• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A Zöld Magyar nyomában

2012-02-20 ● Kántor Endre

Philip K. Dick egyike legnagyobb hőseimnek. Minden könyvét olvastam, vallom, hogy aki sci-fit forgatott az elmúlt huszonpár évben, jobbára PKD-ből dolgozott, még ha nem is ismerte be. Ezért is lepődtem meg annyira, mikor egyik, nemrég magyarul megjelent könyvében az egyik szereplő Zöld Magyart rendelt egy étteremben.

Illetve nem is azon és akkor lepődtem meg leginkább, amikor azt olvastam, hogy Zöld Magyart rendelt, mert az valahogy nagyon is illet PKD utópisztikus világába, lévén zöld, mint egy valamirevaló marslakó, és magyar. (Egzotikus, és persze marslakó, ahogy a magyarok? ) Akkor lepődtem meg leginkább, mikor bepötyögtem a keresőbe, azt, hogy Green Hungarian, várván, hogy valami koktélt dob ki, erre bort dobott. Bort, melyről sosem hallottam még. De ne rohanjunk ennyire előre.

PKD könyvei testesítik meg számomra a tökéletes Science Fictiont: filozófia keveredik humorral, Raymond Chandler film noiros detektívtörténetei színeződnek hallucinogén skizofréniával, olyan disztropikus dimenzióban, ahol teljesen természetes zöld zselés masszából lévő, gondolatolvasó lényekkel vagy szimulákrumokkal kocsmázni, és nőügyekről beszélgetni. Az elmúlt 20-30 évben minden hollywoodi sci-fi forgatókönyvíró PKD művekből dolgozott. Aki azt mondja nem, az hazudik, vagy nem tud róla.

PKD könyveiben sokszor merül fel komolyzene, pl. Beethoven és Wagner, idevágóan sokszor merülnek fel olyan filozófusok gondolatai, mint Kant, Heidegger, a német klasszika képvielői, Goethe, Schiller. És persze nagy szerepet kapnak a különféle stimulánsok és pszichedelikus szerek is, de azt nem mondanám, hogy nagy gasztromán lenne.

Éppen ezért lepődtem meg, mikor Az elektromos Lincoln (We Can Build You – 1972) című, magyar fordításban nemrég megjelent (Agavé Kiadó, ahogy az összes többi is, hálás köszönet Pék Zoltán műfordítónak!) könyvében az alábbi mondatra bukkantam:

Zöld Magyar? Gondoltam, biztos valami vicces koktél, érdekes, hogy egyáltalán megemlíti, kérdés, miért, van-e jelentősége a könyv szempontjából. Mint kiderült, több esetben is tévedtem. Nincs jelentősége a könyv szempontjából, ha csak annyi nem, hogy egy korszak és térség nagyon is emblematikus hangulatát adta vissza ezzel, ahogy később látni is fogjuk.

Beütöttem a keresőbe a Green Hungariant, hogy milyen eredményt hoz. Eléggé meglepődtem, amikor kiderült, hogy bizony egy fehérborról van szó, illetve egy borszőlőfajtáról. Német nyelvű szemelvények szerint ősi, valószínűleg Románia és Magyarország határvidékén őshonos, nagy hozamú, asztali bor fajtáról van szó, mely később a Kárpát-medencében, majd Európában is igen elterjedt, magyarul bucsera (Butschera), németül Putzscheere néven.

Ezt Jancis Robinson is megerősíti, hozzátéve, hogy Európában már csak nagyon kevés helyen található meg, egy időben Kaliforniában volt igen elterjedt fajta. (JR azonban azt is mondja, hogy eredete ismeretlen.)

Kalifornia? Azonnal eszembe jutott Haraszthy Ágoston, és az összefüggésből azonnal újabb információra leltem: a Weibel Vineyards oldalán, akik nagyban ennek a fajtának köszönhetik a felemelkedésüket a 60-as-70-es években. Azt írják, valószínűsíthető, hogy Kaliforniában Haraszthy honosította meg a fajtát.

Ennyi nem elég, maradtak még kérdések. Azonnal megkerestem az elfeledett, régi fajtákkal sokat kísérletező (általam ebben szaktekintélynek tartott) Szabó Zoli, hosszúhetényi borászt, hogy mit tud erről. Íme a válasza:

A Putzscheere magyarul „vakolatbortváló”, gondolom szép a savgerince. Egy német oldal, a Weinwissen ad némi támpontot, mely szerint annak dacára, hogy fehér tokayernek hívják, nem ebből készül az aszú, hanem a sárga moslerból, azaz a furmintból. A gyöngyszőlő végképp ismerős, felhozom a pincéből a Németh Márton ampelográfiai albumot. Ezt találtam benne:

Származása ismeretlen, meglepő módon a nyugati fajtakörbe tartozik. Egyedül a Sokoróalján ismert a XX. sz. közepén, általában juhfarkkal együtt telepítik, ott fürjmony néven ismerik, bár eredetileg a név egy másik fajtát jelölt. (És tényleg, beszélt róla Liptai Zsolt meg Prisztóka Tibor is korábban. Anno még kb. 10 hektárnyi területen termesztették.)

Erős növekedésű, későn érő, közepes vagy inkább bőtermő, gyenge cukorgyűjtő, nem töpped. Bora enyhén illatos, viszonylag testes, lágyabb savú, zöldesfehér, jó asztali bor.

A neten talált Putzscheere szőlő képeire nem hasonlít különösebben a Németh-féle kép, de ez önmagában nem jelent semmit.

Érdekes módon a Rhone-völgyében meg a viognier-t hívják régiesen magyar zöldnek…

Elterjedtségét az is mutatja, hogy 35 szinonim néven fut/futott a világban. Ezek:

Aramon du Nord, Bela pelesovna, Bela selenika, Belline, Bischheimer, Bockseckel, Butschera, Elender, Glockauer, Green Hungarian, Grüne (Selena) pelesovna, Gyöngyszőlő, Heinischrot, Hinschen weiss, Leltszőlő, Misera, Perlentraube, Putchir, Putscheere bleu, Putscher, Putscheere, Raifler, Rettermann, Rothinsch, Rothreifler, Sauerlamper, Talburger, Tokaier, Tokauer, Tokayer, Treitsche, Ungar, Weisser tokayer, Zuti krhkopetec.

Bár Németh szerint az eredete ismeretlen, a nemzetközi fajtakatalógusban is magyar eredetűnek mondják. Kaliforniában pedig annyira híres volt, hogy minden étteremben lehetett rendelni.

Hát egyelőre itt tartunk, Philip K. Dick, Szabó Zoli, a Green Hungarian, meg én. Ebből is látszik, mennyire megéri PKD-t olvasni, tessék keresni a könyveit!

Címkék: Az elektromos Lincoln, bucsera, Butschera, Green Hungarian, Haraszthy Ágoston, Kalifornia, könyv, Philip K. Dick, Putzscheere, szabó zoltán, szőlőfajta, Zöld Magyar

← Két bánatos grafikon Gary Vee a falon →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!