• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Átrajzolódik a bortérkép

2011-07-30 ● Kántor Endre

A dominó effektus borban is működik, derül ki egy részletes borvilágpiaci térképből és elemzésből. Az árak lassan növekedésnek indultak, a fogyasztók tudatosabban keresik a minőséget, a nagy bortermelők kivágásokra kényszerülnek, Kína pedig jön fel. Infografika, adatok, szép színes nyilak.

A Rabobank már a 19. század végétől kiemelkedő figyelmet szentel az agrárpiacnak, mondhatni innen halássza ügyfeleit. Ennek érdekében azonban jól bele kell ásnia magát a szektor trendjeibe, előrejelzéseket és elemzéseket kell készítenie arról, mi jöhet. Így aztán nagy figyelmet is szentelnek a borvilágnak, melynek hála idén is született egy szép bortérkép, telis tele számokkal, adatokkal, statisztikákkal és szemet gyönyörködtető nyilakkal.

A bank agrárpiaci vezetője Stephen Rannekleiv szerint jó néhány egymást befolyásoló trend látszik kialakulni a világban a válság alatt, ill. annak következményeként. A lényegesebb pontokat kiragadva:

– A lédig árak növekedésnek indultak a világ minden pontján, nőttek a költségek is, de a kereskedelem élénkülni látszik.

– Ennek ellenére azok a borászatok, melyek a helyi piacokon akarnak lédigből megélni, nehéz időket élnek. A helyi fogyasztóknak sokkal nehezebb drágábban értékesíteni, az növekvő költségeket velük megfizettetni.

– Sok helyen észrevehető volt a válság a palackozott termékek diszkontálása, különösen a magasabban árazott szegmensben, ez a diszkontálási nyomás enyhülni látszik. Valószínűleg nem lesznek nagyobb áremelések, de kevesebb és sokkal kevésbé agresszív promóciót láthatunk.

– Áremelkedés a prémium borok piacán várható, de ez a piac elkülönül a többitől.

– A fogyasztói szokások átalakultak a recesszió előtti időszakhoz képest. Most is megvan a fogyasztói hajlandóság arra, hogy többet fizessenek egy palack borért, de nagyot nőtt a minőségi elvárás azzal a palackkal szemben.

– Az exportpiacokat tekintve az USA jól teljesít Kanadában, Kínában azonban egyértelműen Franciaország és Ausztrália vezet.

– Kína ugyan termelést tekintve bekerült a Top 10-be, exportszinten azonban ez még sokáig nem jelentkezik. Ez is el fog jönni azonban, jelentős beruházások vannak, nagymértékű telepítésekkel.

– A legnagyobb szőlőkivágások a nagy borországokban mentek végre, Franciaország, Olaszország és Spanyolország vezet ebben.

– Ausztrália is felesleggel küzd, ott az elmúlt évek telepítési hulláma és egy devizapiaci faktor is nehezíti dolgokat. A kialakult felesleg miatt a nemzetközi kereskedőknek sokkal nagyobb mozgástere volt az árak csökkentésében, és ezek az árak még jobban csökkentek Ausztrál dollárban számítva. Így aztán nehéz időszak előtt állnak az ausztrál borászatok, masszív tőkekivágás itt is valószínűsíthető.

Van még pár érdekes infotérkép borról

Ezen például sok mindent megtudhatunk a világ borrégióiról, kár, hogy mi már rajta sem vagyunk, de a sógorok sem?

Itt a világ tíz legnagyobb bortermelőjét láthatjuk, adatokkal

Címkék: adatok, borfogyasztás, bortérkép, fogyasztás, kereskedelem, piac, világpiac

← A milliós kárt okozó targonca Londonban, hej →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!