• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A nagy londoni balhé 2.

2007-05-24 ● borravalo.hu

Egy angol pubban meccset nézni nagyon jó dolog. Már csak azzal lehet fokozni, ha angol csapat játszik és tét is van. Mi a Bajnokok Ligája döntőt abszolváltuk Hammersmith központjában, Bombardiert és London Pride-ot kortyolva. A Milánnak szurkoltunk.

Elhagyva a londoni nemzetközi borkiállítás helyszínét egy fél napra, Stevie Kraft és Kántorbandi átszelte a koránt sem ködös Londont (28 fok), a keleti csücsökből a nyugati szegletbe, hogy megnézhesse közelebbről, hogyan is készül a londoniak büszkesége, a Fuller?s sörfőzde legismertebb itala, az igazi angol ale, a London Pride. Találkoztunk a Master Brewerrel, aki a sörfőzők überfőnöke, és olyan mencseszteri szlengben vágta, hogy csak úgy kapkodtuk a fejünket. Erről részletesen beszámolunk egy külön írásban.

A sörfőzde meghozta étvágyunkat valami jó angolosra, meg persze kívántuk is a pinteket, hogy helyreállítsuk a borokról kilengő péhánkat, besétáltunk hát Hammersmith központjába (Londonban vagy 200 városközpont van?), hogy egy valósi angol pubban szedjük össze magunkat, és felkészüljünk arra azt eseményre, amit a legjobb a stadionban, második legjobb egy angol kocsmában nézni: a Bajnokok Ligája döntőre. Mivel nem volt rajtunk piros ing, ezért törpe minoritásnak minősültünk, meg aztán a könnyedén olasznak nézhetnek minket a kedves britek, meghúztuk magunkat egy sarokban, és asztalunkat megosztottuk a hozzánk hasonlóan barátokat kereső belga csokoládécég exportigazgatójával, aki pedig a nemzetközi kávékiállításra érkezett Londonba. (Mik vannak, mi?)

2007_05_londonpub1

Kirendeltünk pár valódi ale-t, meg hozzá egy rakat ecetes csipszet, ami nélkül errefelé nincs móka, és már kezdődött is a meccs. Az első pár percben kiderült, hogy nem is kell annyira meghúznunk magunkat, vannak itt jószerivel, akik a Liverpoolt nem állhatják, mert ellenséges csapat, meg aztán egy csoportnyi ?helyi olasz? is nagyon szurkolt elől Insaghiéknak. A vastapsot azonban a Liverpool minden megmozdulása kapta, ezért ? jobb a békesség ? nem ugráltunk fel az asztalra.

Az angolok nem csupán szurkolnak. Az angolok „támogatják” a csapatukat. Ezért is mondja ő, az angol úgy, hogy „I support Liverpool”. A szimpla fan, szurkoló, fociszerető nem fedi azt az áhítatot, amellyel ezek a legények nézik a képernyőt. Arcukról leolvasni mindent, ami a pályán történik, kész tanulmány végignézni a tömegen. Az aggodalom, a felháborodás, a lehetőség szikrája, a drukk, a nagy esély, az elszalasztott lehetőség. Fogják a fejüket, egymás vállát szorítják: ők ott vannak a csapattal. Ezt mondjuk lehetővé teszi a pubban felsorakoztatott technika, vagy 6 lcd-tv, hangfalra kihangosított audió: hallani a bőr minden puffanását, mintha a füled mellett történne.

Ezúttal alulmaradtak a derék liverpooliak, a szurkolók többsége ezt higgadtan veszi tudomásul, de mintha nem vereségként fogná fel ? végül is, ők is beraktak egy szépet, hanem a következő meccsre készül. Csak páran ugrottak egymásnak elől, még a meccs háromnegyedénél, de gyanítjuk annak nagyobb köze volt némi alkoholhoz meg egy ledér hölgyhöz, mint a meccshez. A rendőrök irigylésre méltó gyorsasággal a helyszínen teremtek, minden érintettet az utcán előállítottak, és minden ment tovább, mint a karikacsapás.

2007_05_londonpub3

Meg kell állapítanunk: Londont nem lehet megunni. Esetleg az okozhat némi szellemi strapát, hogy az ember feldolgozza azt a rengeteg információt, amit be kell fogadnia nap, mint nap, mikor szembejön vele a város. Most is: miközben elhagyjuk a kocsmát, a belga csokis embernek búcsút intünk, már látjuk a posztereket: Marilyn Monroe pop-art retrospektív nyílik a Portrait Galleryben, a National a Trafalgar téren előszedte az összes impresszionistát, az van tárlaton, a Tate Modern felújítás után csábít. És persze ott van a nemzetközi borkiállítás az ExCel-en, ahol még nem végeztük dolgunkat. Állítólag megint mindenféle érmet nyertek a magyarok ? de erről majd később.

Stevie Kraft és Kántorbandi, London

Címkék: ale, Bombardier, London, London Pride, pub

← A nagy londoni balhe 1. A nagy londoni balhé 3.: mitől olyan szomjasak a britek? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!