett eppugy megvan a fustos, fas tortenet is. Het helyen kostoltunk Chenin Blanct, es minden boraszatnak megvolt a sajat stilusa, egy volt csak biztos: annak idejen chenin blanct szureteltek. A Chenin ugyanakkor, mint azt korabbanm irtuk – es most kostoltuk is a Vunani pinceszetnel – hajlamos a bothrytizalodasra. Az eKasi Sweet Ntombi tiszta mez es citrus kevereke mind illatban, mint izben.

Az Ovilag nem koszon

Ugy dontottunk, hogy visszanezunk a gyokerekhez, es Loire volgy Chenijeivel es Savignonjaival zarjuk le a kostolot. A Marcel Sautejeau sok kicsi boraszatot kepvisel a Loire volgy Sauncere, Anjou, Vouvray es Chaume videkerol. Ez a Chenin Blanc es a Savignon Blanc hagzomanzos termohelye Europaban. Az elso ket tetel Savignon sokkal eroteljesebb, kemenykedosebb bor, mint a csiszolt uj zelandi. Nem koszon, odavag savval rendesen, mikozben birssel es viragillatokkal kapraztat, de sehol egy mango, licsi vagy carambola.

A chenin blanc szarazon egyszeruen odavag a savval, akkora van neki, hogy hallani ahogy reped az ember fogzomanca. Itt az alma/korte/birs izek koszongetnek, de a bor mintha azt mutogatna, nem erre kellene otet hasznalni. Mamadou Guyere, aki a kostolonkat vezette, annyit mondott, hogy most kozelebb megyunk Magyarorszaghoz, amikor kitoltotte a Gaudard boraszat elso tetelet: kesou szuret, Chenin Blanc. Hetven gramos cukor, az volt benne, aranyszin, es massziv birsalma iz. Aztan ettol a boraszattol meg foljebb masztunk a gradicson: egy 116 es egy 180 grammos bothrytizalt tetelt sikerult bevizsgalni. Kantorbandi gyogyfuves cukorkat vizionalt a birsalmasajt melle, mindenfele citrusokkal.

Az Oshaza boraira leginkabb azt mondanam, hogy rusztikusan elegansak, nem akarnak kedveskedni, finomkodni, odalepnek es lesz ami lesz. Savaik brutalisak, a maguk reszerol, ha nem tetszik valami ok nem valtoznak, tessek masik bort valasztani, ha mar…

Stevie Kraft and Kantorbandi, London

PS: A folytatasbol kiderul az is, hogy London gasztro-kulturaja hogyan alakul at eppen, sorra nyitnak a gastro-pubok, melyek egyikeben jartunk. Folytatjuk utunkat a Wine Fair rengetegeben, de ellatogatunk a Fuller Brewerybe is, ahol az igazi londoni ale-t keszitik – hogy helyreallitsuk a ph-ertekunket. Arra is valaszt adunk, hol talalkozik a sor es a bor (igen a Whiskey, igen).Talalkozunk Stirlitz ugynokkel, akivel informaciot cserelunk a chicagoi rendezvenyrol, majd egy Covent Garden-i pubban megnezzuk a bajnokok ligaja rangadot, ahol Stevie Kraft a Milannak fog szurkolni, es ugy veli, ezt tuleli. London nem szed tuszokat, es bar jartunk itt tobbszor, minden alkalommal meg tud lepni valtozatossagaval. Meg akkor is, ha a 120 kilos feka vamos Lutonban csak annyit mondott az utlevel kezelese utan: „Koszonom.” Folyt kov! Oh, yes, es: Hungarian kezboard ruley!!!

Korabban:

Nemtudomka Amsterdamban

Zulu hajnal virrad Budán

Ötputtonyos Chicagóban

Az olasz meló: Vinitaly 2007

Címkék: Anjou, Chaume, Chenin Blanc, Dél-Afrika, Gaudard, Loire, London Wine Fair, Sancere, sav, Savignon Blanc, Uj-Zeland, Vunani

← Nemtudomka kalandjai a brüsszeli magyar érmekkel A nagy londoni balhé 2. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!