• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Erjedés volt a civilizáció csírája?

2010-01-20 ● Kántor Endre

Az erjesztett alkoholos italok miatt alakult ki a civilizáció ? állítja egy régészkutató. A professzor messzire megy, de bizonyítékai vannak. Sörre és borra épülne az emberiség? Szerintünk is így van…

A borok, sörök és erjesztetett italok készítése lehett a motiváció amögött, hogy őseink átálljanak a vadászó-halászó életmódról a mezőgazdaságra, állítja a pennsylvaniai egyetem kutatója, Patrick McGovern. Hogy a kultúra katalizátora a szesz, azt valljuk mi is, a kutató álláspontja azonban messzire visz.

uncorking470_2

Viszont messzire is megy érte a pennsylvaniai egyetem múzeumának régésze: ő a világ egyik vezető kutatója alkoholos italok régészetében, és legkorábbi mintája Kr.e. 7000-ből származik. A kínai (nofene!) agyagedény darabban borkősavat mutattak ki, amely alkoholos erjedés során keletkezik.

Tehát már a kőkorszaki ember is erjesztett, az eredményt nyilván nem lehet a mai sörökhöz és borokhoz hasonlítani, de lényeg az, hogy célzottan csinálta, és tárolta az ősbort/őssört, mindegy, hogy nevezzük. Annyi biztos, hogy vadélesztős folyamat volt, sőt, kézműves terméknek is nyugodtan nevezhetjük.

Ez a kínai agyagdarab és más, mintába illeszkedő leletek a világ minden tájáról, így Afrikából és Mexikóból, arra a következtetésre juttatták a szeszrégészt, hogy az alkoholnak kulcsfontosságú szerepe volt a letelepedésben, és a civilizáció kialakulásában. ?Az alkohol adta a kezdeti motivációt, majd beindította a társadalom motorját? ? mondta a The Independentnek McGovern.

uncorking470_3

Szerinte az erjesztett italok utáni vágy hajtotta őseinket arra, hogy letelepedjenek, majd bizonyos növényeket termesszenek. Aztán később a mezőgazdaságra álljanak át teljesen. McGovern tisztában van vele, hogy amit állít csak tudományos hipotézis, és még rengeteg bizonyítékra van szükség.

Egy probléma az, hogy a 9000 évesnél régebbi kerámiákat nem nagyon találtak eddig. A biomolekuláris régészetben tett úttörő munkája azonban hozzásegítette a szeszrégészt ahhoz, hogy értékes leletekre és bizonyítékokra tegyen szert. Erről be is számol könyvében, az Uncorking the Past: The Quest for Wine, Beer and Other Alcoholic Beverages (A múlt kidugózása: kutatás a bor, sör és más alkoholos italok után), melyben elénk tárja felfedezéseinek eredményeit.

Az biztos: megmelengette a szívünket a következő szavakkal: ?az alkohol a kezdetektől ott volt?.

Címkék: alkohol, erjedés, kőkorszak, könyv, régész, régészet, történelem

← Harctéri élmények Bort a fundamentalistáknak! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!