• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A nagy londoni balhé 3.: mitől olyan szomjasak a britek?

2007-05-29 ● borravalo.hu

A London Wine Fairen, amellett, hogy remek lehetőség nyílik a kóstolásra (rettenetes meló, de valakinek ezt is el kell végeznie?), minden másnál élesebben mutatkozik meg az óvilág és újvilág bortermelői között dúló ádáz harc. Ugyan továbbra is a britek a legnagyobb franciabor fogyasztók, de az alapján, amit Londonban láttunk, az öreg kontinensnek nem árt felkötni a gatyát, ha még néhány évig szeretne versenyben maradni. Több mérföldet lehetett gyalogolni

Nagyon más ez, mint azok a bor köré szervezett népünnepélyek, ahol a megjelenés legalább annyira számít, mint az üzlet maga. Persze nem mintha nem lennének itt is hihetetlen módon összerakott standcsodák, merthogy vannak, durván sokan. Az ausztrálok emeletes épülettel jöttek, a dél afrikaiak szétterjedő hatalmas paviloncsoporttal. A gyanútlan kóstoló akár napokig is bolyonghatott a franciák pavilon-együttesében. A megjelenésbéli reprezentációból tehát nem volt hiány.

Nagy divatja van a rozéknak

A London Wine Fair azonban nem elsősorban a presztízsről szól. Tetszik vagy nem, de az utóbbi időben mégiscsak Nagy Britannia lett Európa legnagyobb borpiaca. Amiképp a franciáknál csökken a borfogyasztás, úgy isznak egyre több bort a britek. A népesség jelentős része egész életére megmarad susogós dzsoggingos, rövidre borotvált hajú suttyónak: már az angol ale is a kifinomultság netovábbja volna nekik, lagert isznak a sutyerákok. Ez rendben is van. De mára egyre szélesebb rétegek isznak minőségi bort, és hajlandóak érte több pénzt áldozni. Nagyon sokat, ami azt illeti. Hovatovább az mozgatja majd a borpiacot, hogy mit szeretnek, mint tartanak trendinek a britek?

A brazil standon végig szólt a szamba

Anglia borilag azért különleges hely, mert számottevő bortermelésük nincs. Ne tessék nevetni, de Kentben már termelnek bort, és ahogy a globális felmelegedés halad, nagyobb összegben mernénk fogadni arra, hogy egyre nagyobb volumenben jelennek majd meg a hazai piacon a dorseti chardonnay-k és a sussexi pinot noirok. Ilyen megfontolásból egyébként érdemes volna hosszú távú befektetésnek megvenni egy-két norvég fjordot is, déli kitettséggel, aztán húsz év múlva piacra dobni a Trondheim Savignon Blanc-t, lealázni az új-zélandiakat, és élni, mint Marci hevesen. Tehát bortermelés nincs ugyan, de mára bármit, bárhonnan oda lehet szállítani a szomjas britek poharába.

Erőteljes jelenlét a franciák részéről

A London Wine Fairen dől el, hogy ki nyer bebocsátást erre a hihetetlen mértékben növekvő piacra. A legnagyobb standokat azok állítják, akik hódítani szeretnének. Akik már erős pozíciókkal rendelkeznek, és megvannak a partnereik, minek ugráljanak? Ők már a kapukon belül vannak úgyis.

A latinok sem maradtak le

Minekutána nem bortermelők, a britek kíváncsian fogadnak bármit, ami megfelelő árú vagy minőségű, készüljön bárhol. Természetesen a hagyományos kifinomult felső réteg számára a nagy Bordeaux-i chateuk jelentik a bort, de a torta elég nagy ahhoz, hogy mindenkinek jusson belőle szelet, amivel jóllakhat. Az a nagy helyzet, hogy az újvilági borok a maguk árkategóriájában éppúgy tudnak trendszetterek lenni, ahogyan trendszetternek képzelik magukat egyes francia borászatok.

Tessék csak az első londoni jelentésben leírtakra gondolni: kézcsókolom, az új zélandi borászok meg sem próbálnak az őshaza boraihoz hasonlatos sauvignon blanc-t készíteni. Minek? A brutális trópusi gyümölcs orgiákra sokkal többen vevők, ráadásul árban egyes pincészetek mostanra jóval a franciák fölélőnek, a brit fogyasztó pedig boldogan fizeti ki a magas árat. Az újvilági borok tehát tarolnak ezen a piacon. Hogy miért? Itt van például rögtön a nyelvi könnyebbség: azt, hogy Cloudy Bay, az angolszász fogyasztó sokkal egyszerűbben mondja ki, mint azt, hogy Coteaux de Layou. Ausztrália, Dél-Afrika, Új Zéland, meg a jégboros Kanada hihetetlen előnyt élvez e tekintetben. Ne feledjük, hogy Kamocsay Ákos Cserszegi fűszerese is Woodcutters White-ként lett az év bora ezen a piacon 1998-ban. (Erről jut eszünkbe: találkoztunk kint Kamocsay úrral a magyar standon, interjúnk és a magyar érmekről szóló összeállítás hamarosan jön!) El kell fogadni azt, hogy a britek bizonyos esetekben köszönik, de nem kérik a mesét a bor mellé, csak szeretnének egy tisztességes jót borozni. Erre tökéletesen alkalmasak az újvilági borok, ugyanis nincs az a kínos érzés a műveletlenség okán.

Semmiféle uniós támogatás és traktorvásárlási segély, meg kényszerpárlási juttatás nem veheti fel a versenyt azzal, amikor egy ausztrál borász minden este abban a boldog tudatban hajtja álomra fejét, hogy kétdekás ? ez csak a kiszerelés, nem a minőség! ? cabernet sauvignonjai ott vannak Nagy Britannia összes pubjának polcain.

A London Wine Fairen látottak alapján azt kell, hogy mondjam, lassan Európa táncol úgy, ahogy az újvilág korábban lenézett borászai fütyörésznek. A legnagyobb standdal idén is a franciák vonultak ki. De ha az ember megnézte a korábban csak bortengerként emlegetett déli borvidékek: a Midi, Languedoc és Roussillion kiállítását, minden palackról ordított, hogy a drága francia termelők manapság igyekszenek az ausztráloknál is lazábbak lenni. Mivel a hazai piacról kiszorultak, a brit piacon kénytelenek az újvilágiakkal versenyre kelni, hiszen árban ugyanazon a polcon tanyáznak. Úgyhogy ez a régió mostanra nagyjából Európa újvilági borvidéke lett. Figyelem, ezek azok a borászok, akik annak idején elkergették Robert Mondavit, az egyik kaliforniai nagyhalat, amikor Languedocban akart befektetni. (Lásd Mondovino c. könyv és film.) Ugyanakkor a legnagyobb francia chateauk saját újvilági brandjeikkel jelennek meg a piacon, talán pont azért, hogy csökkentsék a károkat: itt van például a korábban már részletezett Laroche, Chablis-ból, de például a korábban a sznobéria egyik csúcsának származó Bordeaux-i Rotschildék is vettek néhány nagyobbacska földdarabot Chilében.

James Murray, a London Wine Fair vezetője a kiállítás előtt azt találta nyilatkozni, hogy az idei trend egyértelműen az, hogy az óvilág megpróbálja fokozni a marketing-nyomást Nagy Britanniában. Éppen ideje, hogy észbe kaptak, talán még oda lehet suvasztani valamit a polcra, az újvilági palackok közé.

Stevie Kraft

Te is mennél Angliába?

Fű nőtt a Trafalgar téren!

Korábban:

A nagy londoni balhé 2.

A nagy londoni balhe 1.

Címkék: Bordeaux, Chablis, Cloudy Bay, Kamocsay Ákos, Languedoc, Laroche, London Wine Fair, Roussillion

← A nagy londoni balhé 2. Bort. Húszezeré? Étterembe? Nemnormális-e? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!