• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Chateau Ducla 2009

2011-10-28 ● Kántor Endre

A hangzatos nevű Chateau Ducla nem prémium minőség, de igen jó bordeaux-i, mely csavarzárral jön. Hogy? Úgy, hogy ezt adják az Air France fedélzetén?

Állítólag a bor a magasban teljesen más ízű lesz, mint lenn a földön. Ezt nem tudom, azt viszont igen, hogy ebben az esetben az egyetlen gondom az volt, hogy cognaci utamról hazafelé tartva túlságosan hidegen kaptam meg az 1,87 dl-es palackot, úgyhogy melengetni kellett rendesen.

Ami azonban rögtön kiderült, a csavarzár letekerése után: elég intenzív gyümölcsös, fűszeres illatú bordeaux-i ez, (a Domaines Mau háza tájáról, ami Girondes-sur-Dropt-ban lelhető fel, Bordeaux várostól mintegy 40 km-re dél-keletre, a kicsit megtévesztően Bordeaux Supérior-be sorolt területen, de persze bőven kiesik a komolyabbra értékelt vidékről.) Pirosbogyósok, cseresznye és málna is érezhető azonnal, némi bors, édesfűszerek, egy kis fa, csoki. Szájba véve közepesnél kisebb testtel, médium tanninokkal és közepes savakkal találkozunk, az egész szerkezet nagyon kompakt, besimultak a csersavak. Ízben az illatnál felsorolt aromák jönnek egymás után, a lecsengés nem hosszú, de szépen fokozatosan megy le, az alkohol profin belőve.

Az egész bor nagyon ki van találva, harmonikus, jól iható, széles rétegnek bejövő, olyan biztos választás egy repülő fedélzetén, bármilyen szendvics mellé. Még műanyagpohárból is. 3,5 csillag.

Címkék: 2009, 3.5 csillag, Bordeaux, Chateau, Domaines Mau, Ducla, francia, franciaorszag

← Nyakas Aligvárom 2010 Familia Deicas Preludio 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!