• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bor Kung-fu

2010-01-19 ● Kántor Endre

Itt vannak a sarkon a kínaiak, borban is. Nem figyeltünk oda, és lám, a világ egyik vezető borhatalmává nőttek, legalábbis mennyiségben. Persze, ez szépen hoz magával két dolgot ? az olcsó kínai bort a hazai piacra is, és a drágább, jó minőségű, nagyon-nagyon-nagyon nagy tételben kínált kínai bort.

Kína borpiaca duplázódott az elmúlt öt évben, jelenleg a világ 6. legnagyobb termelője. Ami azt jelenti, hogy csak a három nagyhatalom (Olaszország, Franciaország, Spanyolország), az USA és Argentína van előtte, megelőzi azonban Dél-Afrikát, Ausztráliát, Németországot és Chilét. Ez nyilván csak mennyiségi sorrend, de a növekvő fogyasztás és a know-how meghonosítása ? rengeteg francia, ausztrál, amerikai, stb. borász szegődik el egy-két éves munkára ? hozni fogja magával a minőséget is. A mennyiség pedig marad, szőlő , jó terület és szakmunkás terén egyaránt.

Ez pedig, rövid időn belül ahhoz fog vezetni, hogy a kínai borosok is nyugodt lélekkel kimondhassák: my kung-fu is stronger than your kung-fu. Ezt prognosztizálta egyébiránt a brit kereskedőház, a Berry Brothers and Rudd is. Szerintük 50 év kell ahhoz, hogy a minőség elérje Bordeuax szintjét.

borkungfu470

Jelenleg pár nagy cég uralja a piacot, ezek a Changyu Pioneer Wine, a China Great Wall Wine és a képünkön is látható Dynasty Wine. A legnagyobb borvidék a Jantaj-Penglaj, mely a teljes termelés 40%-át adja. Itt 140 borászat üzemelt a 2006-os adatok szerint.

A borászatok zöme tehát az alsó polcokra koncentrál, de vannak persze prémium szegmenst célzó pincészetek is. Ahogy a Reuters videóján is látni, nem hiányzik a hókuszpókusz innen sem, a 100 dolláros borokat készítő cégnél klasszikus zenére szüretelnek, és ez szól az erjedés alatt is.

A borfogyasztás növekedését az egyre növekvő egészséges életmód divatja hozta, az egyre inkább uralkodó felfogás szerint a kínai tömény szeszek ártalmasak az egészségre, míg a bor jót tesz testnek és léleknek egyaránt. Gondoljunk csak bele: csak Kínában egymilliárd potenciális fogyasztó van! Ez aztán a szép marketing feladat. Ami azonban izgalmas: a prognózisok szerint 2017-re az import is több mint 600 millió dollárral nő, ahogy emelkedik a külföldi borok iránti kereslet is.

Ide meg jön a kínai bor, figyelni kell rá ? sőt már itt is van. Magunk vagy 3 helyen láttunk már nagykereskedelemben és szakboltban kínai palackokat pesten. A puding próbája persze az evés, de ami késik nem múlik.

Címkék: Bordeaux, changyu pioneer, dynasty, fogyasztás, great wall, kereskedelem, Kína, kínai, termelés

← Több gint és pálinkát iszunk Csúcsra tör a Királyudvar →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!