Korábban már megjárta a világsajtót a tengerben érlelt borok esete, most úgy tűnik egyre többen gondolják ezt jövedelmező üzletágnak.
Nemrégiben, 200 éves pezsgőket találtak a tenger fenekén, melyekről kiderült, hogy abszolút jó állapotban vannak, elég drágán el is árverezték őket.
Az is bejárta a világsajtót, hogy egy szlovén vállalkozó fantáziát látott abban, hogy pezsgőket érleljen a habok alatt.
Most, a franciák is beszállnak a bizniszbe, és az Atlanti óceánban érlelik majd boraikat, 150 km-re a parttól, 1000 méter mélységben. 2013-ban tervezik a Vin Mille Lieu Sous Les Mers (Verne Gyula magyarul Némó kapitány címen ismert regényére való utalás, mely Húszezer mérföld a tenger alatt címmel jelent meg) szolgáltatás beindítását.
Az érlelő ?pincét? a cadillaci (Cotes de Bordeaux) Chateau du Coureau üzemelteti, melynek vezetői szerint a mélység, sötétség, oxigénhiány és hideg hosszabban őrzi majd meg a gyümölcsös jegyeket és elmélyíti a zamatokat.
Nem teljesen üres beszéd: 10 ezer palackot a saját borukból, az Arcachon Bay-ből érleltek az elmúlt 5 évben, igaz, csak öt méteres mélységben, de próbának ez is megtette.
A tervek szerint maximum 10 évet tölthetnek így a borok, és minden 2 évben felhozzák a borokat kóstolásra. Palackonként mindez kb. 17 euróba kerül évente, írta a Decanter.