• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Becsorgás ellen itt a borpelus

2010-06-30 ● Kántor Endre

Utazott már valaki repülve borfesztiválra, kiállításra, pincészethez? Aki igen, tudja: a visszaút mindig komoly rébusz: sóhajok és lemondások, kétségbeesett kísérletek előzik meg, majd körömrágás és idegrángás kíséri végig. Hogyan csomagoljuk el a zsákmányolt palackokat, és vajon kibírják-e törés nélkül a poggyászban?

Nekem tuti módszerem van, ha pl. a London Wine Fairen hozzám vágnak valami dél-afrikai, uruguayi vagy teszem azt ausztrál ritkaságot: két zokniba be, pólóba, pulóverbe, nadrágba, vagy ami van beteker, cipővel körbetámaszt aztán reménykedés hazáig, hogy ne dobálják nagyon az éppen sztrájkon agyaló reptéri személyzetek.

Ha dobálják, baj van: a nedűnek és a ruháknak is jószerivel vége. Ilyen módszerrel egy normál húzogatós bőröndbe a tapasztalatok szerint min. 3 ? max. 5 normál palack fér be. Voltak eddig is ennek, és más, veszélytelen szállítási módnak megoldásai, egy sem volt azonban olyan ötletes, mint a Bella Online borrovatának tesztjén is elég jól szereplő Wine Diaper, avagy borpelus.

borpelus1

A borpelus tényleg borpelenka: plasztik zacsi, amit le lehet zárni, benne puha nedvfelszívó réteg, egy borra hitelesítve. A cég weblapján lévő videó elég durva, azért arra nem kell számítani, hogy ilyen magasból leesik a cuccunk, aztán meg egy kedélyes férfi rá is ugrik. Mondjuk légikatasztrófa esetén esetleg, akkor meg külön jól jöhet az épp palack bor, mellyel rögtön meg is ünnepelhetjük életben maradásunkat. De lássuk a tesztet.

A gonosz rovatvezető kidugózva helyezte el a bort a borpelusban, gondolván, így tuti biztosan leméri, hogy tényleg felszív-e 750 ml bort a párna.

borpelus2

Feltette egy asztalra a lezárt borpelust, majd lelökte. Ott hagyta 20 percre, elment, ivott egy kávét. Egy kisebb folt volt a földön utána, ami pár ml-nek felel meg, a többi bizony felszívódott, ami nem kis teljesítmény. Ráadásul a kifolyás nem a lezárt szájból jött, hanem egy apró szakadás szivárgott, ami akkor keletkezhetett, mikor a borpelus a kemény betonhoz csapódott ? ez bőröndben nem fordul elő.

borpelus3

A borpelus 10 dollárt kóstál, ha valaki lát vegyen egyet nekünk, mert a poszt reklám hangvétele ellenére a cégtől egy petákot és egy borpelust sem kaptunk. Ami még fontos: fiús világoskékben és lányos rózsaszínben egyaránt kapható.

Kinek, mi a tuti módszere?

Címkék: bőrönd, borpelus, eltör, kiállítás, poggyász, repülés, szállítás, törik, utazás, üveg, wine diaper

← A Semmelweis Egyetem borai Vakulástól is véd a vörösbor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!