• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Csuszás csibe és fröccs

2010-08-26 ● Kántor Endre

Bajai nyaralás az ősi családi fészekben, Dunafürdőn. Ilyenkor, ősz felé a legszebb a folyópart és a Csertapart, a Gemenci erdő idenyúló vége: kevés már a turista, nagyobb a csönd. Kötelező a hallé, a teraszon borozás. Most azonban átjött Bátáról Saci mami és a kedvencemet főzte: igazi sárközi ínyencség a csuszás csibe.

A csibe csipetke, vagy ahogy Bátán mondják, a csuszás csibe sárközi kaja, rövid lével kell készíteni, nem is hosszan, mer’ az gulyás, nem is csuszás csibe, na. Már az elején kibontottam egy kezem ügyébe keveredő bort, hogy kibírjam, mert Saci mami mindent tizennyolcszor kérdez meg és mondd el, és minden alkalommal ugyanazzal a pár dologgal teszi ezt. Főzni azonban rohadtul tud, a nagymami tanította, ő meg a Kádár Jánosnak is főzött, szóval szaktekintély, káposztájának (is) receptjét már 60 kilométeres körben alkalmazzák.

A Frittmann Ezerjót (2009) a Duna Borrégiótól kaptam, ezt itták Borszerdán, bár először egy Bősz Adriánt akartam bontani (az passzolna legjobban), nem találtam meg, gondoltam, üsse kavics, itt vagyunk a Duna mellett, jó lesz ez is. Végül is miért ne? Ne borfasisztázzunk itt!

Először tisztán ittam, aztán fröccsnek, jól behűtve mindkettőnek szuper. Közben csíptük a csipetet, a tésztát frissen gyúrta a Saci mami, közben nyomta a dumát én meg ittam, igen, nem, ahogy gondolod persze, ühüm. Nem köll nagyra csípni, de ne is apróra, mint a decsiek, az nem jó. Így, pont így, ahogy Bátán szokják. Na, ezt most hagyjuk száradni, jöhet a zsír a lábosba, neám olajat használj, zsírral lesz jó íze, így ennyi elég is lesz.

Bele a fej hagyma, kézben tartva aprítja mami, ahogy a nagymami tette, nincs itt Jamie Oliveres villongás, csak egyszerűen így, ni. Hoztam magammal paprikát, mert ez házi, mondja, én meg, hogy az itt is van bőven, azzal főzzük a halat, mire ő: de amit hoztam az szép.

Na, egy újabb korty. A hagyma megpirul, belekeverjük a paprikát, és felöntjük vízzel. Ne sokkal, nem a Duna ez! Épp, hogy ellepje a húst. Belekerül a bő másfél kiló „Nem tápos! Házi!” comb, szárny, máj meg szív, aztán kimehetünk a teraszra beszélgetni egy kicsit. Viszem a bort, kelleni fog.

Na, nézzük meg, ha puha kezd lenni, mehet bele a csipet. Aztán elég neki úgy 5 perc, ami valójában közel tíz, de nehogy kemény legyen ám mer’ az úgy nem jó. Na. Elsóztam? Gyere ide kóstold meg, mer’ én nem látom, nincs rajtam szemüveg. Lecsúszik még egy deci. Kész van, lehet teríteni. Mély tányér kell. Miért, ez leves? – kérdezi kisfiam. Á, dehogy leves! – mondja Saci mami -, hát csuszás, mi lenne? Kanál kell hozzá.

Egyszer azt olvastam a Pesti Műsor nagynevű kritikusától, Dibbuktól (aki felfeldezte a csibe csipetkét valami étlapon, valahol Pesten), hogy ilyen étel nincs is. Lófaszt nincs, dehogynincs: itt van az asztalon.

Kimerjük, jól néz ki, falunk. Köszönjük, mami! Így a jó, nem bő lével, az nem csuzsás, de leve azé’ legyen, mer’ ha nincs, az úgy nem jó. Ez viszont jó. Visszarepít a gyerekkorba, azokba a nyarakba, amikor hetekig csak falun meg a Duna mellett voltam, oda, amikor Anya kiabált, hogy kész az ebéd. Most már dukál hozzá a fröccs, kár, hogy vége a palacknak, na megyek, hozok még egyet.

Címkék: Baja, Báta, bősz adrián, csibe, csusza, csuszás, duna, dunafördő, ezerjó, Frittman, fröccs, sárköz

← Már csak a circenses A mosoly kolbászai →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!