• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Ábrahám Kakasok Furmint 2012

2013-12-17 ● Kántor Endre

A Kakasok dűlő nem hazudtolja meg magát: a hegy levét ebben a borban is érezni. Azoknak, akik a kompromisszummentes borokat keresik, és nem riadnak vissza attól, ha a kövek megmutatják erejüket.

Szénsava a pohárban, intenzív kövesség és gyümölcsösség az orrban, édesfűszerek. Ezek az első benyomásaim a tizenkettes Kakasokról. Dűlőszelekció ez a furmint, Mád, zeolitos riolittufa, 30 éves ültetvény, Mars-béli táj. Korábban többször találkoztam ezzel a válogatással, a 2011-es kifejezetten tetszett,  a 2009-es is, bár ott érződött még némi iránykeresés, inkább mokánynak írtam le a bort. A tizenegyes mintha stílusgyakorlat lett volna, és ez a stílus a 2012-esnél még nem érett teljesen be. Nyáron kóstoltam, akkor még friss volt és rakoncátlan, ez némileg csillapodott ugyan, de van még hova érnie.

Az biztos, hogy az ásványok hamar átveszik az uralmat, sósság és köves ízek kísérik a kortyot végig, citrusos, grépfrútos vonalon mozog, szénsav is van bőven. A 13,5%-os alkohol nem lóg ki, megvan hozzá a test, és a minerális és citrusos jegyek mögött megbújnak a fehérhúsú gyümölcsök (őszibarack és sárgaalma). Most 3,5 csillag, de nagyobb potenciállal, érdemes kóstolgatni.

Címkék: 2012, 3.5 csillag, Ábrahám, Erdőbénye, furmint, Kakasok, Mád, Tokaj

← Ábrahám Csíp & Dél 2011 Ráspi Kopár 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Mi lesz a magyar fehérborral?

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!