• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Becsorgás ellen itt a borpelus

2010-06-30 ● Kántor Endre

Utazott már valaki repülve borfesztiválra, kiállításra, pincészethez? Aki igen, tudja: a visszaút mindig komoly rébusz: sóhajok és lemondások, kétségbeesett kísérletek előzik meg, majd körömrágás és idegrángás kíséri végig. Hogyan csomagoljuk el a zsákmányolt palackokat, és vajon kibírják-e törés nélkül a poggyászban?

Nekem tuti módszerem van, ha pl. a London Wine Fairen hozzám vágnak valami dél-afrikai, uruguayi vagy teszem azt ausztrál ritkaságot: két zokniba be, pólóba, pulóverbe, nadrágba, vagy ami van beteker, cipővel körbetámaszt aztán reménykedés hazáig, hogy ne dobálják nagyon az éppen sztrájkon agyaló reptéri személyzetek.

Ha dobálják, baj van: a nedűnek és a ruháknak is jószerivel vége. Ilyen módszerrel egy normál húzogatós bőröndbe a tapasztalatok szerint min. 3 ? max. 5 normál palack fér be. Voltak eddig is ennek, és más, veszélytelen szállítási módnak megoldásai, egy sem volt azonban olyan ötletes, mint a Bella Online borrovatának tesztjén is elég jól szereplő Wine Diaper, avagy borpelus.

borpelus1

A borpelus tényleg borpelenka: plasztik zacsi, amit le lehet zárni, benne puha nedvfelszívó réteg, egy borra hitelesítve. A cég weblapján lévő videó elég durva, azért arra nem kell számítani, hogy ilyen magasból leesik a cuccunk, aztán meg egy kedélyes férfi rá is ugrik. Mondjuk légikatasztrófa esetén esetleg, akkor meg külön jól jöhet az épp palack bor, mellyel rögtön meg is ünnepelhetjük életben maradásunkat. De lássuk a tesztet.

A gonosz rovatvezető kidugózva helyezte el a bort a borpelusban, gondolván, így tuti biztosan leméri, hogy tényleg felszív-e 750 ml bort a párna.

borpelus2

Feltette egy asztalra a lezárt borpelust, majd lelökte. Ott hagyta 20 percre, elment, ivott egy kávét. Egy kisebb folt volt a földön utána, ami pár ml-nek felel meg, a többi bizony felszívódott, ami nem kis teljesítmény. Ráadásul a kifolyás nem a lezárt szájból jött, hanem egy apró szakadás szivárgott, ami akkor keletkezhetett, mikor a borpelus a kemény betonhoz csapódott ? ez bőröndben nem fordul elő.

borpelus3

A borpelus 10 dollárt kóstál, ha valaki lát vegyen egyet nekünk, mert a poszt reklám hangvétele ellenére a cégtől egy petákot és egy borpelust sem kaptunk. Ami még fontos: fiús világoskékben és lányos rózsaszínben egyaránt kapható.

Kinek, mi a tuti módszere?

Címkék: bőrönd, borpelus, eltör, kiállítás, poggyász, repülés, szállítás, törik, utazás, üveg, wine diaper

← A Semmelweis Egyetem borai Vakulástól is véd a vörösbor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!