• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tokaji újdonságok

2011-06-21 ● borravalo.hu

Jó látni, hogy két fiatal borásztehetség az öreg Tokajban olyan borokat tud készíteni, amelyeken már egyértelműen érezhető a kezük nyoma. Van stílusuk, ezt nem lehet túlmisztifikálni: kiváló területeken dolgoznak, hagyományos fajtákkal és a kitartás úgy tűnik, egyre jobb eredményeket hoz.

Ilyenkor eszembe jut az örök körforgás megnyugtató, keserédes érzete. Ifjak jönnek, kísérleteznek és magukra találnak; öregek mennek (vagy még jobb, ha maradnak), tapasztalatot adnak át, emlékeztetnek a gyökerekre. Hegyalja szempontjából pár emberöltő sem jelentős időtáv és pár ezer bor sem nagy merítés, milyen kevés és mégis milyen sok adatik nekünk, akik tíz-húsz-ötven évig kóstolunk. Hát még amikor ezekkel a mikrodűlőkkel-mikrotételekkel, pillanatfelvétel-szerűen próbálunk evickélni: mintha a vaksötétben vakut villantanék és ha tájékozódni nem is tudok annak alapján, a lényegből mégis megértek majd valamit.

Gizella ? Szil-völgy Furmint 2009

Erős kezdés, a Furmint Februáron imádtam: közepesnél intenzívebb illatú, hízelgően gyümölcsös, ugyanakkor félúton billeg a minerális-virágos vonalon, de közben tiszta és precíz. A magasabb savtartalom szép gerincet ad, a hosszú lecsengés pedig finoman körtés-barackos irányba fut ki, enyhe élesztős (seprőfelkeverés?) mellékzöngével, ami izgalmassá teszi. Légies bor, szép beltartalommal. Style!

Balassa ? Szent Tamás Furmint 2009

Kissé zárkózott az illata, még nagyon fiatal-fejlődő bor a pályája elején: inkább a tufás talaj van előtérben támogatva primer gyümölcsaromákkal, némi friss körtével. A korty remek szerkezetű és elegáns, virágokkal és egy klassz vegetális karakterrel, amit meleg, péksüteményre-kenyérhéjra emlékeztető bevillanások kísérnek. Hosszan játszik a lecsengés a szájpadláson is: komplex, szép bor.

Gizella ? Medve Furmint 2009

Valódi behízelgő, krémes illat jó mineralitással és battonage-jelleggel támogatva. Déligyümölcsök garmadáját dobálja ki a pohárból. Szájban jó testű és nem lomha, magas savak ellenében a cukor szépen kerekít és nem rondít, kandírozott érzet felé viszi a gyümölcsöket. Hölgybarát, nyári bor jó áron.

Balassa ? Betsek Furmint 2009

Parfümös, florális illatta után a kortyban a cukor szépen teszi oda magát, még tannin is van jelen. Jó hordóhasználattal, közepesnél hosszabb lecsengéssel búcsúzik: van benne egy szimpatikus szikárság, ami a leírás alapján nem passzolna a képbe, de mégis.

Balassa ? Thurzó Furmint 2009

A Tokaj-hegy legdélebbi pontja, Szepsyn kívül másnak nem nagyon van itt területe, új telepítés a természetvédelmi terület miatt sem várható. Az illat elsőre finomseprő és ananász, olajos, hízelgő, egy ?érett nő? illata, mondhatni tapasztalt és nem tolakszik, úgyis hódít, ha nem harsog túlságosan. Szép gyümölcsaromák, picit magas alkohol és puhább savérzet van a 20g cukor mellett.

Gizella ? Barát-dűlő Hárslevelű 2008

Higgadt, szinte hűvös karakterű ásványosság mellett kedves kamillavirág, akácméz, bodzaszörp. A korty vastag de nem lusta – jó savú, krémes textúrával, sok egzotikus gyümölccsel. Lehet nyugodtan kicsit melegebben is fogyasztani. Izgalmas a talaj hatása az ízképre. Édesszájúaknak kötelező.

Balassa ? Zéta 2008

A löszös Mézes-Mály dűlőből, 220g cukorral indít a legédesebb Balassa. Jellegzetesen kései karakter birssel és barackkal, harapható és nehéz illatfelhővel. Olajos textúra, nagyon szépen gyümölcsös finissel, ami rettentő selymes, mondhatni bársonyos, nem üt ki semelyik összetevő és egyáltalán nem válik gejllé, talán ez lehetett volna az egyetlen veszély. Percekig a szájban marad, de sem a sav, sem az alkohol (a cukor meg főleg nem) muzsikál külön. Csodaszép.

Gizella ? Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2007

Légies new school aszú friss és elsődleges gyümölcsaromákkal, hosszú életpálya elején. A korty elsőre olyan könnyű, mint valami kései szüret – semmi nehézkesség, csak arra kapod fel a fejed, hogy végtelen hosszú a lecsengése és nem eltűnik, hanem kibontakozik a szájban. Összetett, hosszan szálazható díszítettség, tanítani való sav-cukor arány. Egy igazi ?new generation sweet?. Simán el tudom képzelni valami gourmand-desszerthez amiben van barack és túrós csoda-hab, ami könnyű és izgalmas, mint a bor is.

A Szilágyi László vezette Gizella Pince a barátságos, déligyümölcsös, melegebb karakterű borokkal, míg Balassa István a szikárabb, ásványosabb tételekkel barátságban, közös megjelenésben jól kiegészítik egymást. A kóstolónak a Vinoport Borbár nyújtott színvonalas helyszínt (látva a különlegesen összeválogatott palackos kínálatot és a pohárral is kérhető borok nagy számát örülök, hogy a borra éhes közönség újabb helyet ikszelhet be Budapest képzeletbeli boros térképén).

Címkék: 6 puttonyos, aszú, Balassa, furmint, gizella, hárslevelű, Szilágyi László, Tokaj, zéta

← Legjobb vörösök a TOP25-ből Bordói primőrök a Vinexpón →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!