• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Borral az árvízkárosultakért

2010-08-13 ● Kántor Endre

Szép példamutatással rukkolt elő a Varga Pincészet az árvízkárosultak megsegítésére,  olyasmi akcióval, amit borokkal láttunk már külföldön, itthon azonban keveset. Egy palack Aranymetszéssel már szép summát adhatunk az árvízkárosultaknak.

Külföldi példa szép számmal akad, hogy egy borászat a palackok bevételeit segélyre adja, legutóbb Haiti kapcsán voltak ilyen akciók, de volt előtte ezer másik. Itthon elsősorban Bolyki Jani akciója jut eszünkbe, meg az éves rendes borárverés, de talán egy kezünkön is meg tudjuk számolni, hogy  hány ilyen jellegű megmozdulás van.

Most ez a kis szám egy újabbal nőtt, Augusztus eleje óta lehet a Metro áruházakban a Varga Pincészet Aranymetszés sorozatának két borát kapni. A közös akció a tolcsvai és komlóskai árvízkárosultak megsegítésére irányul. A pince két prémium kategóriás borának egyhavi árbevételét teljes egészében átutalják az árvíz sújtotta Komlóska és Tolcsva önkormányzatának, ami azért derék gesztus, mert általában százalékokat szoktak meghatározni.

Na most a ?prémium? szótól nem kell rögtön megijedni, nem arról van szó, hogy az ember mélyen a zsebébe kell, hogy nyúljon. Az Aranymetszés Badacsonyi Rózsakőből(2008) és az Aranymetszés Balatoni Kékfrankosból (2007) a Varga Pincészet összesen 6500 palackot szállított ingyenesen a METRO áruházakba. A borok palackjának polci ára 800 forint. Motivációikról Vargáék itt beszélnek.

Az Aranymetszés sorozat igazi meglepetés volt a Varga Pincészettől, főleg azok után a félédes Merlot-k után, melyekkel régóta borzolják az olyan borbuzik kedélyét, amilyen én is vagyok. Persze, divatos bor ez, sokan szeretik, most is azt gondolom róla, amit először: igya más. Az Aranymetszéssel azonban megjelent egy új nívó a pincénél, melyre az első gyanús kortyot követően felkaptam a fejem. A jóra való törekvés egyértelműen érződik, szép, tiszta, finom borok ezek. Nekem a válogatásból főleg a badacsonyi hungarikum fajták domborodnak ki, mint amilyen a kéknyelű, de a rózsakő is.

Vargáék szerint a rózsakő tán még badacsonyibb a kéknyelűnél is. Míg ezt nem tudom, azt igen, hogy a félszáraz verzió nagyon buja, behízelgő de nem gejl. Szép, középmély, kicsit rozés reflexekkel rendelkező sárga bor, pazar virágos, fanyar frissgyümölcsös illattal, némi ásványt is felfedezni. Ízében is előbújnak a virágok (pl.kamilla), a fanyar gyümölcsök, mint az egres, a grapefruit, és egy kellemes sós ásványosság. Savai vibrálnak, ezeket támasztja alá egy kellemes krémesség. Friss illata ellenére meglepően extraktos bor, (a fajta nagyon jó extraktgyűjtő, akár 30 g/l cukormentes extraktot is fel tud mutatni), és a savak és fanyarság mellé tök jól áll neki a félszárazság. 800 forintért szerintem tuti, és nagyon jó gaztróbor, mi például egy tejszínes-szárított paradicsomos bucatini / fokhagymás citromos egészben sült sárga tokhal rukkola ágyon kombó mellé ittuk. Tetszett.

Címkék: akció, árvíz, Badacsony, jótékonyság, kékfrankos, kéknyelű, komlóska, rózsakő, segély, Tolcsva, Varga

← 220 éves iható pezsgőt találtak Új iPhone-os borkütyük →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!