• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Breitenbach Pince Piaristák Bora 2011

2013-07-02 ● borravalo.hu

Rusztikus, semmiképpen sem konform bor, sok virággal és ásvánnyal. Nem a piacra készült, ezért sincs benne megalkuvási kényszer.

A Breitenbach Pincét irányító Kiss János boraival már többször foglalkoztunk (például itt). Szeretem a szikár, rusztikus, régi sulis vonalat, amit képvisel. Borai rendre azt a képzetet keltik bennem, hogy valami igazán hagyományosat kóstolok, valami olyasmit, amilyen régen lehetett a tokaji. Persze erről fogalmam sincs, csak az érzés van meg és ugye jelen esetben az a legfontosabb.

Ebből a borból csupán 450 palack lett letöltve. A terület felső részének talaja olyan, mint a Szent Tamás tetejének ? Jani beleszeretett és vett egy kis parcellát itt. „Ez a bor Isten akaratából es a hitből született, szinte semmi pénz nélkül.” – írja. „Nagyon sokat dolgoztunk a szőlőben. Az útmutatásom alapján átalakítottuk az ültetvényt és levettük a hozamot a 70%-al. Előtte 15-20hl volt kb. 2000-2400 tőkéről. Most pedig 350 liter.” Egyébként nyolcvan éves tőkékről beszélünk. Nincs gyomirtó es felszívódó szerek a permetezésnél. Fajélesztő nélkül, másodtöltésű „Miklóssy” erdőbényei hordóban erjedt és érett 1 évig.

Halvány aranyszínű bor, illata nem harsány, a fent említett rusztikus „Kissjanis” vonalon mozog: péksütemény, kéksajt, szikár szárított kamilla, popcorn és ásványok. Szájban szinte sós az első korty, savai puhák, a test nem túlzó és nem lomha, bár egy enyhe hordó-krém a textúrában felfedezhető. Második kortyra kedvesebb az összkép, vesz egy nagy levegőt az ital, sok fehér virágot, akácot mutat sós, koncentrált lecsengéssel (a bevezetőben leírtam, de a kézi jegyzetem ezzel a mondattal zárult: „Ilyennek képzelem az öreg bak-tőkés borokat: rusztikus, vegyes, kézműves”). Szép száraz tokaji, komoly mélységekkel. Kereskedelmi forgalomba nem kerül, a piaristák isszák.

„Ez a szeretet és összefogás bora. Meg is köszöntük az Úrnak!” Én is, meg Kiss Janinak is. Csak így tovább.

Címkék: 2011, Breitenbach, Kis János, Piaristák Bora, Tokaj

← Juhász Rosé Cuvée 2012 A Nyulászó-párbaj →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!