• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A Nyulászó-párbaj

2013-07-15 ● borravalo.hu

Úgy esett, hogy a hozzám került számtalan palack között kettőben egy tanulságosnak ígérkező párhuzamot fedeztem fel: egy bor Balassa Istvántól, egy pedig ifjabb Szepsytől, nagyrészt furmint alapon, de bizonyosan a Nyúlászó-dűlőből.

Balassa István borai a Gizella Pincés Szilágyi Lacival karöltve ma már komoly ismeretségre tett szert a borisszák körében. Balassa egy kicsit magasabb árfekvésben mozog, borai kiemelten koncentráltak (egyeseknél ez már kiveri a biztosítékot, én nagyon tudom szeretni, ha számítok rá és pont erre vágyom), valamint a címkéken fontos szerepet szán az (első osztályú) dűlőknek is. Nem mellesleg besegít ifjabb Szepsynek borászként, tehát a borok között átfedés is akad.

Id. Szepsy István fiának viszont nem lehet egyszerű lenni, ha saját labelt alapít az ember. Az elvárások nagyok és a Mester miatti kritikák talán halkabbak, de csendben mindenki valami „öregszepsys” minőségű, de mégis new school felállást várna ezektől a boroktól.

A design jó, az indítás megvan. Nem sok dolgot kóstoltam még tőle: a furmint februáron és egy vakkóstolón nem nyűgözött le a Percze és a Mád furmint (lehet, hogy a rossz kontextus miatt), de a Kishegy pezsgő kifejezetten ízlett, míg a késői 3909 egészen kimagasló teljesítményt nyújtott (szintén vakon).

Elvárásaim ennek megfelelően magasak, de nem teljesíthetetlenek, mert szívből drukkolok mindkét borásznak (bár ez a tollamat meg nem puhíthatja).

A Nyúlászó egyébként Mád hét történelmi első osztályú dűlőinek egyike, már a XVII. század elején említik. Földrajzilag a Szent Tamás-hegy folytatása, egy nagyjából 200 méter magas ex-vulkán, kvarctufás talajjal, ami több féle agyaggal keveredik. Nézzük, mit szűrtek innen borászaink a 2011-es évben.

Balassa István Nyúlászó 2011

István nagyjából egy hektárral rendelkezik a Nyúlászóban, mindössze 1720 palack készült ebből a borból (térállás-fetisiszták kezdhetnek számolni), enyém a 693-as. A dűlőnek ez a része kvarcos riolit.

Halvány aranyszínű bor. Illatra a jó fahasználat, az érett körtés aromák, a vajasság mutatkozik elsőként. Egy kis battonage-techika is ott van, de nem határozott. Ásványosság, füst, vanília, némi déligyümölcs. Vastag, eltelítő illat, melyben egy pici törkölyösség jelzi a határozott alkoholt.

Szájban igen vastag, krémes textúrájú, súlyos és komoly. Ugyanakkor van benne valami kedvesség és báj (egy sumo birkózó is tud mosolyogni, akkor nem arra gondolunk, hogyan ver péppé, hanem arra, hogy egy szaké-bulin asztal alá isszuk). Vilmoskörte, puha savak, de a kövesség szinte sós érzetet hagy a nyelvem szélén. Lecsengése hosszú, amit csak érintésnyit billent az alkohol. Az utóíz ettől és az érett gyümölcsösségtől itt más szinte édesre vált, erre a hordóhatás is rájátszik, főleg nyílás után.

Nem mellesleg a XIV. Pannon Bormustra csúcsbora lett, tehát nemzetközi szájjal is érthető, szerethető. A megfelelő hőmérséklet és a levegőztetés fontos. Remek bor. Alkohol 14%. Kisker ára 4950 Ft, százasban 89-91 pont, Slukkban már épp 4 csillagos árérték arányú.

Ha ez 3500-ért beszerezhető lenne, akkor köztereken hirdetném, mint az egyik – jó értelemben vett – száraz furmint végletet. Szerintem még fektethető, fejlődik pár évig.

Szent Tamás Nyúlászó 2011

Üvegdugó, majdnem mélynek mondható szürkés reflexű citromszín. Kifejezetten vajas, bodzás, fehér (reszelt) almás és ázott köves, tearózsás első benyomások az illatban. Kissé karcsú a korty, lecsengése szikár, picit szárító. A cukor remekül ellenpontoz ennek a szárításnak, fehér húsú gyümölcsök garmadáját tolja elé, eltakarva azt.

Szegfűszeg, nyári alma, sőt fahéj. Ettől függetlenül ez a hűvösebb karakterű, magasabb savszerkezetű bor. Cukra 10,1g, tehát félszáraz besorolást kapott. Alkohol 13%, készült 3684 palack. Kisker ára 3990 Ft, százasban 85-88, Slukkban 3,5 csillagos árérték arányú ital.

Talány, hogy a szép dűlőkaraktert el lehet-e kapni csupán két mintában: valószínűleg nem. De az biztos, hogy az elegáns, nem tolakodó ásványosság, a jó szerkezet és a „komolyság” érzete mindkét borban megvan. Fontos a fogyasztó felé kommunikálni az értékeinket, mert ezek a kiemelt adottságú dűlők bizony felbecsülhetetlen értékek.

Az egyediben tudunk nagyot alkotni, a kicsiben, a különlegesben. Ez pont két ilyen bor, amit jó szívvel tudok ajánlani.

Címkék: 2011, Balassa István, ifj. Szepsy István, Mád, Nyúlászó, szent tamás, Tokaj

← Breitenbach Pince Piaristák Bora 2011 Oszvald Pince Nagy-Somlói Furmint 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!