• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Amazon-borok, cowboy-borok

2008-03-07 ● borravalo.hu

Beszáll a borértékesítésbe az Amazon; ázsia legnagyobb boraukciója lesz Hong Kongban; albionba kacsingatnak a remueurök; vegyünk tokajit, de legyen ausztrál, mer? az olcsóbb!; Butch Cassidy beszáll a borbizniszbe. Ha péntek, akkor hírszüret.

Aki eddig nem hitt az online borértékesítésben, esetleg ostorozta is azt, hogy nincs jövője és hasonlók, most szívja vissza szépen. Egy mondat: az Amazon beszáll. Elég? Más: Hong Kong nyomul ezerrel, hogy lecsípje részét a borpiacból, ami szerinte őt illeti meg. Erről szóltunk már múlt héten, most fejlemények vannak. Ahogy arról is írtunk már, hogy kedvez az angoloknak a klímaváltozás, borilag. Olyan azonban még nem volt, hogy champagne-i szőlészek járták az angol vidéket, hátha van jó föld. Ugye a tokaji a világhírű magyar bor? Meglepődünk ám, miket írnak róla a legnagyobb piacon. Végül, a heti bulvárban arról adunk számot, hogy Butch Cassidy is beszáll a borbizniszbe. Péntek? Hírszüret!

Beszáll a borértékesítésbe az Amazon

A borok online eladása nemzetközi szinten elképesztő ütemben nő, kétszer olyan gyorsan, mint bármely más terméké. Talán ezért döntött úgy az Amazon.com, hogy megnyitja online borboltját. A netes gigakereskedő apróhirdetésekben keres olyan professzionális borkereskedést, aki a projektet vinné. És nem állnak meg a bornál, a hírek szerint az Amazon üzleti modellt szárított ételekkel, tejtermékekkel, italokkal bővítenék, ebben külön kiemelt szerepet kapna a bor és a sör is. Az Amazon egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Bővebben: The New York Post

Ázsia legnagyobb boraukciója lesz Hong Kongban

Múlt héten beszámoltunk róla, hogy Hong Kong szeretne a világ új borkereskedelmi központja lenni, úgy vélik az angolok túl sok bőrt lehúznak róluk borügyben. Ezért eltörölték a masszív szeszesital vámokat, most pedig komoly kereskedelmi és média eseménnyel vernek hírt az egésznek. Május 31-én megrendezik ugyanis Ázsia legnagyobb boraukcióját az amerikai Acker Merrall & Condit ház segítségével. Ötmillió dollár bevételre számítanak, olyan tételekkel, mint egy 1982-es Chateau Lafite, valamit más premier cru palackokkal (Latour, Margaux, Mouton-Rothschild).

Bővebben: Reuters

Albionba kacsingatnak a remueurök

Mindeközben, a ködös Albion déli tájain champagne-i szőlészek róják a tájat, állítólag azt keresik, van-e megfelelő dűlő arra, s ha van, mit lehet vele kezdeni? Azt írtuk már, hogy a klímaváltozás jót tesz az angoloknak borilag, a pezsgő alapanyagoknak meg pont jó az olyan klíma, meg talaj is, ami Dél-Angliában kezd kialakulni. Ha ezt összeadjuk azzal, hogy soha nem látott mértéket üt a pezsgőeladás (pl. Oroszországba), akkor nem járunk messze egy olyan gondolattól, hogy ezek a franciák készek bevásárolni némi földet Angolhonban. Eddig persze erről szó sem volt, senki nem mondott semmit, és hát Champagne is jól járt a klímaváltozás eddig hatásaitól, de ki tudja mit hoz a jövő? Tán felkészülni nem árt.

Bővebben: The Internaional Herald Tribune

Vegyünk tokajit, de legyen ausztrál, mer? az olcsóbb!

Meglepve olvastuk a San Antonio Express online hasábjain az pontos és viszonylag alapos beszámolót Tokajról, mármint a meglepetés később jött, először melegség áradt szét bennünk. Merthogy szépen elmondják milyen jó is a tokaji, meg, hogy nem szabad összekeverni a szürkebarát alapú német izével, meg az olasz izével sem, szóval mintha egy marketing anyag lenne. A döbbenet akkor jön, amikor a cikk végén leszögezik, hogy finom ez a tokaji, de alig lehet kapni, ha igen, akkor is 200 dollárért fél literjét, akkor már az ausztrál jobban megéri 16 dolcsiért, még ha csak 3,7 deci is. Kaparjuk az arcunkat.

Bővebben: San Antonio Express

Butch Cassidy beszáll a borbizniszbe

Ha valakinek bejött Paul Newman salsa vagy spagetti szósza, most vehet hozzá Paul Newman bort. Nem vicc, tényleg. A jó öreg Butch Cassidy karitatív cége (minden bevétel oktatási és karitatív célokra megy) megállapodott a Rebel Wine Company-vel egy 2006-os Chardonnay és ugyanezen évjáratú CabSav értékesítéséről. A címkéken Paul Newman látható abban a kalapban, amit a Butch Cassidy és a Sundance kölyökben viselt. A borokat áprilistól lehet kapni, áru kb. 16 dollár lesz.

Bővebben: The New York Times

Korábban:

Hong Kong, Napa, arabok és megoldások

Környezetvédelem, palackhiány, a nőket fiatalítja a bor

Túl drága borok, jót is tehet a globális felmelegedés, borkeresővel könnyebb

Támad a ködös Albion

Ha Oscar-gála, akkor sztárborok

Címkék: Amazon, borértékesítés, borhírek, Butch Cassidy, Champagne, Hírek, hírszüret, Hong Kong, online, Paul Newman, Tokaj, tokaji

← Hong Kong, Napa, arabok és megoldások Pezsgő, levágott fejek és szoptatós anyák →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!