„Beléptem az ötvenedikbe, ez a huszonötödik villányi szüretem. Az Ég és föld között számomra mérföldkő, 10 éve erre a borra készültem.” – mondta Ipacs Szabó István borász.Az Ég és föld között szeptember 12-én debütált, a címkéjéhez hűen a csillagos ég alatt, a Svábhegyi Csillagvizsgálóban.
A vermut életérzés
Akinek kitárul a vermut-univerzum kapuja, olyan dimenziókat ismerhet meg, amikre korábban nem is gondolt volna. Mert nem túlzás, hogy a vermut az új gin, hiszen lehet tisztán, koktélban, szódával, jégen, keverve, rázva – és mindenhogy jó. De hol kell elkezdeni a vele való ismerkedést? Vermouth kóstolón jártunk a Radovinben.
Mi lesz a magyar fehérborral?
Jobb esetben Tunézia, rosszabb esetben India, vagy Brazília – ilyen hőösszegek várhatók a klímaváltozás velejárójaként egyes borvidékeinken, ha nem teszünk semmit, hogy mérsékeljük a hatásokat. Ha teszünk, akkor sem ússzuk meg teljesen, derült ki abból a tanulmányból, amit az ELTE klímakutatói készítettek. Lesz olyan borvidékünk, ahol drasztkusan át kell majd gondolni a fajtaválasztékot.
A helyzet nem jó, sokszor tragikus, de van lehetőség…
Aki italkereskedelemmel foglalkozik ebben az országban, folyamatos akadályfutásban van, állítja Radosevics Radován, a Radovin borkereskedések alapító-tulajdonosa. Amikor reménytelennek tűnik a helyzet, az inspirálóan hat rá, és úgy tűnik, hogy 20 plusz év a szakmában sem vette el lelkesedését.
Magyar bor – mi van a pohárban?
A régi adoma szerint az optimista félig tele, a pesszimista félig üresen látja a poharat. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mi van benne, a hazai bortermelőknek meg pláne. A bor fogyasztása globálisan lemenő trendben van, a magyar borászatok pedig több kihívással is küzdenek, pl. azzal, hogyan definiálják magukat. Legújabb podcastünkben erről beszélgettünk!
- 1
- 2
- 3
- …
- 166
- Következő oldal »