• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Csuszás csibe és fröccs

2010-08-26 ● Kántor Endre

Bajai nyaralás az ősi családi fészekben, Dunafürdőn. Ilyenkor, ősz felé a legszebb a folyópart és a Csertapart, a Gemenci erdő idenyúló vége: kevés már a turista, nagyobb a csönd. Kötelező a hallé, a teraszon borozás. Most azonban átjött Bátáról Saci mami és a kedvencemet főzte: igazi sárközi ínyencség a csuszás csibe.

A csibe csipetke, vagy ahogy Bátán mondják, a csuszás csibe sárközi kaja, rövid lével kell készíteni, nem is hosszan, mer’ az gulyás, nem is csuszás csibe, na. Már az elején kibontottam egy kezem ügyébe keveredő bort, hogy kibírjam, mert Saci mami mindent tizennyolcszor kérdez meg és mondd el, és minden alkalommal ugyanazzal a pár dologgal teszi ezt. Főzni azonban rohadtul tud, a nagymami tanította, ő meg a Kádár Jánosnak is főzött, szóval szaktekintély, káposztájának (is) receptjét már 60 kilométeres körben alkalmazzák.

A Frittmann Ezerjót (2009) a Duna Borrégiótól kaptam, ezt itták Borszerdán, bár először egy Bősz Adriánt akartam bontani (az passzolna legjobban), nem találtam meg, gondoltam, üsse kavics, itt vagyunk a Duna mellett, jó lesz ez is. Végül is miért ne? Ne borfasisztázzunk itt!

Először tisztán ittam, aztán fröccsnek, jól behűtve mindkettőnek szuper. Közben csíptük a csipetet, a tésztát frissen gyúrta a Saci mami, közben nyomta a dumát én meg ittam, igen, nem, ahogy gondolod persze, ühüm. Nem köll nagyra csípni, de ne is apróra, mint a decsiek, az nem jó. Így, pont így, ahogy Bátán szokják. Na, ezt most hagyjuk száradni, jöhet a zsír a lábosba, neám olajat használj, zsírral lesz jó íze, így ennyi elég is lesz.

Bele a fej hagyma, kézben tartva aprítja mami, ahogy a nagymami tette, nincs itt Jamie Oliveres villongás, csak egyszerűen így, ni. Hoztam magammal paprikát, mert ez házi, mondja, én meg, hogy az itt is van bőven, azzal főzzük a halat, mire ő: de amit hoztam az szép.

Na, egy újabb korty. A hagyma megpirul, belekeverjük a paprikát, és felöntjük vízzel. Ne sokkal, nem a Duna ez! Épp, hogy ellepje a húst. Belekerül a bő másfél kiló „Nem tápos! Házi!” comb, szárny, máj meg szív, aztán kimehetünk a teraszra beszélgetni egy kicsit. Viszem a bort, kelleni fog.

Na, nézzük meg, ha puha kezd lenni, mehet bele a csipet. Aztán elég neki úgy 5 perc, ami valójában közel tíz, de nehogy kemény legyen ám mer’ az úgy nem jó. Na. Elsóztam? Gyere ide kóstold meg, mer’ én nem látom, nincs rajtam szemüveg. Lecsúszik még egy deci. Kész van, lehet teríteni. Mély tányér kell. Miért, ez leves? – kérdezi kisfiam. Á, dehogy leves! – mondja Saci mami -, hát csuszás, mi lenne? Kanál kell hozzá.

Egyszer azt olvastam a Pesti Műsor nagynevű kritikusától, Dibbuktól (aki felfeldezte a csibe csipetkét valami étlapon, valahol Pesten), hogy ilyen étel nincs is. Lófaszt nincs, dehogynincs: itt van az asztalon.

Kimerjük, jól néz ki, falunk. Köszönjük, mami! Így a jó, nem bő lével, az nem csuzsás, de leve azé’ legyen, mer’ ha nincs, az úgy nem jó. Ez viszont jó. Visszarepít a gyerekkorba, azokba a nyarakba, amikor hetekig csak falun meg a Duna mellett voltam, oda, amikor Anya kiabált, hogy kész az ebéd. Most már dukál hozzá a fröccs, kár, hogy vége a palacknak, na megyek, hozok még egyet.

Címkék: Baja, Báta, bősz adrián, csibe, csusza, csuszás, duna, dunafördő, ezerjó, Frittman, fröccs, sárköz

← Már csak a circenses A mosoly kolbászai →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!