• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ambíció & potenciál=Szlovákia?

2007-08-20 ● borravalo.hu

A Borigo bormagazint az a megtiszteltetés érte, hogy részt vehetett az augusztus 3-i III. Dunaszerdahelyi Nemzetközi Borversenyen, amire a lap képviseletében dr Nemtudomka, a magazin és borravaló avantgarde-jának oszlopa vett részt. A doctor igen kíváncsian karikázott át a csallóközi pampákon, mert keveset tud a szlovák borkultúráról (is, sem).

Vitáme vás ná vinohradi! Van úgy 20 (?) ezer hektár szőlő Szlovákiában, a déli-délnyugati részeken meg Tokaj fölött, kontinentális klímával, a fajtaszerkezetnek erősen osztrákos stichje van. Sok a zöld veltelini, mely, csodálkozott rá dr Nemtudomka, kurvára zöld, világít, mint a somlói vulkánborok, és savas, mint a rossebb. A fehérek közt rajnai és olaszrizling, a kékek közt a kékfrankos (Frankovka) vezet a Szent Lőrinc (Vavrinecké, vagy Svatovavrinecké) előtt, de sokan telepítettek cabernet sauvignont is és ne feledjük, hogy amikor szüret van Magyarországon, minden tábla mellett ott találjuk a szlovák felvásárlókat.

Az volt az ember benyomása, hogy egy, az út elején álló borkultúrával van dolga, melyben van ambíció és potenciál. Szaporodnak a borversenyek, hódít a modern technológia és szemlélet, növekszik az új, árnyalt, a friss, reduktív fehérekre és a sűrű (bordóis-újvilágis) vörösökre kíváncsi fogyasztók tábora. Gyors változást érzékelni és egy bő évtizedes lemaradást a magyar borpiachoz képest. De ahogy a szlovák gazdaság megugrott és most éppenséggel jóval nagyobb dinamikát mutat, mint a magyar, úgy a szlovák borpiac is nagyot fog ugrani, ha szerényebb ökológiai adottságai és volumene okán nem is fogja elhagyni a jóval bonyolultabb magyar borpiacot. 

Zöld veltelini szakmányba

Dr Nemtudomka bizottsága több tucat zöld veltelinit kóstolt, amitől a doctor előbb elzöldült, utóbb zöldet látott. Volt már ilyen élménye. Egyszer a nagyszerű osztrák bormarkting institúció, az ÖWM jóvoltából keresztbe-kasul bejárta Ausztria borvidékeit. A tanulságos úton minden uborkafánál megállt a borfirkászokat és egyéb kapa-kasza kerülőket szállító busz, és fiatal osztrák borászleányok és fiúk  tartottak preziket, jobb-rosszabb angolsággal. Ezen az úton dr Nemtudomka mintegy ezer zöld veltelinit kóstolt, és ez nem valamely irodalmiaskodó túlzás, hanem tény,  tény, tény.

Ekkorra datálható a doctor rossz viszonya a zöld veltelinivel. Mert uniformizált, savas, egysíkú, hibátlan minták százait csócsálhatta ottan az ember. Kellemes tud lenni a zöld veltelini, ahogy a juhfark is, mely szintén, vagy pláne kis tehetségű fajta, csak kicsit rejtélyes módon hihetetlen spontán marketinggel rendelkezik, vagy minek nevezzük eztet. Más megfeszül, hogy felépítsen egy brendet, a savgyűjtő és nem különösebben karakteres juhfrakk (franciául zsüfrákk)  meg nem csinál semmit, mintegy magától tarol, veszik, mint a cukrot, sokkal több kel el belőle, mint amennyi juhfark ültetvény van, de van ez így, a vilmoskörte-ültetvények és a vilmoskörte pálinka-kihozatal közti különbséget ha zongorázni tudnám, én lennék a Hepzibah Menuhin, gondolta dr Nemtudomka.

Egy szó, mint száz: finom, savas, üde és zöld a veltelini és a juhfark, előbbi az osztrák bormarketing jóvoltából kezd világbrend lenni, utóbbi az egyik legsikeresebb magyar fajta, noha közepes és nem nagy vaszisztdaszok őkelmék, tanulság nincs, hangosan gondolkozunk. És ha már itt tartunk, mézkutató légi útjaink során Egerbe vetődve mérvadó borászoktól hallottuk a következőket: a kékfrankossal is vigyázni kell, Burgenlandban értékesítési nehézségek vannak vele, mert a világ nem találja elég érdekesnek, nem véletlen ám, hogy annyi syrah-t meg pinot ültetnek a burgenlandi gazdák. A portugiziről meg a kadarkáról ne is beszéljünk: a portugizi komolytalan, nem rúg labdába a nagy borok pályáján, a kadarka meg tíz év alatt egyszer-kétszer hoz csúcsbort, általában sokkal kevesebbet mutat, mint amennyit beszélnek róla, nem igazán érdekes fajta. Érdekes vélemények ezek az egri borvidékről, különösen figyelmébe ajánljuk őket a szekszárdi borászoknak.

Akikre figyedoda!

Visszakanyarodva Dunaszerdahelyre: a fehéreknél a magyar átlagnál egyértelműen legalább 1 g/l-rel magasabb átlagos savszintet érzékeltünk. Vannak már nagy fehér és vörös borok is, a Villa Víno Rača Chardonnay-je vagy a Vino Nitra cabernet-je és a Vino Masaryk borai figyelemre méltóak. A magyarok közül szépen szerepelt többek között Sümegi úr 2004-es rajnai jégbora, mely aranyat ért, ezüstöt Frittmannék 2006-os Kékfrankos rozéja, és két aranyat hoztak el a nagy alkimista Monyókék 99/5 és 99/6 pt-os aszújukkal.

dr Nemtudomka

Címkék: Csallóköz, frankovka, olaszrizling, Szlovákia, Tokaj, Vavrinecké, Villa Víno Rača, Vino Masaryk, Vino Nitra, zöld veltelini

← Must a Szigeten Borfalusi környezet a Műcsárdánál →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!