• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Banfiék 30 éve

2011-10-14 ● borravalo.hu

Bánfiék Londonban kiteregették a lapjaikat. Harminc éve kezdett az amerikai Mariani család borászkodni Montalcinóban, elég komoly léptékben. Ekkor indtottak el egy nagyon fontos kutatást, amelynek eredményét  a Banfi-Brunellókban kóstolhatja a nagyérdemű. Londonban a sommelier-ek kedvéért most szó szerint ízekre szedték a saját boraikat, StevieKraft meg éppen arra járt.

Banfiék sohasem arról voltak ismertek, hogy kicsiben játszanak. Amikor harminc éve megalaptották a birtokukat Montalcino mellett egy elég jó kiállású várban, lendületből felvásárolták fél Siena-tartományt. Létrehozták Európa legnagyobb egybefüggő szőlőbirtokát. Az annyi, mint 2900 hektár.

Az akkori sangiovese klónok természetesen nem feleltek meg a borászatnak, ezért elkezdtek kutatni, újabb klónokat keresni, vagy legalább kezdeni valamit a meglévő, jobb minőségűekkel. Természetesen ez a kutatás is szerény keretek közt zajlott. Néhány év alatt beazonosítottak, illetve kinemesítettek 150 klónt. Aztán kijelöltek egy talajilag homogén területet, ahol nem voltak ilyen-olyan mezoklímák, fagyzsebek, és telepítettek 150 sor szőlőt. Pontosan, minden fajtából egyet.

Az ültetvény 1985-ben fordult termőre. Tartottak minden évben vakkóstolót, amire meghívták a firenzei meg a pisai egyetem tudorait, meg egy rakás helyi boros notabilitást, hogy ugyan döntenék már el, melyek is a legjobb klónok. A kóstolót azóta évente ismétlik, van 150 tartályminta, a cél az, hogy minden, a területen jelenlévő klón fejlődését szemmel tudják tartani. A kóstolók ráadásul mostanában monstre méreteket öltenek, ugyanis minden klónból kóstolnak vertikálisan is.

Banfiék három klónt vűlasztottak ki, ezeket Dante Ceccini a cég egyik regionális kereskedelmi igazgatója mutatta be Londonban. Mint mondta, a cél nem egy szuperklón létrehozása volt. Olyan kombnációt kerestek, amely tökéletesen megfelel a montalcinói hardveren, és van benne anyag, tehát érlelhető. Ezt a három fajtt teleptették vegyesen minden Brunello di Montalcino ültetvényükre.

A londonni bemutatóra 2010-es tartálymintákat hoztak. Amint Ceccini elmondta, ezeket nem tekintik boroknak, csak érdekességből pattintottak elő néhány palackkal. (Kraft magénvéleménye ? igaz, hogy nyers volt, mint a veszedelem, de ettől függetlenül azokat a mintákat azért tanítani lehetne…).

Janus 50

Nagyon mély rubin szín. Illatra átható vörösbogyós friss gyümölcs, meg egy rakat fűszer, a bor egészen borsosba hajlik, egy kis dohány társaságában.  Nagyon intenzív íz, tulajdonképpen mindent hoz, amit illatban mutat, de leginkább a gyümölcs dominál. Viszont eléggé rövidkés, és nincs rendes teste. Szóval hoz mindent, amely ízben a Brunello sajátja volna, kivéve a struktúrát.

Janus 10

Nagyon-nagyon sötét. Töksötét. Fekete, némi rubin beütéssel. Tényleg teljesen töksötét. Fekete lyuk a pohárban. Illatra földes, meg egy kicsit fűszeres, de legfőképpen zárt. Brutális tanninokkal indít, meg hatalmas savval. Akkora szerkezete van, amelyet földi halandó nem is bírna elviselni. Ez a bor mindenkit megbír, megesz reggelire, ha nem vigyázol. Íze elég visszafogott, valami halvány gyümölcs meg egy kis fűszeresség. Na de a struktúra! Az hatalmas.

BF 30

Világosabb rubin szín. Illata kissé zárt, de ahogy nyílik, egyre inkább a virágok (Ibolya&Co) uralják. Egyáltalán nem nehézkes, parfümös, ez friss virágillat. A szájban persze brutális dolgok történnek, van itt is sav és tannin rendesen, de az egész jóval elegánsabb, kifinomultabb szerkezet mint a J10. A csoda abban van, hogy itt az ízek leginkább a zárásban jelennek meg. A lecsengés nagyon hosszú, gyümölcsös.

Clonal Blend (Janus 50 50%, Janus 10 20%, BF 30 30%)

Sötét rubin. Illatra kissé nedves dohány, meg töménytelen mennyiségű piros gyümölcs: tőzegáfonya, ribizli, meg szilva lakik benne. A struktúra nagyon erős. Magas tannin, amely mindent betölt, magas a sav is, de az egész harmóniában van. Az íz egyenletesen intenzív. Vörösbogyós gyümölcsökkel nyit, jön a meggy, aztán mindenféle virágok meg némi dohány. Szép, kerek bor, de ebben a formájában még gyereknek sem lehetne nevezni. Pólyás még, tessék békén hagyni.

A Banfi borok tehát ilyen összetevőkből készülnek. A vicces az egészben az, hogy egy chateau a legritkább esetben áll ki önként és dalolva, hogy megmutassa az összetevőket, amelyekből a borászok a végén összelegózzák a később agyonsztárolt bort. És hogy milyen az a Banfi Brunello?  Itt egy két dűlőszelektált példa, mutatóba:

Banfi Brunello Poggio Alle Mura 2006 DOCG

Közepes gránát szín. Illatra masszív tölgy, szőke dohány és egy rakás vörös gyümölcs, intenzív, de kiegyensúlyozott egyvelege. Közepesnél kicsit nagyobb a test, a tannin magas, csiszolódik, de még mindig kemény fogása van. A sav közepes fölötti. Tele van vörös gyümölccsel, főleg szilva, meggy és szárított meggy, meg egy rakat ribizli érződik, emellett továbbra is erős az édes dohányillat, meg a tölgy. Hosszú, meleg lezárás.

Banfi Brunello Poggio Alle Mura 2005

Közepes gránátszín, az előbbibnél kisé világosabb árnyalat. Az illatot a nagyon érett szilva, dohány és bőr uralja. Az ízek koncentráltak, az egész bor jóval sűrűbbnek érződik (2005 melegebb év volt!), sok a gyümölcs, de csak azért nem hajlik lekvárosba a történet, mert a sav még mindig masszív. A tannin kicsit simább, de szintén magas. A tölgy kifejezetten eltörpül a bor mellett.

Volt még egy rakat más bor is a kóstolón, de ezek voltak a legizgalmasabbak. Maradjunk annyiban, hogy nagyon-nagyon boldog ország volnánk borice, ha a nagyüzemi bortermelés a Banfi féle színvonalon zajlana.

Címkék: 2005, 2006, 2010, Banfi, BF 30, Brunello, castello banfi, clonal blend, hordóminta, Janus 10, Janus 50, London, Montalcino, olasz, Olaszország, Poggio Alle Mura, Sangiovese, Siena, Toscana, toszkán

← A móri három ?CS? Vistalba Tomero Petit Verdot Reserva 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!