• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Spanyol virtus

2014-03-11 ● borravalo.hu

Már számtalan alkalommal akartam írni Szeredi Zsolt barátom kóstolóiról, ami legtöbbször azért maradt el, mert ezek az estek vidám borozásba torkollnak, az utolsó tételekről elmaradnak a jegyzetek. Most a szokásosnál jobban figyeltem, bár a hangulat így is a tetőfokára hágott a Bonxtóban, amely a kóstoló helyszínéül szolgált és egyébként egy nagyon korrekt kis katalán étterem a Falk Miksa utcában.

Hivatalosan a Vino Castillo keretei között működnek ezek az estek: a kis és nagykerrel is foglalkozó kereskedőház nagyon erős spanyol profillal rendelkezik, szíve és motorja Zsolt és felesége Anna. Kb. havi rendszerességgel tartanak kóstolókat, főleg ezen a spanyol vonalon, érdemes a Facebook oldalukat figyelni az időpontok miatt.

A mostani este a crianzák és reservák köré épült. IMHO a spanyol bortörvény kicsit szigorú és olyan szempontból talán következetlen is, hogy viszonylag hosszú érlelést ír elő, így a gyengébb minőségű, de magasabb osztályra címkézett borok néha nem élik túl a fektetési időszakot (ilyen „elhalt” borokkal a Vino Castilloban még nem találkoztam, hiperekben annál inkább).

Crianza vs. Reserva @ Vino Castillo - borravalo.hu

A jovenről és más besorolásokról most nem ejtek szót, lesz még rá tér. A crianza hat hónapig kell hordóban érjen és további tizenkét hónap pihenés van előírva a palackban, a reservánál ezek az értékek tizenkét hó hordó és huszonnégy hó palack. Ezektől csak felfele lehet eltérni (gondoljunk bele, hogy a pár száz forintos reservák, amit itt-ott hiperekben kapunk, hogyan vészelik át ezt az aszúhoz közelítő szabályozást?).

Szerencsére a minőséggel itt nem volt gond. Nézzük a borokat, sorrendben. (Rövidítések: T – Tempranillo, G – Garnacha, CS – cabsav, M ? merlot.)

Bodegas Irache Gran Crianza 2006 (60% T, 20% CS, 20% M), Navarra, 2290 Ft

Finoman animális, friss meggyes, vörös gyümölcsös illat, amiben van egy pici bizonytalanság. Szájban érett, kicsit savszegény, de kárpótol a rengeteg gyümölcs. Tanninja érett, lecsengése közepes. Édes szósszal készült kajához el lehetne pukkantani, de sokáig már ne tartogassuk, kicsit túl van a csúcsán. 82-84 p

Bodegas Aragonesas Coto de Hayas Crianza 2010 (60% G, 40% T), Campo de Borja, 1750 Ft

Francia hordóban érlelt, 20-30 éves tőkékről származó ital (2010 náluk nem volt olyan horror, mint itt a Kárpát-medencében). Kissé zárt illata dzsemes, fűszeres, toast, fahéj és konyak tűnik fel. A francia hordót vagy elhisszük, vagy nem, nekem volt benne egy pici műviség (chips?). Szájban is átjön ez az erős fahatás, füstössé teszi az összképet és sok a hordós tannin is. Közepesnél nagyobb testű, tüzes anyag, de nincs teljesen balanszban. 80-82 p

Bodegas Vega Real Crianza 2009 (100% T), Ribera del Duero, 2990 Ft

Tizenhárom szerencsés hónap amcsi hordóban. Elsőre „biobüdi”, kis fémesség, szardínia és animalitás. Aztán szépen tisztul. Szájban édes textúra, rendben lévő savak, puha gyümölcsösség. Az előzőekhez képest jó a szerkezete, de ki kell szellőztetni az első fülledtség-rohamot. 81-83 p

Bodegas Neo Crianza 2007 (100% Tinta del Pais), Ribera del Duero, 2550 Ft

Hatvan éves tőkékről, fele francia, fele usa hordóból. Csipkebogyó, cassis, bakelit. Vakon azt mondanám, újvilági bor. A korty közepesnél teltebb, meleg karakterű, puha-érett tanninnal, kirobbanó gyümölcsösséggel. A finisben ánizs, csoki, fekete cseresznye. Picit „beállított” érzetem volt, de ennyi bőven belefér. 84-86 p

Bodegas Irache Reserva 2004 (60% T, 20% CS, 20% M), Navarra, 3790 Ft

Másfél év hordóban. Nyitás után brettgyanú, szaladgálnak a lovak mindenfelé. Mögötte szép palackérési aromák, enyhe fáradtság. A kortyban finom, puha, csipkebogyós tónusok, tele van tercier-kvaterner jegyekkel. Test és lecsengés is közepes. Kicsit izgalommentes, ugyanakkor szépen érett anyag (bár a magyar szájnak a savak kevésnek tűnhetnek). 82-84 p

Bodegas Aragonesas Coto de Hayas Reserva 2008 (100% G), Campo de Borja, 2950 Ft

Tiszta garnacha! Egy év francia hordóban. Az illata tele borssal, zölddióval, kandírmeggyel. A korty határozott, fekete színű gyümölcsdzsem, édesfűszer, konyak, mazsola, füst. Édes textúra, kifejezett hordóhasználat. Lecsengése hosszan rágható. Jó vétel. 86-88 p

Bodegas Vega Real Reserva 2007 (Tinta del Pais, CS), Ribera del Duero, 4990 Ft

Hatvan éves ültetvényről származó anyag, két évet töltött hordóban. Illata egy kirobbanó gyümölcsbomba. Szegfűszeg, föld, erdei gyümölcsök, friss lószőr, de csak árnyalatnyit. Érett anyag, jó sav-tannin-alkohol aránnyal. A korty hozza az illat jegyeit és még egy kis sósság is vegyül hozzá. Innám bármikor. 88-90 p

Bodegas Farina Reserva 2004 (100% Tinta del Toro), Toro, 4390 Ft

Másfél év francia hordóban. Mediterrán, földes illat, kicsit egy brunello-ra emlékeztet. Mokány, érett, gyümölcs-fűszer vonalon mozog. Kis ibolya is van benne. Szájban puha tannin, szilvás és fekete bogyós aromákkal. Nagyon édes textúrájú bor, aki ezt kedveli, imádni fogja. Az alkohol fűt kicsit, amúgy rendben van. 87-89 p

Bodegas Faustino „Faustino de Autor” Reserva Special 2001 (86% T, 14% graciano), Rioja, 8190 Ft

Két év francia hordóban (itt a bor is hozza és az ár is kiadja): tiszta, finom animalitás, kifejezett, érett gyümölcsösség, komplex, mély tűzzel bíró illat. A 2005-ös Gere Attila Syrah válogatásra emlékeztet. A korty arányos, letisztult, jön az öreg tőkés, kifinomult hordóhasználattal bíró aromatérkép. Babérlevél, szilva, édesfűszer. 90-92 p

Aztán egyszer csak kitört egy koncert, a Desenvoltura két tagja fergeteges bulit csapott (örömzene: gitár, kasztanyetta, Manu Chao-temperamentumos, jó hangú énekesnő, megindult a tánc is hamar). A borok pedig csak nyíltak tovább, ez nem az a fajta kóstoló, ahol tizenhatan jutunk egy palackra, megindul a visszakóstolás és a hangulat mindenkit magával ragad. Aki bírja a spanyol borokat, az ismeri a Vino Castillót, aki pedig még nem, annak érdemes ellátogatnia egy ilyen kóstolóra, mert hamar rajta ragad a témán.

Címkék: Bodegas Aragonesas, Bodegas Farina, Bodegas Faustino, Bodegas Irache, Bodegas Neo, Bodegas Vega Real, crianza, garnacha, reserva, spanyol, Tempranillo, Vino Castillo

← Malatinszky Noblesse Serena 2009 Tíz ír whiskey Szent Patrikra →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!