Az egyik legkorábbi írásos említés a neves pincészetről Samuel Pepys naplójából származik. Éppen ezt a kapcsolatot ünnepelték Cambridge-ben: a naplóbejegyzés ugyanis pont 350 évvel ezelőtt, április 10-én született.
A Chateau Haut-Brion egyik legkorábbi írásos említése Samuel Pepys (1633?1703) angol politikus, parlamenti képviselő, a Royal Society tagja, békebíró, a királyi haditengerészet főtitkára naplójából származik, mely napról-napra itt is olvasható online.
Április 10-én, 1663-ban a neves férfiú azt írta: ?Off to the Exchange with Sir J Cutler and Mr Grant to the Royal Oak Tavern in Lumbard Street ? and there drank a sort of French wine called Ho Bryan, that hath a good and most particular taste that I never met with.? (Elég jópofa a pince nevének leírása, manapság ezért kipellengéreznék az embert. Sőt, akkor ez a gengszter sem rendelt annyira rosszul…)
Az eredeti naptárbejegyzést a Magdalene College Pepys könyvtárában meg is lehetett tekinteni. Az eseményt a Cambridge Wine Society 1998-as, 1999-es Haut-Brionnal és 2003-as Haut-Brion Blanc-nal ünnepelte meg ? írta a Decanter.
Más korai említések is vannak a pincéről, pl. II. Károly pincekönyvében, 1660-ból, melyben ?Hobrionno? néven tartották nyilván.
Ezek szerint Samuel Pepys volt a történelem első borbloggere?