• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Pusztítás a Villa Sandahlnál

2012-08-16 ● Kántor Endre

Ismeretlenek húsz centiméterrel a föld fölött, tőnél metszették el a Villa Sandahl 0,6 hektáros, harmincéves rajnai rizling-ültetvényének mind a kétezer tőkéjét. Ez már a második eset rövid időn belül, hogy értékes ültetvény vandálok áldozata lesz.

A pusztítást hétfőre virradóra fedezték fel, mondták el az Index kérdésére a borászatnál. Miután visszavágott tőkékről volt szó, ezeket metszőollóval is el lehet vágni, így a tettesek egy éjszaka alatt végeztek.

Egyértelmű szabotázsakcióról van szó, mert a területről semmit nem vittek el, írja a Mandiner Bor. A tettesek és megbízóik pontosan tudták, hogy most szüret előtt okozhatják a legnagyobb kárt. A bűnözők ezzel több tízmilliós kárt okoztak a svéd tulajdonú borászatnak. A Villa Sandahl feljelentést tett a rendőrségen.

?Egyszerűen visszataszító, hogyan képes bárki szándékosan így tönkretenni a világ egyik legjobb szőlőjét. Ha ez Elzászban vagy Wachauban történt volna, már a világ legszomorúbb híre között sugároznák? ? olvasható a borászat honlapján megjelent rövid közleményben.

A borászat közölte: szőlő- és bortermeléssel foglalkozó emberről nem is feltételezik, hogy ilyen vandál cselekedetre vetemedhetett. A Badacsony nemzetközi mezőnyben egyik legelismertebb borászata ezzel elveszíti az idei év termését erről a területről, és ez a rész a következő négy évben gyakorlatilag kiesik a termelésből. Hogy milyen borokról van szó? Érdemes elolvasni ezt a beszámolót.

A tőkéken az első évben megjelenő hajtások még általában gyengék, így ezeket vissza kell vágni, hogy a második évben már erőteljesebbek jöjjenek helyettük. Az erős hajtásokat a harmadik évben felteszik karra és ekkor már teremhetnek is, de igazán csak az ötödik évben hoz olyan minőséget a szőlő, mint előtte.

A legnagyobb kár nem a termés kiesése miatt éri a Villa Sandalht. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a harmincéves tőkék közül hány marad meg a vandál pusztítás után. Az ültetvény legnagyobb értékét ugyanis az évtizedek óta gondozott tőkék jelentették, amelyek gyökere mélyre nyúlik a talajba és emiatt jól bírják a szárazságot.

Korábban beszámoltunk róla, hogy ismeretlenek felgyújtották az erdőbényei Ábrahám pincészet két ültetvényét, hasonló károkat okozva.

Címkék: Badacsony, kivágás, pusztítás, rongálás, vandálok, Villa Sandahl

← Cheval Blanc-t a Tescóból? Fejlődünk, de nem sokat →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!