• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bor Kung-fu

2010-01-19 ● Kántor Endre

Itt vannak a sarkon a kínaiak, borban is. Nem figyeltünk oda, és lám, a világ egyik vezető borhatalmává nőttek, legalábbis mennyiségben. Persze, ez szépen hoz magával két dolgot ? az olcsó kínai bort a hazai piacra is, és a drágább, jó minőségű, nagyon-nagyon-nagyon nagy tételben kínált kínai bort.

Kína borpiaca duplázódott az elmúlt öt évben, jelenleg a világ 6. legnagyobb termelője. Ami azt jelenti, hogy csak a három nagyhatalom (Olaszország, Franciaország, Spanyolország), az USA és Argentína van előtte, megelőzi azonban Dél-Afrikát, Ausztráliát, Németországot és Chilét. Ez nyilván csak mennyiségi sorrend, de a növekvő fogyasztás és a know-how meghonosítása ? rengeteg francia, ausztrál, amerikai, stb. borász szegődik el egy-két éves munkára ? hozni fogja magával a minőséget is. A mennyiség pedig marad, szőlő , jó terület és szakmunkás terén egyaránt.

Ez pedig, rövid időn belül ahhoz fog vezetni, hogy a kínai borosok is nyugodt lélekkel kimondhassák: my kung-fu is stronger than your kung-fu. Ezt prognosztizálta egyébiránt a brit kereskedőház, a Berry Brothers and Rudd is. Szerintük 50 év kell ahhoz, hogy a minőség elérje Bordeuax szintjét.

borkungfu470

Jelenleg pár nagy cég uralja a piacot, ezek a Changyu Pioneer Wine, a China Great Wall Wine és a képünkön is látható Dynasty Wine. A legnagyobb borvidék a Jantaj-Penglaj, mely a teljes termelés 40%-át adja. Itt 140 borászat üzemelt a 2006-os adatok szerint.

A borászatok zöme tehát az alsó polcokra koncentrál, de vannak persze prémium szegmenst célzó pincészetek is. Ahogy a Reuters videóján is látni, nem hiányzik a hókuszpókusz innen sem, a 100 dolláros borokat készítő cégnél klasszikus zenére szüretelnek, és ez szól az erjedés alatt is.

A borfogyasztás növekedését az egyre növekvő egészséges életmód divatja hozta, az egyre inkább uralkodó felfogás szerint a kínai tömény szeszek ártalmasak az egészségre, míg a bor jót tesz testnek és léleknek egyaránt. Gondoljunk csak bele: csak Kínában egymilliárd potenciális fogyasztó van! Ez aztán a szép marketing feladat. Ami azonban izgalmas: a prognózisok szerint 2017-re az import is több mint 600 millió dollárral nő, ahogy emelkedik a külföldi borok iránti kereslet is.

Ide meg jön a kínai bor, figyelni kell rá ? sőt már itt is van. Magunk vagy 3 helyen láttunk már nagykereskedelemben és szakboltban kínai palackokat pesten. A puding próbája persze az evés, de ami késik nem múlik.

Címkék: Bordeaux, changyu pioneer, dynasty, fogyasztás, great wall, kereskedelem, Kína, kínai, termelés

← Több gint és pálinkát iszunk Csúcsra tör a Királyudvar →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!