• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A legdrágább burgundi

2011-05-25 ● Kántor Endre

Soha eddig annyit nem fizettek egy palack burgundiért, mint a Christie?s auckióján. A Romanée-Conti 1945-ös Domaine de la Romanée-Contiját 123 899 dollárért ütötték le. Ez 23,5 millió forint.

Annak ellenére, hogy manapság minden komoly bordeaux-i aukciót Kínában tartanak, írta a Wine Spectator , a világ ledrágább burgundija az Egyesült Államokban kötött ki. Egy amerikai magángyűjtő ugyanis 23 540 810 forintnak megfelelő dollárért ütötte le a Genfben megrendezett aukción a Romanée-Conti 1945-ös Domaine de la Romanée-Conti egy, 75 cl-es palackját. Ez a legtöbb, amit eddig vörös burgundiért valaha fizettek, tippem szerint fehérért is.

A leütési ár 50%-al haladta meg a becsléseket. A bor különlegességnek számít egyébként: a birtok tulajdonosa, Aubert de Villaine adományozta a Christie?snek 2007-ben, hogy azt jótékonysági árverésen bocsássák licitre. A 45-ös szüretből már csak 600 palack van még, ez volt az utolsó filoxéra előtti, nem átoltott tőkékről származó bor. A birtokot 1946-ban átültették, és csak 1952-ben kezdtek el megint palackozni. Az 52-esek ára jelenleg 7600 dollár (1,4 millió forint).

A teljes bevétel 3.4 millió dollár volt, ami 80%-al haladja meg az előző évit, mondta a Decanternek az aukciósház szóvivője.

Egy 12 palackos Chateau Lafite Rothschild 1982-es láda is elkelt, 67 813 dollárért, és muzeális 1895-ös és 1897-es Chateau Cos d?Estournel palackok is gazdára találtak 3913 és 6783 dollárért.

(Nekem feltűnt, hogy ilyen filléresen van kiszámolva az ár. Ilyen összegeknél kicsit fura, hogy 3 vagy 9 dollár a vége. Ezt valaki megmagyarázhatná.)

Amire a gyűjtők figyelnek

Az 1921-es Chateau Cheval Blanc azért izgalmas, mert ez az évjárat tette világhírűvé a pincészetet (amire 1947-ben rátromfoltak – ez is lett a világ legdrágább bora) 304 ezer dollárért kelt el egy Imperial palack. A Chateau Mouton-Rothschild 1945 történelmi dátuma miatt is keresett darab, ennek tiszteletére Philippe de Rothschild báró a győzelmi V-betűt tetette a címkékre. 2006-ban 28 750 dollárért kelt el. Az évszázad borának nevezik az 1900-as Chateau Margaux-t. Egy magnum palack 33 213 dollárba (6,6 millió forintba) kerül Franciaország legdrágább birtokától, melynek értékét 500 millió euróra becsülik. A Chateau Pétrus sem maradhat ki,. az 1947-es magnum palackja kb. 5 millió forint. A pomeroli birtok ezen évjáratát tartják a legjobbnak. Egy édes a végére: a 1921-es Chateau d’Yquem szürete 39 napig tartott, a palackok közel 6 millió forintot kóstálnak.

Címkék: 1945, árverés, aukció, burgundi, burgundia, christies, Domaine de la Romanée-Conti, legdrágább, romanée-conti, világrekord

← Szlovének és az egészség Pannon Bormustra díjak →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!