• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bort a fundamentalistáknak!

2010-02-04 ● Kántor Endre

Az angol Decanter e havi számában Roger Scruton filozófus arra a következtetésre jut, hogy a muzulmán fundamentalistáknak bort kéne inniuk, hogy toleránsabbak legyenek.

Roger Scruton angol konzervatív gondolkodó, nem kispályás filozófus, esztéta és író, minden címe fel van sorolva itt, de nem utolsósorban a rókavadászat ismert szószólója, és a Pszichológiai Tudományok Intézetének washingtoni és oxfordi professzora.

Hogy ennyi ne legyen elég, egyben a New Statesman borkritikusa is. Nemrég megjelent I Drink, Therefore I Am (Italozom, tehát vagyok) című könyvében azt írja: ?Végignézek a fél évszázadon át nyújtózó üres üvegek során, és azt látom: mindegyikük nyakából felsejlik egy igazán jól megélt nap emléke. Vagy, ha nem is jól megélt, de legalább stílusosan befejezett napok köszönnek vissza.?

scruton470_2

A Decanter angol kiadásának februári számában nem mást állít a gondolkodó, mint hogy őseink megértették azt, hogy a borban az igazság valójában az, amit tartalmaz, magába foglal, és nem ennek silány félreértelmezése, vagyis, hogy mit kotyog ki az ember befolyása alatt. Vagyis, a bor filozófiájának helyes és nem bagatell értelmezése a lényeg.

A konzervatív filozófus szerint a Dionüszosz mítosz, az Ótestamentumban a bor számtalan említése és a keresztény oltáriszentség őseinek számító ősi rituálék bizonyítják eme filozófia mélységét. (Hogy aztán magáról a bor szimbolikájáról a kereszténységnél ne is beszéljünk.)

A tézis megalapozása után aztán Scruton meglepő következtetésre jut: a holdkóros fundamentalistáknak, akik az Iszlám rossz hírét megalapozzák meg kellene tanulniuk ismét bort inni, mondja. Eztán lamentál pár sort a letűnt vidám, tolaráns muzulmán korszakról, melyet olyan borivó és bort szerető gondolkodók nevével fémjelez, mint a 11. századi filozófus, Ibn Szina (latinul Avicenna).

Hogy ehhez a Scruton által ideálisnak tekintett állapothoz visszajussanak, a muzulmánoknak megint meg kell tanulniuk inni, eme feladatot jámboran véghez kell vinniük. A törökök már közel járnak az újrafelfedezéshez, teszi hozzá.

Amíg ez nem történik meg, a Koránt továbbra is félre fogják értelmezni, és sosem ismerik fel azt az igazságot, hogy az élet nem tény, hanem ajándék. ?Nehéz megfogni ezt az igazságot a bor hasznos segítsége nélkül?-mondja Scruton, majd hozzáteszi: még nehezebb a bor által kirótt kötelezettséget felismerni, név szerint, hogy másoknak teret kell engedni, és kedvesnek kell lenni velük.

Ez nagyon szép, de Scruton egyet kihagy: az ivás tanulási folyamatában első lépcső a pont általa említett Dionüszoszi őrület, ahonnan sokszor nincs második lépcső. Sokan megmaradnak ezen a széttépős szinten a jó öreg Európában is, és itt most nem csak a focihuligánokra gondolunk.

Címkék: biblia, bor, Decanter, dionüszosz, filozófia, fundamentalista, igazság, iszlám, könyv, muzulmán, oltáriszentség, scruton

← Erjedés volt a civilizáció csírája? Top 10 borturisztikai célpont →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!