• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Apa, kezdődik!

2008-09-10 ● borravalo.hu

Mert az ideális világban legalábbis folyamatos a borfesztivál meg a foci VB. Van ugye nekünk itt Budapesten számos remek borfesztiválunk, végig van rakva a naptár rendesen. Hiszen ott a célra tökéletes tér a Városháznál: tavaszi, kisborvidékek, meg a tesók a pálinkával. Tele van a város – hála az égnek – borfesztiválokkal, de van egy, ami végül is kiérdemelte ?az igazi? jelzőt. A Borfesztivál. Megkerülhetetlen pár nap a várban.  

Ez volt az első, kérem tisztelettel, innen indult az egész pohárrázogatós szaglós-köpős huncutság. Itt tanulta meg, ezen a fesztiválon Budapest, hogy mi is az a borsznobizmus és az miért is jó nekünk. Merthogy jó, az biztos. A 17. Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivált rendezi idén a Magyar Szőlő és Borkultúra Kht. Az első borfeszt mámorában fogant gyerekek jövőre érettségiznek, erre tessék gombot varrni! Nem fiatal tehát az ünnep.

A budai palota terasza a tökéletes helyszín a borospoharas dolcsevitához. Illetve csak lenne, ha a honpolgárokban nem lobbant volna fel az érdeklődés a borkultúra iránt az utóbbi években. Ennek köszönhetően péntek-szombat este egy nagyszerű kísérlet keretében lemodellezhetjük, hogy hogyan érzi magát egy rizlingszem a hidraulikus présben. Tömeg van, na, néhány jelesebb borász standjához inkább napokkal előbb kérjen az ember sorszámot.

A fesztivál szépen körbenőtte az egész várat, az Oroszlános udvart, a teraszokat, már a bevezető zászlósornál, a Sándor palotával átellenben is ott vannak a kis fakunyhók. Nyugodtan mondhatjuk, hogy – akár a Sziget – fizikailag itt is eljutottunk a használhatóság határára, ez a borfeszt ekkora tud lenni, és egy centivel sem nagyobb.

Aki elmélyültebben szeretne kóstolni, vagy a borásszal is váltana pár szót, jó belemenősen a hozamkorlátozásról, a dűlőkről, az jobban teszi, ha inkább valamikor hétköznap, kora délután megy ki a fesztre. Akkor még szellősebb a tömeg. Az utóbbi években akkor volt a leghasználhatóbb a fesztivál, amikor beütött valami hidegfront, és zuhogott az eső. Akkor az ember nyugodtan mozog, távolra tekint nagy terekbe, és nem kell azon aggódni, hogy mit isznak el előle.

A térképet előzetesen tanulmányozva az a legszembeötlőbb, hogy szinte minden borvidéken elkezdődött az összetartás, a szervezkedés. Korábban nagyjából érkezési sorrendben osztották a kunyhókat, ki hova kapta, ott örült neki. Az utóbbi években a soproniak volta az elsők, akik tudatosan összetömörültek, egy kis sarokba. Hoztak saját standot, azt állították ki, mindenki ugyan olyan pultnál kóstoltatott, megkapó volt az egész, no.

Az Oroszlános udvarban szokás szerint ott lesznek a soproniak a „poncihter negyeddel” – tisztelet a szőlőkaróra is babot futtató józan soproni bortermelőknek! A szekszárdiaknak is sikerült összehozni a közös megjelenést, „pincesoruk” szintén az Oroszlános udvarban lesz. Fiatal, feltörekvő, de több generációs szekszárdi hagyományokkal bíró borház az Eszterbauer. Tanyamacska boruk már csak a neve miatt is megér egy kóstolást. Szekszárd megtalálta – és megtartotta – magának a kadarkát, a Remetebornál érdemes elkezdeni az ismerkedést a fajtával.

A Villányiak is megszervezték saját „korzójukat” ez a Nap-hegyre néző várfalnál lesz, szép panorámával, kötelező, hogy az ember legalább egy napnyugtát egy portugizeres poháron keresztül tekintsen meg, mondjuk Polgáréknál, Gerééknél. Érdemes odafigyelni a Pécs környékén borászkodó Lisiczáékra, ők a várfal végén lesznek, sauvignon blanc-juk magáért beszél.

Egy kupacban találjuk a somlói termelőket. A korábban hibernált Somlón is megindult az élet – meg hála az égnek, és a helyi erők belátásának – az összefogás is. Kreinbacherék, és Tornaiék csúcsborait érdemes összekóstolni Spiegelberg Stefán rusztikusabb somlaijával. A világban amúgy is egyre divatosabb az érlelhető, testes fehérbor – ezekkel volna esélyünk az eredményes szereplésre a borolimpián, ha volna.

Savoyai Jenő lovától balra az egriek foglaltak stratégiai harcálláspontot. Bástyájukon ott lesz mindenki, aki számít az Egri borvidékért alapítványban. Szép korszerű nemzetközileg is nagyra értékelhető borokat mutatnak, ha valahol el kell kezdeni a kóstolást, a Bolyki János „nyulas” Ördöngős borát ajánlja, na meg a Nem lát, nem hall-t, ami viszont magáért beszél, minő képzavar.

A Tokaji udvarban, a szökőkútnál kehet lezárni a látogatást, Megyerék egy tisztán hordós érlelést kapott furminttal készültek, az Andrássy pince pedig borászváltás okán sokkal légiesebb borokkal erősít mostanában.

A díszvendég idén Szicília lesz, tessék őket nagy szeretettel fogadni, Európa egyik bor-ősföldjéről van ugyanis szó, görög barátaink annak idején itt termeltek először szőlőt Hellaszon kívül. Nagy testű erős vörösborokra számítsanak, napégette, alacsony savú jószágokra, betonvágó tanninokkal.

Szeptember 10 és 14 között többször is lesz idő kimenni, kóstolni, ismerkedni, barátkozni borral, borásszal.

Korábban:

Mexikóiak a hegyen, borfesztivál megint

Láttunk, hallottunk, beszélünk ? Tavaszi Borfesztivál 2008

Budavári reflexió

Virrad a zulu hajnal, virrad

Címkék: borfesztivál, budai vár, fesztivál, Szicília, vár

← Légies, wellness-Tokaji Budai borfeszt 2008, vol 1. – ahogy Kántorbandi látta →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!