• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Breitenbach Pince Piaristák Bora 2011

2013-07-02 ● borravalo.hu

Rusztikus, semmiképpen sem konform bor, sok virággal és ásvánnyal. Nem a piacra készült, ezért sincs benne megalkuvási kényszer.

A Breitenbach Pincét irányító Kiss János boraival már többször foglalkoztunk (például itt). Szeretem a szikár, rusztikus, régi sulis vonalat, amit képvisel. Borai rendre azt a képzetet keltik bennem, hogy valami igazán hagyományosat kóstolok, valami olyasmit, amilyen régen lehetett a tokaji. Persze erről fogalmam sincs, csak az érzés van meg és ugye jelen esetben az a legfontosabb.

Ebből a borból csupán 450 palack lett letöltve. A terület felső részének talaja olyan, mint a Szent Tamás tetejének ? Jani beleszeretett és vett egy kis parcellát itt. „Ez a bor Isten akaratából es a hitből született, szinte semmi pénz nélkül.” – írja. „Nagyon sokat dolgoztunk a szőlőben. Az útmutatásom alapján átalakítottuk az ültetvényt és levettük a hozamot a 70%-al. Előtte 15-20hl volt kb. 2000-2400 tőkéről. Most pedig 350 liter.” Egyébként nyolcvan éves tőkékről beszélünk. Nincs gyomirtó es felszívódó szerek a permetezésnél. Fajélesztő nélkül, másodtöltésű „Miklóssy” erdőbényei hordóban erjedt és érett 1 évig.

Halvány aranyszínű bor, illata nem harsány, a fent említett rusztikus „Kissjanis” vonalon mozog: péksütemény, kéksajt, szikár szárított kamilla, popcorn és ásványok. Szájban szinte sós az első korty, savai puhák, a test nem túlzó és nem lomha, bár egy enyhe hordó-krém a textúrában felfedezhető. Második kortyra kedvesebb az összkép, vesz egy nagy levegőt az ital, sok fehér virágot, akácot mutat sós, koncentrált lecsengéssel (a bevezetőben leírtam, de a kézi jegyzetem ezzel a mondattal zárult: „Ilyennek képzelem az öreg bak-tőkés borokat: rusztikus, vegyes, kézműves”). Szép száraz tokaji, komoly mélységekkel. Kereskedelmi forgalomba nem kerül, a piaristák isszák.

„Ez a szeretet és összefogás bora. Meg is köszöntük az Úrnak!” Én is, meg Kiss Janinak is. Csak így tovább.

Címkék: 2011, Breitenbach, Kis János, Piaristák Bora, Tokaj

← Juhász Rosé Cuvée 2012 A Nyulászó-párbaj →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!