• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Cirfandlizzunk!

2010-05-26 ● borravalo.hu

Először a lényegre: szombaton, 2010. június 5. napján Pécsett, a Ferencesek utcájában (Kultutca), „Cirfandli-fesztivál”. Cirfandlival (is) foglalkozó (főleg pécsi, Pécs-környéki) borászok mutatják be boraikat. Cirfandlizzunk hát!

Aki arra jár aznap, mindenképpen látogasson el egy kóstolás erejéig. A cirfandli fehérborszőlő egyes vélemények szerint Olaszországból (Comoi-tó környékéről), más nézetek szerint Ausztriából (Gumpoldskirchen környéke) származik. Olaszországban már feledésbe merült, az osztrákok azonban még 50ha-on termesztik, ami világviszonylatban többnyire csaK a Pécsi Borvidéken található 20-22ha-al egészül ki.

A fajta szőlészetileg igen macerás, tömött szerkezete miatt rothadásra hajlamos (erre utal németajkú neve, a Spätrot is), hipp-hopp dobja a fürtöket és egyéb csalafintaságokra is képes. Itthon már szinte kizárólag Pécs környékén lelhető fel és minden nehézség ellenére több borász is kísérletezik vele, mondhatni kihozná takarásból ezt a fél-lábbal-hungarikum fajtát.

Olyan helyzetben van most a fogyasztó, hogy a termelők biztosan odafigyelnek majd a véleményekre, mert a „cirfandli” fogalmához még nem kötődnek rögzült képek. Gyengesége erőssége is egyben: friss, reduktív szárazaktól a rusztikus aszúkig minden kihozható belőle, jelenleg – érzésem szerint – itthon a stíluskeresésnél tart a fajta ügye. Kedvcsinálónak álljon itt néhány rövid leírás egy borverseny kapcsán, melyet majd Pécsi Borozós barátaink fognak részletesen publikálni.

Szárazak:

Matthias Cirfandli Barrique 2008

Florális és hízelgően édeskés illatok, hordófűszerek váltják egymást. Ízre telt, zamatgazdag, húsos zöld gyümölcsökre emlékzetető világ, némi fás-újfás háttérrel.

Szabó Zoltán 2009

Kora ellenére szép óarany szélekbe kifutó szín. Illatában némi növényi árnyalat, minerális jegyekkel kísérve. Vastag, kissé talán vaskos-olajos is, zamatai hirtelen futnak fel, majd tűnnek el.

Radó 2007

Aranyba hajló szín, meleg tónusok az illatban. Száraz érzet, ugyanakkor citrusok, bodza, hárs tűnik fel mind ízben, mind illatban. Ízre lehetne kissé hosszabb, ettől függetlenül korrekt.

Félédesek-édesek:

Hárs Pince 2008 félédes

Illata először zárt, majd forgatás után szép barack, már észrevehető karamelles-gejl érintés. Savai viszont ízben felnőnek a cukorhoz, élénkek, fickósak.

Ebner 2007 édes

Citrusokra építő illatok, amit kicsit dominál az édesség. A savak mennyisége sem segít ezen, viszont ízben egyéb lédús gyümölcsök is mutatják magukat, így az összhatás kellemes, mondhatni populáris.

Hárs Pince 2007 édes

Szép, közepesen intenzív arany szín, illatában konkrét mézzel, hársvirággal, pici birssel. Ízben a remek savak tűnnek fel elsőre, kései tokajikra emlékeztet a szerkezet: tartják a cukrot, de nem szúrnak ki a balanszból még a lecsengésben sem. Remek példa az édes cirfandlira.

Talán a leírásokból is látható, hogy egyelőre kissé eklektikus a kép, de ez adja a téma igazi báját. A Pécs-Mecseki Borút és a Mohács-Bóly Fehérborút szeretné a figyelmet a cirfandlira, mint helyi jellegzetességre irányítani. Bár nincs akkora mennyiség, hogy országosan nagy eladásokra lehessen számítani, aki pécsi bortúrát tervez, kalkuláljon vele!

Címkék: cirfandli, Ebner, hárs, hungarikum, matthias, mecsek, Pécs, pécsi borvidék, radó, szabó zoltán

← Szekszárd divatba jön Somlói tavasz Spiegelbergnél →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!