• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Az Haut-Brion 350-éves említését ünnepelték

2013-04-10 ● Kántor Endre

Az egyik legkorábbi írásos említés a neves pincészetről Samuel Pepys naplójából származik. Éppen ezt a kapcsolatot ünnepelték Cambridge-ben: a naplóbejegyzés ugyanis pont 350 évvel ezelőtt, április 10-én született.

A Chateau Haut-Brion egyik legkorábbi írásos említése Samuel Pepys (1633?1703) angol politikus, parlamenti képviselő, a Royal Society tagja, békebíró, a királyi haditengerészet főtitkára naplójából származik, mely napról-napra itt is olvasható online.

Április 10-én, 1663-ban a neves férfiú azt írta: ?Off to the Exchange with Sir J Cutler and Mr Grant to the Royal Oak Tavern in Lumbard Street ? and there drank a sort of French wine called Ho Bryan, that hath a good and most particular taste that I never met with.? (Elég jópofa a pince nevének leírása, manapság ezért kipellengéreznék az embert. Sőt, akkor ez a gengszter sem rendelt annyira rosszul…)

Az eredeti naptárbejegyzést a Magdalene College Pepys könyvtárában meg is lehetett tekinteni. Az eseményt a Cambridge Wine Society 1998-as, 1999-es Haut-Brionnal és 2003-as Haut-Brion Blanc-nal ünnepelte meg ? írta a Decanter.

Más korai említések is vannak a pincéről, pl. II. Károly pincekönyvében, 1660-ból, melyben ?Hobrionno? néven tartották nyilván.

Ezek szerint Samuel Pepys volt a történelem első borbloggere?

Címkék: Cambridge, Chateau Haut-Brion, Haut Brion, Samuel Pepys, történelem

← Egyre kevesebb pálinka fogy 23 ország 4255 kiállítója vett részt a Vinitalyn →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!