• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Turján Tokaji Furmint 2011

2012-08-09 ● Kántor Endre

Egy friss és fiatal tokaji furmint került a poharamba, mely dacos még és kicsit zabolátlan, de jól látszik rajta, hogy kis érleléssel milyen szépre érik majd. Turján Péter pincéjét is érdemes felkeresni az idei Bor, mámor… Bénye fesztiválon.

A nehéz burgundi palack úgy tűnik a Turján furmintok arculatához tartozik. Ahogy kitöltöm, azonnal szembeötlő a szénsav a pohárban, a bor nem teljesen tiszta, kicsit opálos, médium zöldes citromszínnel. Illata friss, de nem orrbarúgós, elsősorban friss fehérhúsú gyümölcsökkel (illatos vilmoskörte), némi virággal és ásványossággal. Lassan nyílik, és érezni, hogy van benne fűszer is.

Olajosan indul a szájban, rengeteg savval, nagyon fiatal még. Szép citrusos tónusok vezérlik a kortyot, gyümölcsben zöld kemény (granny smith) almát érezni először, sós ásványossággal a végén. A korty hosszan kitart. Aztán érett vilmoskörte a második kortyra, de grépfrútos aromák is jönnek elő, és persze az ásványok. A 2009-eshez képest itt nincs maradékcukros jelleg, abszolút száraz a bor, az a kis édesség sem az alkoholtól van, inkább az extrakt adja. Turján Péter pincészete még mindig igen izgalmas, érdekes, a borokon látszik a tudatosság, konzisztensek. Mivel még nincs csúcsán, erre 3,5 csillagot adok.

Ez a bor is szerepel majd azon a kóstolón, amit augusztus 17-én tartanak a Bényeiek, és van szerencsém levezérelni. Érdemes eljönni!

Címkék: 2011, 3.5 csillag, Bor mámor Bénye, Erdőbénye, furmint, Tokaj, Turján, Turján Péter

← Illés Sárgamuskotály 2009 ? 2. Ábrahám Kakasok Furmint 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!