• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borisszáknak borparfümöt!

2012-05-11 ● Kántor Endre

Borillatú, ill. a különböző borokra jellemző illatvilágú parfümöket dobott piacra egy amerikai cég. Végül is, az aromadobozoktól ez már nem olyan nagy ugrás, maguk az illatok pedig régen a parfümipar kedvencei.

Előbb utóbb ennek is el kellett jönnie. A világban trendi dolog a bor és pezsgő, a good life-ot és a válságmentes szép időket idézik meg, melyekkel el lehet csevegni a művéset új határairól egy kiállítás megnyitón, kicsit dekadensen, kicsit becsicsentve ? egy szóval: felszabadultan.

Valószínűleg erre az érzésre épített a New York-i Kelly & Jones parfümcég, amikor piacra dobta a Wines Notes Collection darabjait, melyek öt borillatú kiadásban jönnek. Egy valódi borisszának igazán ellenállhatatlanná válhat az a hölgy, aki rizling, savblanc, chardonnay, merlot vagy cabenrnet felhőbe burkozik.

Mert a design-t elnézve hölgyekre gondolhattak elsősorban, miközben ezen illatok akár uraknak is jól állhatnának. Végre értelmet kap az a duma, amitől különben herótot kapok egy borkóstolón, hogyaszondja: ?illatozzuk meg ezt a bort?.

Az ötlet állítólag onnan jön, hogy Kelly Jones, a cég tulajdonosa egy borkóstoló partin észrevette, milyen jól keveredik saját parfümjének illata azokéval a borokéval, melyeket kóstolt. Így aztán kiötlötte a kollekciót, darabonként 84 dollárért. Elvileg minden parfümben a borfajtára jellemző illatok vannak, pl. vanília, égetett tölgyfa, méz vagy éppen rebarbara.

Két megjegyzés: 1) Erős parfümmel eleve neveletlen dolog megjelenni egy borkóstolón, a pacsuli szaga minden illatot el tud nyomni. Milyen akkor egy ilyen parfümmel? Az eléggé félreviheti a tisztelt kóstolgató társaságot. 2) Amikor a Brill Pálinkaházban jártam, a magyar Decanternek írtam egy cikket ?Parfüm a pohárban? címmel, melyben kiemeltem, hogy az díjnyertes Irsai Olivér és a Cabernet Franc pálinkájuk gyakorlatilag parfümként funkciónál, csuklóra, nyakra kenve sokáig árasztott kellemes, jellemző és intenzív illatot. Lehet, hogy van a magyar pálinkaparfümnek is létjogosultsága?

Címkék: aroma, borparfüm, illat, Kelly & Jones, parfüm

← Saját pezsgővel rukkol elő a Sotheby?s Itt a Pannon TOP25 bor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!