• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borul a bor is?

2008-10-22 ● Kántor Endre

Nem veszik a kékszőlőt, írja a Napi, és főleg Eger és Villány van említve. Az alacsony, olykor az önköltséget sem fedező felvásárlási árak mellett súlyos problémákat okoz a termelőknek, hogy több kékszőlőfajtára sincs érdemi kereslet, a lap szerint. Polgárék Villányban nem így gondolják, Gál Lajosék Egerben viszont igen. Ami inkább gond, az, hogy mindketten aggasztó jeleket vélnek felfedezni az ágazatban. Lehet, hogy borulásnak leszünk tanúi? (A szóviccért bocs.)

A 21-ei Napi Gazdaság így fogalmaz:

?Több borvidéken, így Villányban és Egerben is súlyos problémákat okoz a termelőknek, hogy több kékszőlőfajtára sincs érdemi kereslet. A szőlőtermelők és borászok helyzetét súlyosbítja az olcsó importborok szinte korlátlan behozatala. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint a szőlő és bor termékpálya-bizottságban már keresik a termelők megsegítésének lehetséges eszközeit. A szüret rendben zajlik, sok borvidéken már csaknem befejeződött, komolyabb teendők csak a késői érésű kékszőlőt termő egri és villányi, valamint az ugyancsak késői érésű fajtákat nevelő tokaji borvidéken vannak – mondta a Napinak Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. A szőlősgazdáknak ennél is nagyobb gondot jelent, hogy egyes borvidékeken – például Egerben és Villányban – bizonyos kékszőlőfajták, például a cabernet franc esetében egyszerűen nincs kereslet a megtermett szőlőre. Hatvanezer mázsa szőlő vár eladásra az egri borvidéken. Az idei termés mennyiségileg is, minőségileg is jó, csakhogy a kékszőlő kilóját 45 forintért vennék meg a még talpon maradt felvásárlók. A tavalyi ár 80-100-120 forint volt kilónként – mondta Tarsoly József hegybíró a Kossuth rádió Hajnaltáj című műsorában. Mivel a borvidék egyik legjelentősebb felvásárlója, a helyi szövetkezet ellen csődeljárás indult és nehézségekkel küzd az integrált borgazdasági Zrt. is, sok gazdálkodó inkább a kivágási támogatás, illetve a szőlőtőkén hagyása mellett döntött.?

Villányban nem érzékelhető a cabernet franc és a többi kék szőlő ilyen jellegű problémája, eladhatatlansága, mondta a Borravalónak Kapronczai Balázs a Polgár pincészettől. Némi árcsökkenés érzékelhető, és ez KB szerint két okra vezethető vissza. Az egyik az, hogy tényleg sok külföldi bor jön az országba olyan áron, amellyel Villány nem tud versenyezni. A másik pedig az, hogy egyre kevesebben állnak úgy a fogyasztók, hogy vásároljanak, annak ellenére, hogy évek óta nem emelkednek az árak. Kétségkívül nehezedik a helyzet, mondta KB, aki szerint komoly országos hálózattal rendelkező borkereskedő cégek tartoznak sok pénzzel borászatoknak, ami napi problémát jelent üzemi szinten. Óriási készletek vannak beragadva, Kapronczai Balázs szerint.

 

Több helyütt is az olcsón, 60-80 forintért importált és itthon palackozás után 200-250 forintért árult olasz és spanyol hordós borokat okolják az értékesítési nehézségekért. Az agrártárca szeptember végén jelentette be, hogy az illegálisan az országba kerülő borok miatt szigorít az ellenőrzéseken, ennek érdekében pedig közös akcióba kezd a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával (VPOP), s szigorítják a jövedéki ellenőrzést ? áll a Napiban. A Borravaló információi szerint egyébként olcsó olasz import bor ügyben a szaktárca Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatala vizsgálatot indított, végre kiderülhet hát, hová tűnik 500 ezer hektoliter olasz import bor.

 

Egerben tényleg problémák vannak a cabernet franc-nal, mondta a Borravalónak Gál Péter, a Gál Lajos pincészettől. GP szerint is nagy gondok vannak az ágazatban minden szinten. Egerben az egyik nagy felvásárló megrendült anyagi helyzete miatt a szőlő keresleti és kínálati viszonyai megváltoztak, a piacra zúduló nagy mennyiségű eladatlan szőlő lenyomta az árakat, mondta GP. Azt sem szabad elfeledni, tette hozzá, hogy cabernet franc-t olcsóbban és jobb eredménnyel lehet termelni Chilében. GP szerint is érezhető a lassulás a levegőben: a kereskedők lassabban fizetnek, és a mélypont még messze van. ?A fesztiválokon úgy éreztem hogy kisebb volt a forgalom, az érdeklődés. Mind a budapesti, mind az egri fesztiválra jellemző volt ez?, tette hozzá.

 

Korábban:

 

Népszabóság Szop Táz: egy párhuzamos világ

Travel Channel – szubjektív választás volt

Budai borfeszt 2008, vol 2. – ahogy Stevie Kraft látta

Budai borfeszt 2008, vol 1. – ahogy Kántorbandi látta

Címkék: borágazat, borul, cabernet franc, gondok, krízis, probléma

← London jelenti: partigyilkos honatyák, lengyel borászok London jelenti: elfüstölhet az ausztrál bor, díjnyertes rab-borok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!