• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Borszerda egri borokkal

2019-07-17 ● Kodela Mia

Idén nyáron a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum Borszerda sorozatában, az  egész estét betöltő programok, egyedi tárlatvezetések és koncertek mellett három alkalommal is egri borokat kóstolhatnak a vendégek.

?A borfogyasztás igazi kulturális tevékenység. A borról lehet verset írni, a borról lehet elmélkedni, s a borról a legváltozatosabb kifejezésekkel lehet beszélni. A bor karakterét meg lehet ragadni színek, formák, hangulatok, zamatok fogalmaival, s a borról lehet szólni a képek segítségével is. Erről szólnak a Borszerdák fönn a Várban, a Magyar Nemzeti Galériában, a magyar művészet legszebb alkotásainak közelében? ? mondja dr. Bellák Gábor művészettörténész, főmuzeológus a múzeum képviseletében.

borszerda01

A Magyar Nemzeti Galériában évekkel ezelőtt azért kezdték el a nyári Borszerdák sorozatát, hogy a bor iránt érdeklődő közönséget a magyar képzőművészet értékei felé is fogékonnyá tegyék. De éppúgy szerették volna múzeumlátogató közönségük számára is hangsúlyozni, hogy a bor hasonlóképpen nemzeti örökségünk és kultúránk része, mint a képzőművészetünk.

Július elejétől augusztus közepéig tartanak a Borszerdák, amelyekhez minden alkalommal egyedi programok és tematikák társulnak. Az esték folyamán az állandó kiállítások mellett az időszaki tárlatok is látogathatóak. A Magyar Nemzeti Galériában ?A szürrealista mozgalom ? Dalítól Magritte-ig? című kiállítás július 17-én és 24-én, a ?Minden múlt a múltam? #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan pedig július 24-én. Augusztus első két szerdáján a Vasarely Múzeumban folytatódnak a borszerdák programjai.

A friss, a gyümölcsös és a játékos témák remekül illenek az Egri borvidékhez, amelynek üde, classicus kategóriába sorolható egri csillag és egri bikavér borait mintha csak a nyárhoz találták volna ki. Az Egri Borműhely tagjai a borvidék könnyed arcát szeretnék megmutatni a vendégeknek, többek között e fehér és vörös házasításokon keresztül.

borszerda04

Az egri sort július 17-én a friss tematika nyitja a Juhász Testvérek és Tóth Ferenc pincészeteivel. Mindkettő családi borászat, ahová a második generáció belépése hozott igazán újszerű szemléletet. Erről a témáról biztosan szó lesz majd a ?Bor ? és ami mögötte van?? beszélgetéseken. Az est folyamán Varga Zsuzsa és a Zuzu Jazz lép fel, ?Régi művek friss szemmel? címmel hallgatható meg Bellák Gábor előadása, valamint több tárlatvezetés is lesz, közülük az egyik angol nyelven, ?Borok és történetek a XIX. századi Magyarországon? címmel.

A július 24-ei gyümölcsös Borszerdára a Petrény Winery és a St. Andrea érkezik Egerből. Mindkét pincészet komoly hangsúlyt fektet arra, hogy igazán magas minőségű borok csak gondosan művelt ültetvényekről, egyedi karakterű termőhelyről érkezhetnek, a borász feladata pedig ennek megőrzése a palackokban. A zenét ez alkalommal Gyárfás István és Molnár Enikő szolgáltatja, szó esik arról, hogyan helyezhetünk el családi képeket a Fortepan gyűjteményében, az egyik tárlatvezetés pedig a gyümölcs- és növényszimbólumokat kutatja fel a magyar festészetben.

Augusztus 7-én, már a Vasarely Múzeumban a legjátékosabb kedvű egri borász, Bolyki Jani borait lehet kóstolni. A fiatal borász nemrég újította meg teljes címkevilágát, amelynek minden elemét kézzel rajzolta egy illusztrátor, és már a palackokra tekintve beránt minket az a mesevilág, ahol egy zebra hátán ülő víziló a királyleányka. Az Art Bonbon magában a gyűjteményben ötvözi a zenét és a táncot klasszikus és kortárs reflexiók formájában, szó lesz az op-art születéséről, és rendhagyó tárlatvezetést tartanak a ?Művészet és a világűr? időszaki kiállításon.

További információk
a Borszerdákról: https://mng.hu/programtipusok/borszerda/
az egri borokról: https://www.facebook.com/egribormost/

Címkék: Bolyki János, borszerda, Egri Bor Most, Egri Borműhely, Juhász Testvérek Pincészete, magyar nemzeti galéria, Petrény Winery, St. Andrea Pincészet, Tóth Ferenc Pincészet

← Magyar találmányok ihlették a koktélokat Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Áprilisban kékfrankos

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Tavaszi programok Egerben



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!