• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A tágra nyílt Mouton

2013-01-08 ● Kántor Endre

Minden évben elérkezik a nagy bejelentés, hogy a soron következő évjárat milyen címkét kap a Mouton Rothschildnél, jobban mondva, hogy ki tervezi azt. A dolog már több mint fél évszázada fut, óriási megtiszteltetésnek minősül művészként a címkére kerülni. Ilyen, mint most azonban még nem volt: a Mouton extrém vizekre evezett.

Hajó tényleg van a címkén, ezért dukál a költői kép, még ha vitorlás is. De előbb a tények: a pauillaci premier cru pincészet először 1924-ben terveztetett címkét művésszel, majd kisebb-nagyobb kihagyásokat követően, 1945 óta folyamatosan más művész alkotása kerül az új évjáratokra. Így volt a 2008-asnál is, amikor először került kínai művész képe a palackokra, ezt követte a 2009- es, Anish Kapoor indiai származású brit művész munkája, mellyel a bordeaux-i pince áttételesen a londoni olimpiának tisztelgett.

Most, a 2010-es címkére azonban elég messze merészkedtek a megszokott, bizonyos szempontból konzervatívnak is mondható választásoktól: Jeff Koonst, az ellentmondásos, extravagáns és sokszor pornográf elemekkel is operáló, alapvetően plasztikáiról és szobrairól ismert New York-i művészt kérték fel a címke megfestésére. Ugyan a Mouton-címkéken voltak már olyan ellentmondásosnak tartott alkotók, mint Andy Warhol, Dali vagy Lucian Freud, olyan avantgárd művész, aki már 30 éve osztja meg a közvéleményt, mint Jeff Koons még soha.

Koons a híres Venus Marina pompeji házában található Vénuszt ábrázoló freskót használta fel, melynek előterébe ezüsttel egy stilizált vitorlás hajót festett, hegyekkel és nappal ? legalábbis a hivatalos közlemény szerint. Ha jól megnézzük, a művész csak modernizálta a buja freskó ókori pikantériáját, a kornak megfelelő banális művészi nyitottsággal.

Koonstól különben sem áll távol a pornográfia, és ezzel magyar szál is kerül a történetbe: 1991-ben feleségül vette Cicciolinát, mely házasság rövid volt és viharos, mint nápolyi öböl a Vezúv kitörésekor. Ennek a frigynek kellemes pillanatait a művész a Tate Modernben kiállított óriási vásznakon, mindent megmutatva meg is örökítette a Made in Heaven sorozatban.

Koons egyébként a világ legdrágább élő művésze. Ezt a címet tavaly novemberben vívta ki magának, amikor a Christie?snél 33,6 millió dollárért kelt el a Tulipánok című alkotása. Mondjuk, ez passzol a 2010-es Mouton Rothschildhez: az utóbbi tíz évjárat legdrágábbjáról van ugyanis szó. Egy 12 palackos doboz most cirka 2 millió forintba kerül.

Címkék: 2010, Bordeaux, Chateau Mouton-Rothschild, címke, címketerv, Jeff Koons, Mouton, Mouton-Rothschild, pauillac

← Boros tetkók Milyen bort az ételhez? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!