• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A legdrágább burgundi

2011-05-25 ● Kántor Endre

Soha eddig annyit nem fizettek egy palack burgundiért, mint a Christie?s auckióján. A Romanée-Conti 1945-ös Domaine de la Romanée-Contiját 123 899 dollárért ütötték le. Ez 23,5 millió forint.

Annak ellenére, hogy manapság minden komoly bordeaux-i aukciót Kínában tartanak, írta a Wine Spectator , a világ ledrágább burgundija az Egyesült Államokban kötött ki. Egy amerikai magángyűjtő ugyanis 23 540 810 forintnak megfelelő dollárért ütötte le a Genfben megrendezett aukción a Romanée-Conti 1945-ös Domaine de la Romanée-Conti egy, 75 cl-es palackját. Ez a legtöbb, amit eddig vörös burgundiért valaha fizettek, tippem szerint fehérért is.

A leütési ár 50%-al haladta meg a becsléseket. A bor különlegességnek számít egyébként: a birtok tulajdonosa, Aubert de Villaine adományozta a Christie?snek 2007-ben, hogy azt jótékonysági árverésen bocsássák licitre. A 45-ös szüretből már csak 600 palack van még, ez volt az utolsó filoxéra előtti, nem átoltott tőkékről származó bor. A birtokot 1946-ban átültették, és csak 1952-ben kezdtek el megint palackozni. Az 52-esek ára jelenleg 7600 dollár (1,4 millió forint).

A teljes bevétel 3.4 millió dollár volt, ami 80%-al haladja meg az előző évit, mondta a Decanternek az aukciósház szóvivője.

Egy 12 palackos Chateau Lafite Rothschild 1982-es láda is elkelt, 67 813 dollárért, és muzeális 1895-ös és 1897-es Chateau Cos d?Estournel palackok is gazdára találtak 3913 és 6783 dollárért.

(Nekem feltűnt, hogy ilyen filléresen van kiszámolva az ár. Ilyen összegeknél kicsit fura, hogy 3 vagy 9 dollár a vége. Ezt valaki megmagyarázhatná.)

Amire a gyűjtők figyelnek

Az 1921-es Chateau Cheval Blanc azért izgalmas, mert ez az évjárat tette világhírűvé a pincészetet (amire 1947-ben rátromfoltak – ez is lett a világ legdrágább bora) 304 ezer dollárért kelt el egy Imperial palack. A Chateau Mouton-Rothschild 1945 történelmi dátuma miatt is keresett darab, ennek tiszteletére Philippe de Rothschild báró a győzelmi V-betűt tetette a címkékre. 2006-ban 28 750 dollárért kelt el. Az évszázad borának nevezik az 1900-as Chateau Margaux-t. Egy magnum palack 33 213 dollárba (6,6 millió forintba) kerül Franciaország legdrágább birtokától, melynek értékét 500 millió euróra becsülik. A Chateau Pétrus sem maradhat ki,. az 1947-es magnum palackja kb. 5 millió forint. A pomeroli birtok ezen évjáratát tartják a legjobbnak. Egy édes a végére: a 1921-es Chateau d’Yquem szürete 39 napig tartott, a palackok közel 6 millió forintot kóstálnak.

Címkék: 1945, árverés, aukció, burgundi, burgundia, christies, Domaine de la Romanée-Conti, legdrágább, romanée-conti, világrekord

← Szlovének és az egészség Pannon Bormustra díjak →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!