• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Beindul a tengeralatti érlelő-biznisz

2012-07-19 ● Kántor Endre

Korábban már megjárta a világsajtót a tengerben érlelt borok esete, most úgy tűnik egyre többen gondolják ezt jövedelmező üzletágnak.

Nemrégiben, 200 éves pezsgőket találtak a tenger fenekén, melyekről kiderült, hogy abszolút jó állapotban vannak, elég drágán el is árverezték őket.

Az is bejárta a világsajtót, hogy egy szlovén vállalkozó fantáziát látott abban, hogy pezsgőket érleljen a habok alatt.

Most, a franciák is beszállnak a bizniszbe, és az Atlanti óceánban érlelik majd boraikat, 150 km-re a parttól, 1000 méter mélységben. 2013-ban tervezik a Vin Mille Lieu Sous Les Mers (Verne Gyula magyarul Némó kapitány címen ismert regényére való utalás, mely Húszezer mérföld a tenger alatt címmel jelent meg) szolgáltatás beindítását.

Az érlelő ?pincét? a cadillaci (Cotes de Bordeaux) Chateau du Coureau üzemelteti, melynek vezetői szerint a mélység, sötétség, oxigénhiány és hideg hosszabban őrzi majd meg a gyümölcsös jegyeket és elmélyíti a zamatokat.

Nem teljesen üres beszéd: 10 ezer palackot a saját borukból, az Arcachon Bay-ből érleltek az elmúlt 5 évben, igaz, csak öt méteres mélységben, de próbának ez is megtette.

A tervek szerint maximum 10 évet tölthetnek így a borok, és minden 2 évben felhozzák a borokat kóstolásra. Palackonként mindez kb. 17 euróba kerül évente, írta a Decanter.

Címkék: Chateau du Coureau, érlelés, óceán, tenger

← Indul az integrált borászati információs rendszer Bort isznak a marhák →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!