• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A nagy londoni balhé 3.: mitől olyan szomjasak a britek?

2007-05-29 ● borravalo.hu

A London Wine Fairen, amellett, hogy remek lehetőség nyílik a kóstolásra (rettenetes meló, de valakinek ezt is el kell végeznie?), minden másnál élesebben mutatkozik meg az óvilág és újvilág bortermelői között dúló ádáz harc. Ugyan továbbra is a britek a legnagyobb franciabor fogyasztók, de az alapján, amit Londonban láttunk, az öreg kontinensnek nem árt felkötni a gatyát, ha még néhány évig szeretne versenyben maradni. Több mérföldet lehetett gyalogolni

Nagyon más ez, mint azok a bor köré szervezett népünnepélyek, ahol a megjelenés legalább annyira számít, mint az üzlet maga. Persze nem mintha nem lennének itt is hihetetlen módon összerakott standcsodák, merthogy vannak, durván sokan. Az ausztrálok emeletes épülettel jöttek, a dél afrikaiak szétterjedő hatalmas paviloncsoporttal. A gyanútlan kóstoló akár napokig is bolyonghatott a franciák pavilon-együttesében. A megjelenésbéli reprezentációból tehát nem volt hiány.

Nagy divatja van a rozéknak

A London Wine Fair azonban nem elsősorban a presztízsről szól. Tetszik vagy nem, de az utóbbi időben mégiscsak Nagy Britannia lett Európa legnagyobb borpiaca. Amiképp a franciáknál csökken a borfogyasztás, úgy isznak egyre több bort a britek. A népesség jelentős része egész életére megmarad susogós dzsoggingos, rövidre borotvált hajú suttyónak: már az angol ale is a kifinomultság netovábbja volna nekik, lagert isznak a sutyerákok. Ez rendben is van. De mára egyre szélesebb rétegek isznak minőségi bort, és hajlandóak érte több pénzt áldozni. Nagyon sokat, ami azt illeti. Hovatovább az mozgatja majd a borpiacot, hogy mit szeretnek, mint tartanak trendinek a britek?

A brazil standon végig szólt a szamba

Anglia borilag azért különleges hely, mert számottevő bortermelésük nincs. Ne tessék nevetni, de Kentben már termelnek bort, és ahogy a globális felmelegedés halad, nagyobb összegben mernénk fogadni arra, hogy egyre nagyobb volumenben jelennek majd meg a hazai piacon a dorseti chardonnay-k és a sussexi pinot noirok. Ilyen megfontolásból egyébként érdemes volna hosszú távú befektetésnek megvenni egy-két norvég fjordot is, déli kitettséggel, aztán húsz év múlva piacra dobni a Trondheim Savignon Blanc-t, lealázni az új-zélandiakat, és élni, mint Marci hevesen. Tehát bortermelés nincs ugyan, de mára bármit, bárhonnan oda lehet szállítani a szomjas britek poharába.

Erőteljes jelenlét a franciák részéről

A London Wine Fairen dől el, hogy ki nyer bebocsátást erre a hihetetlen mértékben növekvő piacra. A legnagyobb standokat azok állítják, akik hódítani szeretnének. Akik már erős pozíciókkal rendelkeznek, és megvannak a partnereik, minek ugráljanak? Ők már a kapukon belül vannak úgyis.

A latinok sem maradtak le

Minekutána nem bortermelők, a britek kíváncsian fogadnak bármit, ami megfelelő árú vagy minőségű, készüljön bárhol. Természetesen a hagyományos kifinomult felső réteg számára a nagy Bordeaux-i chateuk jelentik a bort, de a torta elég nagy ahhoz, hogy mindenkinek jusson belőle szelet, amivel jóllakhat. Az a nagy helyzet, hogy az újvilági borok a maguk árkategóriájában éppúgy tudnak trendszetterek lenni, ahogyan trendszetternek képzelik magukat egyes francia borászatok.

Tessék csak az első londoni jelentésben leírtakra gondolni: kézcsókolom, az új zélandi borászok meg sem próbálnak az őshaza boraihoz hasonlatos sauvignon blanc-t készíteni. Minek? A brutális trópusi gyümölcs orgiákra sokkal többen vevők, ráadásul árban egyes pincészetek mostanra jóval a franciák fölélőnek, a brit fogyasztó pedig boldogan fizeti ki a magas árat. Az újvilági borok tehát tarolnak ezen a piacon. Hogy miért? Itt van például rögtön a nyelvi könnyebbség: azt, hogy Cloudy Bay, az angolszász fogyasztó sokkal egyszerűbben mondja ki, mint azt, hogy Coteaux de Layou. Ausztrália, Dél-Afrika, Új Zéland, meg a jégboros Kanada hihetetlen előnyt élvez e tekintetben. Ne feledjük, hogy Kamocsay Ákos Cserszegi fűszerese is Woodcutters White-ként lett az év bora ezen a piacon 1998-ban. (Erről jut eszünkbe: találkoztunk kint Kamocsay úrral a magyar standon, interjúnk és a magyar érmekről szóló összeállítás hamarosan jön!) El kell fogadni azt, hogy a britek bizonyos esetekben köszönik, de nem kérik a mesét a bor mellé, csak szeretnének egy tisztességes jót borozni. Erre tökéletesen alkalmasak az újvilági borok, ugyanis nincs az a kínos érzés a műveletlenség okán.

Semmiféle uniós támogatás és traktorvásárlási segély, meg kényszerpárlási juttatás nem veheti fel a versenyt azzal, amikor egy ausztrál borász minden este abban a boldog tudatban hajtja álomra fejét, hogy kétdekás ? ez csak a kiszerelés, nem a minőség! ? cabernet sauvignonjai ott vannak Nagy Britannia összes pubjának polcain.

A London Wine Fairen látottak alapján azt kell, hogy mondjam, lassan Európa táncol úgy, ahogy az újvilág korábban lenézett borászai fütyörésznek. A legnagyobb standdal idén is a franciák vonultak ki. De ha az ember megnézte a korábban csak bortengerként emlegetett déli borvidékek: a Midi, Languedoc és Roussillion kiállítását, minden palackról ordított, hogy a drága francia termelők manapság igyekszenek az ausztráloknál is lazábbak lenni. Mivel a hazai piacról kiszorultak, a brit piacon kénytelenek az újvilágiakkal versenyre kelni, hiszen árban ugyanazon a polcon tanyáznak. Úgyhogy ez a régió mostanra nagyjából Európa újvilági borvidéke lett. Figyelem, ezek azok a borászok, akik annak idején elkergették Robert Mondavit, az egyik kaliforniai nagyhalat, amikor Languedocban akart befektetni. (Lásd Mondovino c. könyv és film.) Ugyanakkor a legnagyobb francia chateauk saját újvilági brandjeikkel jelennek meg a piacon, talán pont azért, hogy csökkentsék a károkat: itt van például a korábban már részletezett Laroche, Chablis-ból, de például a korábban a sznobéria egyik csúcsának származó Bordeaux-i Rotschildék is vettek néhány nagyobbacska földdarabot Chilében.

James Murray, a London Wine Fair vezetője a kiállítás előtt azt találta nyilatkozni, hogy az idei trend egyértelműen az, hogy az óvilág megpróbálja fokozni a marketing-nyomást Nagy Britanniában. Éppen ideje, hogy észbe kaptak, talán még oda lehet suvasztani valamit a polcra, az újvilági palackok közé.

Stevie Kraft

Te is mennél Angliába?

Fű nőtt a Trafalgar téren!

Korábban:

A nagy londoni balhé 2.

A nagy londoni balhe 1.

Címkék: Bordeaux, Chablis, Cloudy Bay, Kamocsay Ákos, Languedoc, Laroche, London Wine Fair, Roussillion

← A nagy londoni balhé 2. Bort. Húszezeré? Étterembe? Nemnormális-e? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!