• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bort a fundamentalistáknak!

2010-02-04 ● Kántor Endre

Az angol Decanter e havi számában Roger Scruton filozófus arra a következtetésre jut, hogy a muzulmán fundamentalistáknak bort kéne inniuk, hogy toleránsabbak legyenek.

Roger Scruton angol konzervatív gondolkodó, nem kispályás filozófus, esztéta és író, minden címe fel van sorolva itt, de nem utolsósorban a rókavadászat ismert szószólója, és a Pszichológiai Tudományok Intézetének washingtoni és oxfordi professzora.

Hogy ennyi ne legyen elég, egyben a New Statesman borkritikusa is. Nemrég megjelent I Drink, Therefore I Am (Italozom, tehát vagyok) című könyvében azt írja: ?Végignézek a fél évszázadon át nyújtózó üres üvegek során, és azt látom: mindegyikük nyakából felsejlik egy igazán jól megélt nap emléke. Vagy, ha nem is jól megélt, de legalább stílusosan befejezett napok köszönnek vissza.?

scruton470_2

A Decanter angol kiadásának februári számában nem mást állít a gondolkodó, mint hogy őseink megértették azt, hogy a borban az igazság valójában az, amit tartalmaz, magába foglal, és nem ennek silány félreértelmezése, vagyis, hogy mit kotyog ki az ember befolyása alatt. Vagyis, a bor filozófiájának helyes és nem bagatell értelmezése a lényeg.

A konzervatív filozófus szerint a Dionüszosz mítosz, az Ótestamentumban a bor számtalan említése és a keresztény oltáriszentség őseinek számító ősi rituálék bizonyítják eme filozófia mélységét. (Hogy aztán magáról a bor szimbolikájáról a kereszténységnél ne is beszéljünk.)

A tézis megalapozása után aztán Scruton meglepő következtetésre jut: a holdkóros fundamentalistáknak, akik az Iszlám rossz hírét megalapozzák meg kellene tanulniuk ismét bort inni, mondja. Eztán lamentál pár sort a letűnt vidám, tolaráns muzulmán korszakról, melyet olyan borivó és bort szerető gondolkodók nevével fémjelez, mint a 11. századi filozófus, Ibn Szina (latinul Avicenna).

Hogy ehhez a Scruton által ideálisnak tekintett állapothoz visszajussanak, a muzulmánoknak megint meg kell tanulniuk inni, eme feladatot jámboran véghez kell vinniük. A törökök már közel járnak az újrafelfedezéshez, teszi hozzá.

Amíg ez nem történik meg, a Koránt továbbra is félre fogják értelmezni, és sosem ismerik fel azt az igazságot, hogy az élet nem tény, hanem ajándék. ?Nehéz megfogni ezt az igazságot a bor hasznos segítsége nélkül?-mondja Scruton, majd hozzáteszi: még nehezebb a bor által kirótt kötelezettséget felismerni, név szerint, hogy másoknak teret kell engedni, és kedvesnek kell lenni velük.

Ez nagyon szép, de Scruton egyet kihagy: az ivás tanulási folyamatában első lépcső a pont általa említett Dionüszoszi őrület, ahonnan sokszor nincs második lépcső. Sokan megmaradnak ezen a széttépős szinten a jó öreg Európában is, és itt most nem csak a focihuligánokra gondolunk.

Címkék: biblia, bor, Decanter, dionüszosz, filozófia, fundamentalista, igazság, iszlám, könyv, muzulmán, oltáriszentség, scruton

← Erjedés volt a civilizáció csírája? Top 10 borturisztikai célpont →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!