• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Almalé felnőtteknek

2013-06-06 ● Kántor Endre

Évekkel ezelőtt azt kérdeztük, miért nem lehet cidert kapni itthon. Mára már magyar termékek is vannak, ezek közül most az alma CID mátrai almából készült cidereket kóstoltuk.

Mi sem mutatja jobban, hogy tényleg megérkeztünk az anno áhított ígéret földjére borkulturálisan, azaz, minthogy igencsak elterjedőben vannak, mi több, kimondottan divatosan a különféle periférikus kézműves italok, így a sörök és bizony, már a ciderek is. Ennél jobb fokmérő nincs: megszületett az erjesztett kulinériákra az igény, van rá közönség, van hozzá alapanyag, és vannak értő kezek, akik gondosan el is készítik ezeket. Sörökről majd kicsit később értekezünk, (most hétvégén főzdefeszt a Mikszáth téren) most a cideren a sor.

Vagy 5 évvel ezelőtt feljajdultunk ennek a blognak a hasábjain, abbéli fájdalmunkban, hogy nem lehet itthon cidert kapni ? értetlenkedtünk, kiakadtunk, bizonygattunk, meg minden. Igazunk volt. Lehet, hogy megelőztük a korunkat, de az is lehet, hogy későn ébredt mindenki. Mindegy, ez már a múlté, lényeg, hogy most már fent vagyunk, akármerre kapkodjuk a fejünket, találunk cidert: kisboltokban, éttermekben, kocsmákban. Persze, nem mindegy, milyet igyunk, ha már van választás. Jómagam mindenivó vagyok, hiányzik belőlem az alapvető kékvérű sznobéria, hogy lefitymálva nézzek egy Strongbow-s palackot, megiszom én azt szívesen egy kenuban ülve, bármikor. De a változatosság gyönyörködtet, és keresem a jót, jobbat, legjobbat, minden kis részlet számít. Például, hogy természetes alapanyagokat használ valaki, nincs adalék, nincs műanyag. Ahogy példának okáért a CID-esek.

Az alma CID honlapja ugyanolyan minimalista, mint az italok, amiket készítenek. A francia vonalat képviselik, pezsgős palack, almaborként definiálják a terméket (és nem almasörként), de dugó helyett modern kis kupak zárja a palackokat. A címkék egyszerűek, letisztultak, a filozófiát tükrözik: ugyan mit kell itt szétbonyolítani mindent, préselt, erjesztett almalé, na. A klasszikus két vonal van, azaz száraz és félédes.

alma CID száraz – brut

Illata nem túl intenzív, elsőre azonnal érezni az élesztős jegyeket. Ezt követően édes almás, jázmin és akácvirágos, enyhén parfümös illatot kapunk, mindezt nem orrba rúgóan, hanem visszafogottan. Szájba véve egy borissza azonnal a balansz után kutat, ezt azonban itt másként kell kezelni. Zamata sem kimondottan intenzív, a savérzet kevés, ezért kimondottan üdítős, fröccsös jellege van, itatja magát. Hűsítő, nem túlterhelt, tiszta neutrális nyári ital.

alma CID félédes ? demi doux

Az illat itt is élesztős, de a cukortartalom ad neki egyfajta piskótás-sütis jelleget. Érett, lédús almára emlékezetet, kevesebb a virágos, több a gyümölcsös vonal. A zamatnak is jól áll a cukor, teltséget kölcsönöz neki. Összességében harmonikusabbnak hat a sec változatnál, mondhatni, jól áll neki a cukor, ez azonban egyben a veszélye is: nagyon itatja magát. Ugyan nem bor mértékű az alkoholtartalom, de az átlag sörnél bőven több van benne, így könnyedén az ember fejébe szállhat. Simán el tudom képzelni némi jéggel egy talpas korsóban egy szép nyári délutánon. (Még ha az idő is ilyen lenne?)

Mindkét italt a Radovinben szereztem be, 990 Ft-os áron erre csak azt lehet mondani, hogy best buy, főleg, ha a többi versenyző kiszerelésével és árával szemben nézzük. Jó az irány, némi csiszolás kell még neki, de igazi üdítő színfolt a CID a magyar italpalettán.

Címkék: alma, alma CID, almabor, CID, Cider

← Osztom az észt Possman Frankfurter Apfelwein →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!