Egy friss és fiatal tokaji furmint került a poharamba, mely dacos még és kicsit zabolátlan, de jól látszik rajta, hogy kis érleléssel milyen szépre érik majd. Turján Péter pincéjét is érdemes felkeresni az idei Bor, mámor… Bénye fesztiválon.
A nehéz burgundi palack úgy tűnik a Turján furmintok arculatához tartozik. Ahogy kitöltöm, azonnal szembeötlő a szénsav a pohárban, a bor nem teljesen tiszta, kicsit opálos, médium zöldes citromszínnel. Illata friss, de nem orrbarúgós, elsősorban friss fehérhúsú gyümölcsökkel (illatos vilmoskörte), némi virággal és ásványossággal. Lassan nyílik, és érezni, hogy van benne fűszer is.
Olajosan indul a szájban, rengeteg savval, nagyon fiatal még. Szép citrusos tónusok vezérlik a kortyot, gyümölcsben zöld kemény (granny smith) almát érezni először, sós ásványossággal a végén. A korty hosszan kitart. Aztán érett vilmoskörte a második kortyra, de grépfrútos aromák is jönnek elő, és persze az ásványok. A 2009-eshez képest itt nincs maradékcukros jelleg, abszolút száraz a bor, az a kis édesség sem az alkoholtól van, inkább az extrakt adja. Turján Péter pincészete még mindig igen izgalmas, érdekes, a borokon látszik a tudatosság, konzisztensek. Mivel még nincs csúcsán, erre 3,5 csillagot adok.
Ez a bor is szerepel majd azon a kóstolón, amit augusztus 17-én tartanak a Bényeiek, és van szerencsém levezérelni. Érdemes eljönni!