• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Ábrahám Kakasok Furmint 2011

2012-08-10 ● Kántor Endre

Dűlőszelekcióról van szó, a mádi zeolitos riolittufa Kakasok dűlőről, 30 éves ültetvényről. Aki járt már erre, tudja, hogy itt a puszta kövön terem a szőlő, termőréteg mintha nem is lenne, mintha marsi tájon járnánk, ahogy a vörösagyag megfestette a kőzetet.

Vicces, de tény, hogy itt (ahogy máshol is Tokajban) szó szerint féldrágaköveken terem a furmint, könnyedén lelni diónyi obszidiándarabokat a kövek között. (Igen, ez az a hely, amit kedves ismeretlenek idén év elején felgyújtottak…)

Ilyen környezetből származik Ábrahámék fiatal furmintja. A pincészet borait tanulságos évek óta kóstolni, egyre finomodnak, egyre profibbak lesznek a borok. Amit a kezdetekben be lehetett tudni akár a véletlen szeszélyének is, most céltudatosan jelenik meg: a rusztikus jelleg, az erőteljes ásványosság megmaradt, a borok tisztábbak, konzisztensebbek lettek.

A pince egyébiránt is fejlődik, most kapott új designt, logót, címkéket. (Ez külön is megér egy misét, hamarosan be is számolok róla.)

A pohárban némi szénsav mutatkozik, illatra lédús és érett fehérhúsú gyümölcsök előzik meg a kőkemény ásványosságot, mely aztán átveszi az uralmat, háttérbe szorítva mindent: őszibarackot, érett sárgaalmát és körtét, édesköményet, akácvirágot. Ízben aztán megmutatja a kő, hogy mit tud: mintha kifacsarták volna. Ez gyümölcsben keserű barackot, grépfrútot, birsalmát jelent, és sósságot a kortyban végig. Hosszan kitart a szájban, percekkel később is érezni. Nem egy behízelgő bor, karakán jellem. Nekem bejött, 4 csillag – mondtam én anno, hogy lesz ez még több is!

Ez a bor is kóstolható az augusztus 17-i Bor, mámor… Bénye idei borkóstolóján.

Címkék: 2011, 4 csillag, Ábrahám, Bor mámor Bénye, Erdőbénye, furmint, Kakasok, Mád, Tokaj

← Turján Tokaji Furmint 2011 Vayi Novemberi Muskotály 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!