• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Az év egyik leghangulatosabb borfesztiválja Kürtön

2018-07-10 ● Kodela Mia

A legtermészetesebb autentista borok, egy varázslatos szőlőhegy és utcazenészek a pincék között, ezek a legfontosabb összetevői a július 20-21-én megrendezett 11. Kürti Borfesztiválnak. Kürt magyar borászai szerte a Kárpát-medencéből hívtak hozzájuk hasonló szakmai elveket valló pincészeteket, így igazi utazást tehetünk a történelmi Magyarország területén termett természetes borok világában.

20375869_1755385287823844_465098481791515221_n

A főszervező Kasnyik Tamástól megtudtuk, céljuk, hogy a helyi borokon kívül a helyi ízekkel és a helyi kultúrával is megismertessék a fesztivál látogatóit.

?Az elejétől kezdve próbáltuk úgy alakítani a fesztivált, hogy ne csak ide jöjjenek az emberek, hanem megismerjék az itt élőket is. Ezt toldottuk meg annyival, hogy szerte a Kárpár-medencéből hívtunk meg magyar borászokat, hogy össze tudjuk hasonlítani az egyes vidékek, például Erdély vagy a Szerémség borait a Felvidékivel. Ma már Európa 7-8 országának 55-60 borásza jön el ilyenkor hozzánk. És tényleg a borászok jönnek, mert ez nálunk feltétel, hogy az értő közönség tudjon kérdezni, beszélgetni is az egyes standoknál.?– mondta a főszervező.

A programokkal kapcsolatban a helyi kultúra, ének- és néptánc csoportok bemutatásán túl a széles zenei kínálatot tartják szem előtt. Idén nyolc helyszínen zajlanak majd a zenei programok, a blues-tól a jazz-en át a világzenéig. De sztár fellépőik is lesznek, pénteken, illetve szombaton este Rúzsa Magdi és Sheyla Bonnick BoneyM formációja koncerteznek a nagyszínpadon. A pincék között kis pódiumok is fel lesznek állítva, ahol utcazenészek teszik még kellemesebbé a hangulatot a szőlőskertek között kóstolgató közönség számára.

20376014_1755381301157576_43406923034385373_n

A szervezők természetesen családokban gondolkodnak, így egy olyan gyerekudvart is építenek, ahol nem a felfújható csúszdáké, sokkal inkább a hagyományos régi játékoké, például körhintáé a főszerep. De évről évre vannak különböző gasztrobemutatók is, ezek idén egy barista show-ban fognak kicsúcsosodni. Második alkalommal rendezik meg a szőlőhegyi futást, amelyre tavaly 407-en neveztek, idén viszont már több mint 800 jelentkező van arra, hogy kipróbálja magát a három kategória valamelyikében.

20431380_1755384477823925_4601823257989962382_n

A Dél-Szlovákiai Borvidék Kürti Borrégiójának sajátos mikroklímája lehetővé teszi, hogy a borászok úgy nevezett autentista módon készítsék boraikat, azaz nem alkalmaznak semmilyen segédanyagot. ?A szőlőben nem használunk vegyszert, az erjedés pedig nem feltétlenül minden esetben történik hordóban, de minden esetben feltétel az, hogy fajtaélesztő és irányított erjesztés nélkül erjedjen a bor, a lehető leghosszabb ideig kén nélkül, és ha egy mód van rá, akkor kén nélkül is kerüljön palackba?– mutatott rá Kasnyik Tamás. Hozzátette: ?A borkészítésnél is az a célunk, ami a fesztiválnál, mivel lokálpatrióták vagyunk, szeretnénk megmutatni azt, amink van, abban a tisztaságában, ahogy az van.?

Bővebb információ és részletes program itt.

Címkék: Kürt, kürti borfesztivál, Strekov

← Megjelent a 2018-as Balatoni Gasztrotérkép Kasnyik Tamás a Kürti Borfesztiválról →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!