• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az év legolvasottabb sztorijai

2011-12-20 ● Kántor Endre

Ismét elmúlt egy esztendő, egy évvel megint idősebbek, tapasztaltabbak lettünk, bla-bla-bla. Ahogy ilyenkor szokás, körülnéztünk a back-enden, avagy a borravaló kulisszái mögött, és kibogarásztuk, hogy mit olvasott idén legtöbbet itt nálunk a nyájas publikum. Év végi leglista.

Amióta 2007-ben elolvastam Michael Lewisnak, a Bloomberg kolumnistájának (és kiváló írónak) év végi összegzését arról, hogy mit és miért olvastak legtöbben a világ vezető üzleti hír és tőkepiaci adatszolgáltatóján, mely nyilvánvalóan az ún. fehérgalléros osztálynak célozódik, nincsenek illúzióim. A felsőfokú végzettséggel rendelkező, jól szituált, jól kereső és minden bizonnyal felső menedzsmentbe tartozó közönség ugyanis messze (messze) azt a hírt preferálta, melyben arról számoltak be, hogy egy férfi megpróbált közösülni porszívójával, az ügynek pedig elég szomorú és rövid vége lett, ha mindenki érti, mire gondolok. Na persze, ehhez az is kellett, hogy valaki a fent nevezett médiumnál úgy gondolja, hogy méltó a sztori ahhoz, hogy feldolgozzák, szóval kettőn áll a vásár.

Ebben a kissé önkritikus hangulatban rohanunk neki az év végi listánknak, nálunk is voltak bulvárba hajazó történetek, rögtön az első, legolvasottabb helyen épp egy ilyen áll. Biztos sokan emlékeznek rá, hogy osztrák borászlányok összedobtak egy leginkább autószerelő műhely falára illő naptárt, egy kis marketingakció keretében. A dolog bejött. Olyannyira, hogy ez lett nálunk is az év legolvasottabbja.

1. Ledér borászlányok

A második helyen egy olyan történet áll, melyre azért vagyunk büszkék, mert olvasói közreműködéssel készült, mégpedig nem is olyan régen. Az alatt a két hét alatt, amit publikáltan töltött, dobogóra mászott fel. Ráadásul, olyan történetről van szó, amely elő fog még jönni párszor.

2. Anomáliák

A díájváj mozgalom dívik, mindenki szereti maga csinálni, otthon barkácsolni, fúrni-faragni, ragasztani. Mivel borissza embernél gyűlik a dugó, megtelt vele már a váza is, át is lett válogatva, hogy oda csak a java jusson, valamit kell velük kezdeni. Harmadik helyen a DIY dugótippek landoltak.

3. Mihez kezdjünk a dugókkal?

Ismét olvasói közreműködéssel készült sztori következik, dagad a mellünk, hogy ilyen jó témákat dobtak össze nekünk a minket követők. Kedves és informatív körkép arról, hogy is áll a helyzet magyar borokkal Ausztráliában, ahol a beachen lehet karácsonyozni napolajjal.

4. Magyarok ott alant

Talán az év legkeményebb, indulatoktól cseppet sem mentes magyar vonatkozású története áll az ötödik helyen. Bukolyi Marcellék kilépése a Gróf Buttlerből hónapokig téma volt a boros oldalakon, és mind a mai napig eklatáns példájaként szolgál a hazai borvilágban végbemenő változásoknak.

5. Bukolyiék kilépnek

A statisztikák sokszor megdöbbentőek, főleg, ha olyasmire hívják fel a figyelmet, amiről az ember előtte nem is hallott. Nagy siker volt egy boros oldalon arról beszámolni, hányan is vannak a világon, akik nem élvezhetik imádatunk tárgyát.

6. Ötszázmillióan nem ihatnak bort

A kereskedelmi adatok is érdekesek, főleg, ha van mit nézegetni mellette, az infografika, mint műfaj reneszánszát éli a neten. Ahogy a távol-keleti országok kezdik átvenni a kereskedelmi vezetést a világon, átalakulóban van az évszázadokig bebetonozott status quo.

7. Átrajzolódik a világ bortérképe

Nagy esemény volt a magyar boros világban, szintén sok vitára és hozzászólásra okot adva, hogy bezár a Decanter magyar kiadása, a tulajok és a magyar licenctartók közti viták miatt. Toplistára is került a dolog.

8. Viszlát Decanter, helló Vince!

Érdekes, de megint egy friss történet aratott nagyot, alig tíz napja számoltunk be arról, hogy melyik lett a világ legjobb boros címkéje, és ez idő alatt annyian olvasták, hogy a tíz legolvasottabb közé került.

9. A világ legjobb címkéje

A lista végén pedig ismét a bulvár került elő. Híroldalakon, tévékben biztos látogatás és nézőgeneráló egy jó kis tüntetés, zavargás. Így volt ez a dolog boros vetületével is, amikor az augusztusi londoni zavargások közben betámadtak a huligánok egy Michelin-csillagos éttermet, melynek stábja konyhai eszközökkel verte vissza a hordát.

10. Londonban, hej

Ez tehát a borravaló idei toplistája, legolvasottabb anyagai. Nekünk jó volt újra olvasni őket, érdekes volt látni, mely történetek kerültek a top tíz helyre. Biztosak vagyunk benne, hogy akadnak hasonló izgalmak jövőre is.

Címkék: 2011, leg, legnépszerűbb, legolvasottabb, lista, Top 10

← Hej, mambó, mambó Italiano! A körhintából nincs kiszállás →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!